locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Prednosti moderne ugaone sofe

Objavljeno: 2022-01-13 12:46:20
Kategorija: Blog

Jedan od najvažnijih komada nameštaja u domu ima brojne funkcije, predsavljamo odlučujuće kriterijume za kupovinu ugaone sofe uz mini vodič kako treba tretirati sofu.

 

1.      Veličina

Prevelika sofa u uglu može suviše da dominira u sobi. Ne želite da stvorite utisak skučenosti u prostoru koji ionako nije velik. Važno je da dimenzije sofe ne ometaju kretanje ukućana i poželjno je da u blizini postoji slobodan razmak od jednog metra. Dnevne sobe velike kvadrature treba da opremite velikom sofom, koja može da se nadopuni i dodatkom fotelje, velikog klub stola, taburea…

2.      Vrsta materijala

Koža kao materijal dobar je izbor za porodicu sa malom decom, jer se takva garnitura definitivno lakše održava čistom. Zahvalna je i ako imate kućne ljubimce, a ujedno i manje privlači prašinu i bakterije, tako da u tom pogledu ima velike prednosti za sve one koji su skloni alergijama. Odlično se uklapa u country ili cottage stil i dugoročna je investicija. Sa druge strane,  različite vrste štofa otporne su na deformacije i po ceni mnogo pristupačnije, a često dolaze i u većem spektru boja.

 

3.      Boja

Svetlija boja tkanine u manjim dnevnim boravcima ostvariće bolji utisak nego tamna, koja celu prostoriju može da učini zatvorenijom. Sa druge strane, velike prostorije sa dovoljno prirodnog izvora svetlosti odlično podnose tamne garniture, koje lepo dolaze do izražaja i u pravoj meri dominiraju u sobi. Njihova prednost je što tamni materijal pomaže u skrivanju nedostataka i mrlja.

4.      Prostorno planiranje

Ugaone garniture ne moraju nužno da budu stavljene u ugao sobe. U malim prostorima to je najbolje rešenje, ali ako imate prostranu dnevnu sobu, uopšte ne treba da težite pozicioniranju ovog komada nameštaja uza zid. Danas, kad su naročito popularni "open space" koncepti, u planovima kuća vrlo je praktičan L oblik sofe, koji služi i za vizuelno deljenje dnevne sobe od trpezarije. Tako ćete samo jednim komadom nameštaja na uredan i jednostavan način odrediti zone u prostoru.

 

5.      Uloga

Ugaone sofe sastoje se od tri glavna modula. Imaju osnovni, ugaoni i otomanski modul i moguće ih je sastaviti u obliku slova L. Za U sofe potrebno je da imate dva ugaona modula. Neke su opremljene mehanizmom za transformaciju, tačnije sadrže i dodatnu platformu koja može da posluži kao mesto za spavanje, pa i to treba uzeti u obzir, naročito ako vam u stanu nedostaje spavaćih soba. Pored toga ugaone garniture sadrže i sanduk za odlaganje stvari što može biti korisno da se sakriju nepotrebne stvari, a da sve izgleda uredno.

6.      Stilizovanje i uređenje okruženja

A/ Tepih treba da bude dug kao sofa i dovoljno širok da se može postaviti i ispod nje, a ne samo ispred.

B/ Kod odabira klub stolića vodite računa o tome da budu približno iste visine kao što je sofa.

C/  Slike i police na zidu iznad ugaone sofe mogu dati vrlo zanimljiv vizuelni efekat. Okačite jednu veliku sliku ili, po mogućstvu, odaberite triptih.

D/ Odaberite jastuke koji će se razlikovati u maksimalno pet nijansi. Jastuci neka budu u određenom kontrastu sa sofom. Najveći jastuk ide u ugao, gde treba da bude i najveći boj jastuka. Slojevitost gradite od većeg modela jastuka prema manjima.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!