locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Enterijeri u stilu art deco - dizajn koji oduševljava!

Objavljeno: 2022-07-26 13:11:27
Kategorija: Blog

 

Art deco stil, iako relativno mlad, uspeo je da se zauvek nastani u srcima ljubitelja dizajna enterijera. Luksuz, udobnost, elegancija, visok kvalitet, suptilnost - ovo su reči koje ukratko opisuju stil. Art deco kombinuje osećaj prošlih vremena i modernu funkcionalnost. Iako vuče korene iz tužnog međuratnog perioda, odiše toplinom, elegancijom i raznolikošću. U kom obliku se pojavljuje stil art deco? Kako izgledaju uređeni enterijeri očuvani u art deco stilu? Da li želite da saznate više o samom stilu i saznate šta o njemu kažu dekorateri i stilisti? Pročitajte članak!

 

 

Šta znači "art deco"?

 

"Art deco" je izraz na francuskom i bukvalno preveden znači "dekorativna umetnost". Iako ga mnogi povezuju sa dizajnom enterijera, područje koje pokriva svakako je šire. Ono prožima sve što je povezano sa međuratnim periodom. Dakle, nisu u pitanju samo lepo uređene sobe, već i sama arhitektura, pa čak i slikarstvo. Svaki od njih se, međutim, povezuje sa drugim. I iako art deco deluje haotično, on povezuje ključne temelje.

 

 

Poreklo stila Art Deco

 

Stil Art Deco se pojavio u međuratnom periodu. Stoga je njegova priča relativno mlada. Secesija, koja je trajala do 1914. godine, nije baš uzbudila društvo. Ljudi su odmah posle rata bili umorni od onoga što se dešavalo oko njih, a dosadne i monotone zgrade i enterijeri samo su podsećali na prethodne događaje i život. Art deco je nastao iz strasti za lepotom, koja je u to vreme bila toliko neophodna da se krene u normalan život od nule.

Izvanredna elegancija, moderan luksuz, visok kvalitet, sentimentalnost - tako ukratko možemo definisati art deco stil.

 

 

Art Deco stil u unutrašnjosti - prelepi enterijeri na dohvat ruke

 

Lako je modernom enterijeru dati luksuzni međuratni štih i možemo biti sigurni da će se naši gosti osećati prijatno u njemu. Kako primeniti art deco stil u enterijeru u praksi?

Ne možete pogrešiti sa čvrstim i prigušenim bojama u dizajnu enterijera. Bela, siva, bež, braon i crna su boje koje voli ovaj trend, koji u kombinaciji sa zlatom može dati veoma suptilan art deko efekat. Možemo ići u potpuno drugom pravcu i uvesti ovaj stil u enterijer tako što ćemo se opredeliti za izražajnija rešenja poput živih boja – crvene, žute, ljubičaste, narandžaste i starinskog teškog nameštaja. U oba slučaja, važno je koristiti plemenite materijale kao što su drvo, mermer, svila ili koža.

Elegantan drveni šank u koji čuvate omiljena pića i bež kožna sofa u dnevnoj sobi, bele pločice u kupatilu i u hodniku crne, karakteristični kuhinjski frontovi, somotne zavese u spavaćoj sobi ili veličanstvena balustrada na stepeništu je odličan početak.

 

 

Stručnjak savetuje!

 

Art deco stilizacije enterijera moraju biti oživljene geometrijskim šarama i ukrasima intenzivnih boja. Tapete sa veličanstvenim cvećem, tepih sa šarama crno-belih rombova, jastuci sa šarenim uzorkom na sofi ili originalna fotelja sa zaobljenim zadnjim krajem i zlatnim ukrasima omogućiće da se stil art deco udobno smesti u vašem stanu.

 

 

Koje boje koristi stil art deco?

 

Spektar boja u ovom stilu koji se koristi u dekoraciji je zaista širok. Ovde se mogu naći i svetle i tamne boje, uglavnom u toplijim nijansama. Moderni art deco stil koristi elegantne, tamne boje kao što su:

•             antracitno siva

•             bronza

•             bordo

•             ljubičasta

•             smaragd

•             crvena

•             crna

U enterijerima uređenim u stilu art deco, takođe su izraženi akcenti boja u detaljima, dekoracijama i dodacima.

 

 

Materijali za art deco enterijere - jednostavan recept za unutrašnju dekoraciju

 

Dizajn enterijera u stilu art deco uglavnom koristi dizajnerske materijale. Sobe su ukrašene teškim materijalima sa asimetričnim šarama, ornamentima i ukrasima. Velvet i velur su popularni materijali. A i svetlucave tkanine poput satena i svile mogu pronaći svoj put u art deco enterijere.

 

 

Moderni materijali - jezgra art decoa

 

Lakirane površine, mermerne radne ploče, sjajni mesing i laki metali u art deco aranžmanu zamenili su teške, elegantne tkanine, dizajnerske slike, detalje od slonovače kao i toplo drvo. Koža i krzno su dobrodošli u enterijeru. Prirodne su zamenjene veštačkim, a životinjske šare su štampane, farbane ili tkane.

 

 

Unutrašnje osvetljenje

 

Zna se da je osvetljenje važan element svake stilizacije. Kako bi trebalo da izgleda u enterijeru koji odiše art deco stilom? Pre svega, kombinujte materijale i jedinstvene oblike. Savršen primer ovde je kombinacija hroma i stakla, a u vidu zidnih ili plafonskih lampi izgleda izuzetno plemenito i savršeno dopunjuje celokupni stajling.

 

 

Kako ukrasiti dnevnu sobu u stilu art deco i dati joj moderan karakter?

 

Osnova za uređenje dnevne sobe u stilu art deco biće elegantan nameštaj. Ključni element treba da bude sofa, fotelja ili dizajnerski ugao. Klasična art deco sofa treba da ima mekane presvlake, ukrasne jorgane, neobične teksture, volane, sjajne kristale, dugmad ili šavove.

Još jedan važan element dekoracije su stolovi ili klub stočići za kafu. Oni čija je osnova od metala i staklene ploče su dobrodošli. Dobro će se uklopiti sa kristalnim lusterom čija će se svetlost lepo reflektovati. Vrhunac čitavog stajlinga biće veliko zlatno ogledalo sa debelim okvirom.

Zahvaljujući elementima stakla i ogledala, unutrašnjost će biti svetlija, i izgledaće veće.

 

 

Kako izgledaju vitrine i komode za dnevnu sobu u stilu art deco?

 

Art deco nameštaj nisu isključivo sofe. U unutrašnjosti dnevne sobe često možete pronaći komode i vitrine. U ovom slučaju, nameštaj od prirodnih materijala - uglavnom od drveta - je veoma popularan. Tamno drvo prekriveno samo lakom za zaštitu i sjaj savršeno će se uklopiti u unutrašnjost.

Ono što art deco izdvaja od ostalih stilova je velika pažnja koja se posvećuje dekoraciji, ornamentima i dodacima. Vrata ormara i komode mogu imati staklene elemente, a tu su i dodatni ukrasi.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!