locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Drvene letve za zid dnevnog boravka - predlažemo kako ih montirati!

Objavljeno: 2023-02-03 13:32:36
Kategorija: Blog

 

Donedavno su se drvene letve retko koristile u uređenju enterijera i malo ko je bio zainteresovan za njih. Trenutno postaju sve popularnije i sve češće se viđaju u modernim enterijerima. Njihova niska cena, a istovremeno odličan izgled čine da se letve izrađene od visokokvalitetnog MDF-a i drva vrlo često koriste za uređenje minimalističkih enterijera u stilu loft i za dnevne sobe u retro stilu. Zidne letve često koriste arhitekti koji su specijalizovani za modernističke projekte, dajući tako enterijerima jedinstven izgled. U ovom blogu će biti predstavljeni načini korišćenja vertikalnih letvi i kako ih montirati!

 

Vertikalne drvene letve – materijali izrade i boje

 

Zidne letve najčešće su izrađene od prirodnog drveta, visokokvalitetne šperploče, furnira, MDF-a, itd. Dostupne u prodaji furnir lamele izrađuju se u različitim nijansama od hrastovog furnira. Najčešće dolaze u obzir tri boje – beljeni hrast, tamni hrast ili prirodni hrast. Ova kategorija je izuzetno važna, jer zidni paneli generalno imaju estetsku funkciju. S obzirom na vrstu drveta, postoje dodatne karakteristike u teksturi šare, što će prostorijama dati jedinstveni izgled. Između letvi mogu se koristiti letvice u crnoj, beloj, boji wotan hrasta ili hrastovog furnira. Jedna od najbitnijih stavki zidnih letvi je vrsta drveta od koje su izrađene. Sa jedne strane, letve izrađene od neobrađenog prirodnog hrasta, pomoći će u stvaranju sirovog i minimalističkog enterijera. Međutim, jasen ne podnosi vremenske uslove, posebno vlagu, pa se drvene letve od jasena postavljaju samo u suvim prostorijama. Tako da će savršeno pristajati u dnevnoj sobi u stilu loft kao i u industrijskom stilu. Lamele izrađene od oraha i njegova topla boja, omogućiće vam da stvorite neverovatno topao enterijer u dnevnom boravku ili trpezariji. Bukove letve izgledaće lepo ako je reč i o svetlim i tamnim pozadinama - bez obzira na stil enterijera. Bor karakteriše mala težina i visoka fleksibilnost, što ga čini pogodnim za montažu na plafon. Dodatna prednost je njegova struktura jer se to drvo najčešće koristi u minimalističkom i skandinavskom stilu. Letve jako dobro utiču na akustiku prostora, a u kombinaciji sa opekom i betonom su pun pogodak.

 

Letve od bambusa u enterijeru


Bambus je, zahvaljujući visokoj elastičnosti i tvrdoći, pogodan materijal za proizvodnju letvi. Poprima nijanse od slamnato žute do tamno braon, a prisutnost karakterističnih tačkica i mrlja daje im jedinstven karakter. U tom slučaju, idealno rešenje za dizajn enterijera inspirisan Azijom biće korišćenje bambusa.

 

 

Zidne letve – zanimljiva rešenja

 

Zidne letve su dekorativni proizvodi koji može da se koristi u prostorijama kao što je dnevni boravakhodnikspavaća sobakuhinja, kancelarija ili restoran. Letve, osim što se koriste na zidovima kao što su zidni paneli i završne letvice za zidne panele ili plafon, daju i mnoge druge mogućnosti korišćenja. Zidne letve od drveta ili furnira mogu da postanu predivan ukras stepenica, jer su izuzetno zanimljiva alternativa tradicionalno korišćenim balustradama. Važno je napomenuti da se dekorativne letve koriste za izradu pregradnih zidova između prostorija različitih namena. Da biste to učinili koristite standardne vertikalne drvene letve ili pobajte na njih montirati police.

 

Drvene letve - kako se pripremiti za montažu?

 

Drvene letve su vrlo jednostavne za postavljanje pa ih možete samostalno montirati. One ne zahtevaju korišćenje usluga majstora, pa čak ni kupovinu specijalizovane opreme ili bušenja zida, osim ako se ne odlučite za korišćenje vijaka. Pre nego što započnete montažu, morate da se pobrinete za pravilnu pripremu zidova i potrebnih elemenata. Najveću efikasnost lepljenja dobićete tek kada je cela površina očišćena od prljavštine, prašine i masnih mrlja, bez rupa i nepotrebnih elemenata. Možete da operete ceo zid i sačekajte dok se ne osuši.

Kako bi se sve dobro odradilo, vrlo je važno tačno odrediti mesto montaže. Na primer, vertikalne letve, bez obzira na to postavljaju li se na zid, plafon ili na MDF ploču, moraju da budu ravnomerno raspoređene. Zbog veličine letvi i njihovog položaja u odnosu na pod ili plafon, malo vertikalno ili horizontalno odstupanje, biće vidljivo i može dovesti nezadovoljstvom krajnjim rezultatom, pa čak i izobličiti prostoriju. Pre početka rada proverite da li su horizontalne letve izrezane na potrebnu dužinu. Ako elementi nisu naručeni na određenu veličinu, onda ih morate sami izrezati. Za montažu vam je potrebno odgovarajući lepak ili montažna traka, eventualno bušilica i odgovarajući vijci i tiple. Potrebno je imati odstojnu daščicu odabrane širine, što će omogućiti ravnomerno postavljanje letvi. Metar i olovka takođe će se iskoristiti.

 

 

Drvene letve - montaža

 

Zavisno o tome kakve su vertikalne letve kupljene, postoje tri metode pričvršćivanja.

 

Montaža letvi direktno na zid

 

Ovom metodom zalepite montažnu letvu u prorez na letvi. Nanesite lepak na vertikalne letve ili upotrebite pripremljenu traku i pričvrstite je na zid. Ako imate letvice za zidne lamele, zalepite ih pored letve. Na taj način možete da montirate sledeću letvu, pazeći da bude postavljena paralelno sa prethodnim elementom. Ako ne želite ili nemate završnu letvicu, dobro je koristiti odstojnu daščicu, da bi sledeća lamela bila ravna.

                                                                                      

Montaža letvi na dasku

 

Pričvrstite montažnu dasku na zid, a zatim pomoću odstojne daščice odredite mesta postavljanja svih ostalih letvi. Na prorez sa unutrašnje strane letve nanesite lepak i pričvrstite je na pripremljenu dasku. Ako imate završnu traku, zalepite je između lamela.

 

Montaža letvi na ploču

 

Ako imate ploču sa pričvršćenim letvicama, imate lakši zadatak, ako ne, pričvrstite letve na laminiranu ploču pomoću odstojne daščice. Odredite mesto pričvršćivanja ploče kako biste napravili potrebne rupe za tiple. Vijcima pričvrstite ploču sa letvama na zid.

Korišćenje letvi može da bude zanimljiva dekoracija koja se uklapa u svaki enterijer, bez obzira na njegov stil i klimu! Na koji način ćete montirati vertikalne letve zavisi o vašem ukusu!

 

Pomenuti asortiman i mnogo drugih proizvoda možete da kupite i pogledate u Emmezeta web shopu! Posetite nas, renovirajte i opremite svoj dom na jednom mestu.

Doživite novu dimenziju opremanja doma!

Inspiracije pogledajte www.emmezeta.rs i prijavite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!