locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Terasa u kući u nizu - kako je funkcionalno urediti?

Objavljeno: 2022-07-22 10:22:28
Kategorija: Blog

 

Kuće u nizu obično se nalaze u manjim i većim gradovima, gde je svaki komad zemlje zlata vredan. Veoma su popularni i rado ih biraju mladi bračni parovi koji traže kompromis između porodične kuće i stana u zgradi. Upravo su stanovi u kućama u nizu zlatna sredina. Pružaju praktičnost porodične kuće, a ujedno i znatno nižu cenu.

Kuće u nizu, po pravilu, nemaju svoju veliku baštu. Najčešće imaju samo malu terasu, koja je jedino mesto za opuštanje na svežem vazduhu. Ali čak i tako male površine, kao što su terase, mogu se lepo urediti i stvoriti idealne uslove za odmor i druženje sa voljenima. Kako urediti terasu u kući u nizu? Koje elemente opreme i dekoracije koristiti i na kraju kako odvojiti svoju privatnu zonu za odmor? U nastavku ćete naći nekoliko saveta koji će vam pomoći da ukrasite svoj dnevni boravak na otvorenom.

 

 

Uređenje terase - pravilno planiranje prostora

 

Gde započeti ukrašavanje terase kuće u nizu? Kako urediti malu baštu i terasu pored stare zgrade? Rešenja je mnogo i često zavise od specifičnosti i veličine raspoloživog prostora pored zgrade. Uređenje bašte, terase ili balkona zasniva se na potpuno istim kriterijumima.

Prvi i najvažniji kriterijum je odvajanje i ograđivanje privatnog prostora. U slučaju kuća u nizu, ovo je važno jer vam omogućava da odvojite dodatnu letnju sobu, odvojenu od suseda. Privatnost takvog mesta je veoma važna, posebno ako volite da se odmarate u miru i tišini. Kako profesionalno odvojiti mesto za opuštanje? Koristite dekorativne drvene paravane ili kompozitne elemente ograde. Konačni rezultat će biti neobičan, a vaša terasa će sigurno zablistati. Elementi ograde imaju još jednu jedinstvenu primenu. Pored njih možete postaviti saksije sa puzavicama i pustiti ih da se popnu na ogradu. Takav zeleni zid može lepo ukrasiti malu površinu terase.

 

 

Udoban i ergonomski nameštaj za terasu

 

Neophodan element svake zone za opuštanje je moderan baštenski nameštaj. Upravo nameštaj određuje udobnost kutka za opuštanja na svežem vazduhu i stilizacije. Kakav nameštaj odabrati za uređenje male terase?

 

 

Sto i fotelje za zonu opuštanja na otvorenom

 

Udobne fotelje i mali stočić savršeno će funkcionisati na terasi, gde možete popiti jutarnju kafu ili večernje piće. Nameštaj za terasu je posebna grupa koja ima odgovarajuće karakteristike i parametre, odnosno: otpornost na vlagu, vetar ili UV zračenje.

 

 

Garnitura za sedenje

 

Ako veličina terase dozvoljava, onda možete odabrati gotov set nameštaja za terasu, koji pored stolica, fotelja i stola često uključuje sofu ili ugaoni set. Prednost velikih garnitura je što imaju mnogo veći broj sedišta, što može biti prednost tokom proslava i druženja.

 

 

Stolica za ljuljanje - najtopliji trend sezone!

 

U narednoj sezoni, viseće fotelje na čvrstom okviru su izuzetno moderne. Iako zahtevaju dosta prostora, dobro ih je postaviti na terasu kako bi dobili udobno mesto za popodnevni odmor. Fotelje za ljuljanje vole i odrasli i deca, takav komad nameštaja brzo će postati omiljeni element dekoracije i sigurno će se najviše koristiti. Ako je terasa u kući u nizu nešto veća, viseća fotelja se može zameniti ljuljaškom u punoj veličini.

 

 

Praktične komode za skladištenje

 

Na terasi možete koristiti višenamenske baštenske kutije. Nakon završetka upotrebe, u njih možete čuvati praktične sitnice i pribor. To je idealno mesto za čuvanje baštenskih jastuka, ćebadi ili podmetača za šolje i tanjire. Kutije na terasi se mogu koristiti kao dodatno sedište ili sto. Ova široka primena čini da je jedan od najpreporučljivijih dekorativnih elemenata za malu baštu, terasu ili balkon.

 

 

Dekoracije i tekstil koji će uneti prijatnu atmosferu na terasu

 

Mali prostor za opuštanje na terasi ili u maloj bašti treba da bude pravilno uređen. Zapamtite da ukrasi i tekstil daju jedinstven karakter svakom stajlingu, uključujući i one na otvorenom. U velikim i malim baštama, možete ih koristiti da stvorite neverovatnu, magičnu atmosferu koju će svi u domaćinstvu voleti. Ova prijatna zona će uspešno zameniti dodatnu sobu tokom leta.

Za moderan aranžman biće iskorišćeni jastuci za stolice i ležaljke, ćilimi i ukrasne tapiserije ili makrame na zidovima. Vrhunac celokupne stilizacije biće osvetljenje. Prilikom odabira dodataka i ukrasa, držite se jednog stila - ovo je dokazan recept za doslednost u dekoraciji dvorišta. Ponekad je manje bolje jer prekomerna osvetljenost u unutrašnjosti male bašte ili terase može biti opterećenje.

 

 

Dekorativno osvetljenje terase u kući u nizu

 

Na maloj terasi u kući u nizu poželjno je da se postavi adekvatno osvetljenje. Dobro rešenje će svakako biti lampe na fasadi, koje ne zauzimaju mnogo prostora i savršeno osvetljavaju celu terasu. Još jedno zanimljivo rešenje koje treba razmotriti su male LED lampe ili viseće lampe u obliku pamučnih kuglica.

Dobro odabrana spoljna rasveta postaće ukras prijatne terase.

 

 

Bašta u kući u nizu

 

Maloj terasi u kući u nizu ne bi trebalo da nedostaje cveća u saksijama. Možete odabrati zeleno žbunje, puzavice ili ukrasne trave, koje ne zahtevaju mnogo pažnje ili baštovanske veštine, a pritom stvoriti prijatan kutak za opuštanje u maloj bašti. Vrste cveća i biljaka treba prilagoditi samoj terasi, odabranom stilu dekoracije i individualnim preferencijama.

Na terasi možete napraviti mali vrt pun cveća, žbunja i mirisnog bilja. Terasa je sa zonama za zabavu dizajnirana malo drugačije. Zatim obratite više pažnje na funkciju mesta, postavljajući odgovarajuću baštensku opremu, uključujući praktične setove baštenskog nameštaja, ograničavajući količinu biljaka.

 

 

Stručnjak savetuje!

 

Uređenje bašte ili terase zasniva se na principu ergonomije, što u praksi znači da nameštaj treba savršeno da se uklopi u prostor i da bude prilagođen veličini bašte ili terase. Prilikom izbora obratite pažnju na dodatne funkcije koje će vam olakšati svakodnevnu upotrebu. Jedna od najpraktičnijih je funkcija preklapanja, koja olakšava skladištenje. Dobro odabran baštenski nameštaj je garancija udobnosti i funkcionalnosti.

 

 

Za više inspiracije posetite  www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!