locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Rimske ili dekor zavese - šta je bolje za dnevnu sobu?

Objavljeno: 2022-06-08 08:50:19
Kategorija: Blog

 

Prilikom uređenja enterijera naših domova često se susrećemo sa dilemom šta je bolje: rimske ili klasične zavese? Izbor nije tako jednostavan ili očigledan kao što se čini. Rimske zavese su sve više birane kao ukrasi za prozore. Ova jedinstvena kombinacija funkcionalnosti i elegancije rimskih zavesa zauvek se nastanila u enterijerima. Problem nastaje kada je teško zamisliti enterijer bez klasičnih zavesa. Koja kombinacija rimskih zavesa i dekor zavesa je dobro rešenje za uređenje prozora? Pokušaćemo da damo odgovore na ovo i nekoliko drugih pitanja vezanih za uređenje prozora klasičnim ili rimskim zavesama.

 

Rimske zavese u odnosu na zavese za zatamnjenje - kombinovati ili ne?

 

Iako su vaše lične preferencije i ukusi najvažniji u ovoj odluci, nekoliko faktora vredi razmotriti pre donošenja konačne odluke. Nemojte reći čvrsto "ne" kombinaciji oba proizvoda. Rimske zavese i dekor za zavese uspešno će upotpuniti klasični stajling, ali... pre svega, kombinacija i jednog i drugog mora da bude suptilna i dosledna, a mora i da odgovara stilu dnevne sobe.

 

Kako kombinovati dekor i rimske zavese u enterijeru?

 

Ako ste odlučili da kombinujete rimsku zavesu sa zavesom za dekor, neka bude minimalistička. Ovakvi ukrasi ne mogu da budu zaslepljujući i preterani, pa odustanite od kombinacije intenzivnih dezena i boja obe zavese. Po pravilu - klasika uvek prolazi, pa izaberite dekor zavese sa teksturom i kombinujte ih sa glatkim belim rimskim zavesama. Ili obrnuto, kombinujte karakteristične dekorativne rimske zavese sa jednobojnim dekorativnim zavesama.

Rimske i dekorativne zavese mogu da se kombinuju zajedno na osnovu sličnosti ili kontrasta. U prvom slučaju, odabirom boje zavesa unutar jedne palete boja, na primer, svetlo i tamno siva. U drugom, kombinujući ih po principu kontrasta, na primer, belu i crnu.

 

 

Rimske zavese sa dekor zavesama - kako ih uskladiti sa stilom enterijera?

 

U zavisnosti od odabrane dekoracije prozora, vaša dnevna soba, trpezarija ili spavaća soba mogu da se promene do neprepoznatljivosti i da dobiju potpuno novi, jedinstveni izgled. Sve što vam treba je malo mašte i dobra ideja.

 

Enterijer u minimalističkom stilu

 

Ako ste ljubitelj minimalizma, izaberite elegantane dekor zavese u sivoj, bež ili tamnoplavoj boji i kombinujte ih sa glatkim zavesama sličnih nijansi. Izaberite slične tonove, unutar jedne palete boja.

 

Enterijer u klasičnom stilu

 

Klasika se rukovodi svojim pravilima kojih se treba pridržavati da bi se dobio konačni, željeni efekat. Zavesa od tkanine biće moderan dodatak koji će zajedno sa dekorom zavesa u toploj bež, braon ili crvenoj boji upotpuniti klasični stajling i lako se uklopiti u dnevnom boravku.

 

Enterijer u glamur stilu

 

Da biste u unutrašnjosti imali elegantan dizajn, izaberite rimske zavese i draperije od luksuznog somota. Idealan izbor bi bila plemenita bordo, koja će se odlično slagati sa zlatnim dodacima, ili tamnoplava u kombinaciji sa srebrnom.

 

Enterijer u modernom stilu

 

Izaberite laganu, glatku i delikatnu zavesu, dodajte joj jednobojne dekor zavese tamnije boje. Tako ćete dobiti efekat ekspresivnog kontrasta, koji je toliko poželjan u modernim stilizacijama.

 

Enterijer u industrijskom stilu

 

Dok će u sobama u stilu potkrovlja same zavese funkcionisati odlično, ništa vas ne sprečava da postavite i dekor za zavese ako stvara modernu, smelu kombinaciju boja sa nameštajem i drugim dodacima.

 

 

Rimske i dekor zavese - praktična i estetska funkcija

 

Mogućnost zaštite prozora od očiju prolaznika, ulične rasvete ili intenzivne sunčeve svetlosti je neprocenjiva, a zavese i dekor za draperije daju ovu praktičnu opciju. Da biste izabrali proizvod koji će vaš dizajn enterijera učiniti doslednim, morate da znate prednosti i nedostatke oba proizvoda.

 

Zavese

 

Sa praktične tačke gledišta, klasične zavese su nešto zahtevnije od rimskih zavesa. Da biste pokrili ceo prozor i efikasno zaštitili prostoriju od svetlosti, potrebno je da koristite dve zavese od materijala za zatamnjenje. Savršeno će se uklopiti u moderne, klasične i retro enterijere, dajući im prijatnu atmosferu.

Zapamtiti! Za tradicionalne zavese u minimalističkim enterijerima, odaberite boje tkanine u skladu sa tim. Najbolje pristaju one u prigušenim bojama, osim ako ne želite da zavesa bude zvezda enterijera, onda se možete poigrati i odlučiti se za dezen, na primer geometrijski. Ove vrste zavesa će dobro funkcionisati u glamuroznim i art deco enterijerima.

 

Rimske zavese

 

Rimske zavese u dnevnoj sobi su elegantna i moderna dekoracija prozora koja može uspešno da zameni prozračne zavese ili tradicionalne dekore. Postavljanje rimskih zavesa može svakom enterijeru dati jedinstven karakter, a istovremeno ga učiniti udobnijim za ukućane.

Rimske zavese od raznih tkanina, najčešće one za zamračenje, prave se da zaustave sunčeve zrake tokom dana, a uveče da zaštite unutrašnjost od pogleda prolaznika i komšija. Kada se podigne, i dalje ostaje na mestu stvarajući tako upečatljivu i elegantnu unutrašnju dekoraciju. Velika prednost zavesa trenutno je zaista veliki izbor dezena i boja. Hit predstojeće sezone svakako će biti rimske zavese sa dezenom, koje unose dašak svežine i elegancije u enterijer.

Rimske zavese za dnevni boravak su stekle popularnost zbog svoje karakteristične konstrukcije, što znači da nakon podizanja zavesa dobijate estetski ugodne tkanine, a takođe se mogu podići na željenu visinu, zahvaljujući mehanizmu za kočenje. Oni su elegantna dekoracija prozora i izgledaju sjajno i u dnevnoj i u spavaćoj sobi, a biće dobar odabir i za kuhinju. U zavisnosti od konstrukcije zavese i vrste tkanine, može se postići drugačiji krajnji rezultat.

Rimske zavese su svake godine sve popularnije zbog mogućnosti izrade po meri.

Dobro se uklapaju u male enterijere, kao i u dečije sobe. Istina je da deca vole da se kriju iza zavesa dnevne sobe, ali vole i da se penju na njih, pa je zbog njihove bezbednosti bolje da se odlučite za rimske zavese.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!