locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Mala škola čaša

Objavljeno: 2020-05-20 10:37:48
Kategorija: Blog

Odlučili ste da organizujete romantičnu večeru za svoju bolju/lepšu polovinu? Ili možda druženje sa prijateljima uz dobre koktele i osvežavajuća pića? Ali ne znate koje piće trebate da poslužite u kojoj čaši? Svi znamo da postoje neka nepisana pravila o tome kako se postavlja sto ili kako se koristi određeni pribor za jelo, ali isto tako postoje i pravila o izboru čaša u zavisnosti od izbora pića.

Donosimo vam vodič koje čaše bi trebalo da koristite za određena pića.

Tumbler čaša

Niska čaša koja se često koristi kao čaša za bilo koju upotrebu i recimo da je to klasična vrsta čaše za sokove i vodu. Zadebljanog je dna kako bi kratko piće uvek bilo hladno.

 

Highball čaša

Visoka čaša bez stalka, može se smatrati i visokom tumbler čašom. Zapremnina joj je veća od 250 ml pa je upravo zbog toga idealna i za serviranje koktela.

Čaša za vino

Postoje dva osnovna tipa čaša za belo i čaša za crno vino. Takođe, dostupni su i različiti dizajni i veličine ove vrste čaše. Čaša za belo vino obično ima zapreminu do 250 ml, dok čaša za crno vino može da ima zapreminu čak do 500ml. Jedna zanimljivost -  ako vam prilikom ispijanja vina iz vaše čaše nos ne stane u otvor, vreme je da kupite nove čaše! Osnovno pravilo sa kojim ne možete da pogrešite: širi otvori za crvena vina, uži za bela.

 

Vinska čaša za desertna vina

Čaše za desertno vino su nešto manje, jer je ta vrsta vina obično jako slatka i piju se uglavnom uz desert. Naravno, kao i u svim vinskim čašama, cilj im je da zadrže temperaturu pod kontrolom, ali imaju i manji otvor jer je kod vina koje se iz njih pije bitniji faktor ukusa, a ne miris.

 

Flute čaša

Visoka, elegantna i uska čaša na tankoj nožici. Uglavnom se koristi za šampanjac i druga penušava vina, a cilj joj je da zadrži balončiće u čaši što duže. Aroma u ovom slučaju nije toliko važna kao kod crvenih vina, a otvor je manji kako bi se smanjila izloženost vazduhu.

Collins čaša

Ovakva vrsta čaše je tipična za gazirana pića, poput već spomenute flute čaše, zadržava mehuriće. Obično se u njoj poslužuju malo slađa pića, a dovoljno je velika da u nju stane i led.

 

Martini čaša

Kupasta čaša na nožici. Pića koja se u njoj poslužuju se ne poslužuju sa ledom. Mogu biti izmešana sa ledom pre, pa potom sipana u čašu ali bez dodatka leda. Kupasti oblik i nožica služe kao pomoć u održavanju temperature, a široki gornji deo pritom daje lepu veliku površinu za aromu. U njima se serviraju hladna aperitiv pića, a zapremnina im je obično oko 100ml.

 

Čaša za pivo

Mali ali širi stalak i zaobljeni gornji deo, kako bi se sprečio gubitak pene, izvorni je oblik ove čaše. Ona je kroz istoriju dobila mnogo varijacija, tako da danas imamo i krigle, ali i nešto zanimljivija rešenja na nožici koja ponekad deluju čak kao čaše za vino.

 

Rocks čaša

Ovo je čaša koju ćete da odaberete ukoliko želite da se počastite nekim žestokim pićem sa ledom. U ovakvu čašu stanu velike kocke leda, a i dalje ostaje dosta prostora za piće. Takođe, kroz veliki otvor možete da osetite bogat miris svog pića.

 

Grappa čaša

Malena čašica na nožici prepoznatljivog oblika sijalice, koja je vrlo dobra za održavanje temperature. Namenjena je za brza i žestoka pića, a zapremnina joj je obično do 80 ml.

Emmezeta vam donosi dva brza i jednostavna recepta koji će vam zasigurno pomoći da se osvežite u toplim letnjim danima koji nam stižu, a čaše za njih, naravno, možete pronaći u našoj ponudi.

Bezalkoholni koktel Ledena Margarita

Sastojci

Kriška limete

Kristal šećer

Sok jednog limuna

¾ šoljice soka od pomorandže

⅔ šoljice soka od grejfruta

4 kašikice smrvljenog leda

Priprema

Pređite limetom preko ruba čaše, a potom je utisnite u šećer. Pomešajte sve sokove sa ledom, dok ne postane glatka tečnost. Servirajte u čašama za margaritu.

Alkoholni koktel Blueberry Mojito

Sastojci

1,5 čep belog ruma

1 sveže isceđena limeta

10 listova mente

¼ šoljice borovnica

1 kašičica šećera

100 ml mineralne vode

Priprema

U posebnoj čaši lagano izgnječite listove mente sa sveže isceđenim sokom limete, zatim dodajte borovnice pa i njih lagano pritisnite da puste boju. Sve zajedno, bez zgnječenih listova mente, prespite u čašu u kojoj ćete da poslužite koktel i dodajte preostale sastojke.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!