locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Kašika, viljuška, nož!

Objavljeno: 2020-10-01 13:37:56
Kategorija: Blog

Pribor za jelo, izraz koji opisuje moderne „alate“ za jelo – kašika, viljuška i nož, imao je vrlo dug put kroz istoriju. Neke od njih stvorili su i prvi put koristili naši paleolitski preci pre više od 500.000 godina, a drugi su nastali tek pre 1.000 godina tokom srednjeg veka.

Održavanje i čišćenje

Održavanje pribora za jelo u današnje vreme je prilično jednostavno, jer većina je napravljena za pranje u sudomašini. Svejedno, pročitaj ovih nekoliko saveta za održavanje kako bi se izbegla bilo kakva šteta i kako bi pribor za jelo što duže ostao u najboljem stanju:

Isperi ga odmah nakon upotrebe kako bi se smanjila hemijska reakcija soli ili kiselina. Svaki duži kontakt sa soli, sirćetom, jajima ili sosom od paradajza može da prouzrokuje oštećenja i mrlje.

Ne ostavljaj pribor za jelo da je potopljen u vodi preko noći, jer deterdženti i mineralne soli vode iz slavine mogu da oštetite metalnu površinu.

Odvojeno spremi i peri pribor za jelo od nerđajućeg čelika i ono od srebra jer svaki kontakt ovih materijala može rezultovati hemijskom reakcijom koja može da ošteti srebro.

Noževe u sudomašini peri u posebnoj pregradi, odvojeno od ostalog pribora za jelo.

Kašike i viljuške postavi tako da je drška okrenuta prema dole u korpi za pribor sudomašine, kako bi se što bolje isprale.

Nakon pranja izvadi pribor za jelo iz sudomašine i odmah ga osuši. Obrati posebnu pažnju na oštrice noževa.

Pribor za jelo nikada ne ostavljaj u zatvorenoj sudomašini.

Fleke na priboru za jelo nastale od vode ili dužeg nekorišćenja očisti blagom mešavinom soka od limuna i sode bikarbone.

Priborom za jelo pošalji poruku

Kada pričamo o konzumaciji hrane u restoranu, priborom za jelo konobaru daješ do znanja u kojoj si fazi s jelom, kao i da li ti se obrok dopao ili ne. Kod kuće, naravno, i nije toliko važno držati se tih pravila, ali svakako ih je lepo znati.

 

Poruka: Gotov sam sa jelom

Viljušku i nož postavi horizontalno na tanjir u paralelan položaj. Tada konobar zna da može da uzme tvoj tanjir sa stola.

 

Poruka: Još nisam gotov/a sa jelom

Viljušku i nož stavi na tanjir pod uglom od 45 stepeni, zamisli kao da formiraš mali piramidu na tanjiru.

 

Poruka: Može sledeći obrok

Viljjuškom i nožem formiraj oblik krsta na sredini tanjira.

Poruka: Bilo je jako ukusno

Posle jela viljušku i nož, jedno do drugog, položi vodoravno na sredinu tanjira.

 

Poruka: Nije mi bilo dobro

Nož provuci kroz viljušku i tako postavi pribor na tanjir pod uglom od 45 stepeni, naravno, u ovom slučaju verovatno će dovoljno dobra poruka biti i činjenica da je hrana na tanjiru ostala skoro netaknuta.

 

Bogatu ponudu pribora za jelo, ali i drugih artikala za posluživanje, koji će učiniti vašu trpezu nezaboravnom, možete da pogledate ovde.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!