locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Čistiji vazduh u vašem domu

Objavljeno: 2021-01-19 13:07:54
Kategorija: Blog

Kada govorimo o udobnosti doma i kvalitetu života, nijedan detalj ne sme da bude manje važan. Isto se odnosi i na brigu o sopstvenom zdravlju. Kvalitetan vazduh može da promeni vaše zdravlje i raspoloženje.

U ovom tekstu pokušaćemo ukratko da predstavimo osnovne razlike i funkcije nekoliko različitih uređaja, kako biste bili što bliže stvaranju najboljeg okruženja za boravak u vašem domu.

Zaista postoji način za udisanje boljeg i kvalitetnijeg vazduha.

 

Koja je osnovna razlika, odnosno namena?

 

  • Ovlaživači – vazduhu dodaju vlagu
  • Prečišćivači - pročišćuju/filtriraju vazduh
  • Difuzori - vazduh ispunjavaju sitnim kapljicama eteričnih ulja

Ovlaživač

Ovlaživačima vazduha je primarna funkcija postizanje adekvatne vlažnosti vazduha i posebno su korisni u zimskom periodu zbog grejanja koje prilično isušuje vazduh. Suvi vazduh može da uzrokuje i probleme poput suve kože, isušivanje sluzokože (što je čini propusnom za viruse i bakterije), pa čak i poteškoće sa spavanjem. S ovlaživačem lako možete da izbegnete ove probleme. Magla koju ispuštaju ovlaživači ublažava probleme sa sinusima, upale grla, suvi kašalj i suvu kožu, a vrlo je korisna i za one koji pate od astme i alergija.

Međutim, ovlaživači uglavnom nisu pogodni za korišćenje esencijalnih ulja, osim uređaja koji imaju posebne aromatske kapsule ili pregrade predviđene za dodavanje esencijalnih ulja. Zapravo, esencijalna ulja mogu da oštete unutrašnje delove ovlaživača. Zadatak ovlaživača je prvenstveno da vodu pretvori u paru i zatim tu paru raspršuje u prostor čime se postiže vlažnost vazduha. S obzirom na to da se voda i ulje ne mešaju korišćenje ulja u uređaju koji radi isključivo sa vodom može da uzrokuje oštećenja delova uređaja kao što su membrane i filteri.

Prečišćivač

Prečišćivači vazduha koriste se za uklanjanje onečišćenja i drugih mikroorganizama iz vazduha.

Obično se sastoje od jednog ili više filtera i ventilatora, kroz koji se vazduh usisava i cirkuliše. Kako se vazduh kreće kroz filter, zagađivači i sitne čestice prijanjaju za filter, a čist vazduh istiskuje nazad u prostoriju. Tipično su filteri napravljeni od papira, vlakana (često stakloplastike) ili mreže i zahtevaju redovnu zamenu kako bi uređaj pravilno radio. Prečišćivači vazduha koriste visoko efikasne filtere - HEPA. HEPA filter uklanja oko 99,9% čestica prašine i nečistoća iz vazduha.

Vazduh je čistiji jer uređaj uklanja iritanse poput prašine, plesni, dima, perut kućnih ljubimaca i neprijatnih mirisa. Ovo su uređaji posebno korisni onima koji pate od astme, alergija ili bilo kog drugog stanja s problemima disanja.

Difuzor

Difuzori su uređaji koji raspršuju eterična ulja u prostor u obliku sitnih kapljica, pri čemu lekovita svojstva eteričnih ulja ispunjavaju prostor u kome boravimo.

Difuzori nude mnoštvo benefita. Sitne kapljice eteričnih ulja prodiru u naš organizam, čime otklanjaju simptome zdravstvenih problema poput prehlade i gripa, upale sinusa, glavobolje, nesanice i stresa. Fina magla iz difuzora takođe olakšava disanje tako da može smanjiti probleme sa hrkanjem. A uz to prostorija u kojoj se nalazi difuzor obavijena je prijatnim mirisom. Distribucija esencijalnih ulja utiče na poboljšavanje raspoloženja. Vaša koža može da upije finu maglu koju ispušta difuzor što rezultuje opuštajućim ili stimulirajućim efektom. Zbog toga su difuzori korisni ako imate na primer suvu kožu. Možemo zato da zaključimo, zavisno o karakteristikama uređaja i njegovoj veličini (zapremini), difuzori su multifunkcionalni –ovlažuju vazduh uz dodatak aromaterapije.

 

U toku je akcija na prečišćivače i ovlaživače vazduha brenda Philips do kraja januara. Aparate pogledaj ovde.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!