locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Daske za sečenje – saveti za održavanje

Objavljeno: 2020-05-04 12:21:52
Kategorija: Blog

Jedan od vaših najčešće korišćenih kuhinjskih alata su daske za sečenje. Kada kupite dobar nož, potrebna vam je i dobra daska za sečenje u istoj investiciji. Iako su drvene jedne od najboljih, većina ljudi veruje da ih je teško čistiti i održavati. Ali, ako redovno vodite računa o daskama, kao i o bilo kom drugom omiljenom kuhinjskom alatu, čiščenje i održavanje će vam uzeti svega nekoliko minuta vremena.

Pročitajte nekoliko saveta za različite tipove daski za sečenje.

Drvene daske

 

    Čišćenje: Nakon brisanja krpom i deterdžentom za posuđe, obrišite čistom i mokrom krpom i ostavite da se osuši. Ne potapajte u vodu.

    Nega i održavanje: Biljnim ili mineralnim uljem, jednom mesečno zbog sprečavanja pucanja.

Plastične daske

 

    Čišćenje: Temeljno očistite u sudomašini ili obrišite krpom uz deterdžent za posuđe i vodu.

    Nega i održavanje: Redovno dezinfikujte. Uklonite mrlje tako što na nekoliko minuta potopite dasku u sirće i so. 

 

Mermerne ploče

 

   Čišćenje: Operite u toploj vodi ili samo obrišite krpom uz deterdžent za posuđe i vodu.

      Nega i održavanje: Redovno čistite kako biste izbegli mrlje. Mermerne ploče namenjene su za valjanje testa i za posluživanje, zato pazite, ako ćete ih koristiti za sečenje oštetićete oštrice noževa.

Staklene daske

 

Čiščenje: Operite u toploj vodi ili samo obrišite krpom uz deterdžent za posuđe i vodu.

    Nega i održavanje: Redovno čistite kako biste izbegli mrlje. Staklene ploče namenjene su za posluživanje već narezanog povrća, voća ili narezaka. Kod njih se, takođe, prilikom sečenja oštećuje oštrica noža.

Daske od bambusa

 

Iako se bambus službeno ubraja u porodicu trava (ne drveta, kao što bismo pomislili na prvu), daske od bambusa idealna su podloga za sečenje.

Čiščenje: Operite u toploj vodi ili samo obrišite krpom uz deterdžent za posuđe i vodu.

Nega i održavanje: Bambus je zbog svog brzog rasta odličan izbor obnovljivih izvora sirovine. Karakteristikama je veoma sličan drvetu, porozan je, ali ipak nešto tvrđi materijal od drveta. Jednako kao i drvo, ne podnosi zanemarivanje, pa je daske od bambusa potrebno često premazivati uljem kako bi se sprečilo pucanje.

Kada pričamo o higijeni i zdravstvenoj sigurnosti, drvene, bambusove i plastične daske su podjednako sigurne ukoliko se pravilno i uredno održavaju, i redovno zamenjuju novim, kada se vidno istroše i oštete.

Koju god vrstu dasaka da koristite, preporučuje se da imate posebnu dasku za sečenje sirovog mesa, posebnu za voće i povrće, i posebnu za termički obrađenu hranu (npr. za sečenje pečenja.)  

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!