locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Funkcionalno moderan dnevni boravak - kakav nameštaj odabrati?

Objavljeno: 2023-11-06 10:34:40
Kategorija: Blog

 

Dnevni boravak je prostorija koja ima mnogo različitih funkcija. Retko je to samo prostorija za opuštanje, a vrlo često služi i kao trpezarija, gostinjska soba, pa čak i spavaća soba vlasnika. Svaka od ovih funkcija zahteva odgovarajući nameštaj, pa pogledajmo koji se isplati odabrati kako bi enterijer bio funkcionalan.

Odgovarajuće uređenje dnevnog boravka učiniće enterijer ne samo funkcionalnim, već i lepim i udobnim. Pročitajte kako da odaberete odgovarajući nameštaj za dnevni boravak kako bi postao savršeno mesto za svakog ukućana.

 

Dnevni boravak: neophodan nameštaj za odmor

 

U svakom dnevnom boravku najvažniji je dobro odabran nameštaj za odmor, koji uključuje ugaone garniture kao i kauče za dnevni boravak. Odabir konkretnog modela prvenstveno zavisi od veličine dnevnog boravka i funkciji koju treba ispunjavati.

 

Kako odabrati pravi nameštaj s obzirom na njegovu veličinu?

 

Kad imate veliki dnevni boravak, možete da dođete u iskušenje i kupite veću ugaonu garnituru. Takvi proizvodi obično su u obliku slova U i može da ih koristi više osoba istovremeno. U manje dnevne boravke možda jednostavno neće stati tako velike ugaone garniture – ako je prostor ograničen, bolje je odabrati manji, ali funkcionalan nameštaj. Treba imati na umu da nameštaj za odmor trebada bude glavni element dnevnog boravka, ali njegova veličina ne sme da ometa korištenje druge opreme i  blokira prolaze.

 

 

Kako srediti višenamenski dnevni boravak? Neophodan višenamenski nameštaj

 

Kakav bi nameštaj trebao da bude u dnevnom boravku, koji ujedno služi i kao spavaća soba za ukućane ili kao soba za goste? Teško je zamisliti situaciju u kojoj se u dnevnom boravku nalazi krevet u punoj veličini. U domovima u kojima dnevni boravak služi i kao gostinjska ili spavaća soba biće potrebni kauči na razvlačenje ili ugaone garniture na razvlačenje. Idealno bi bilo da imaju i prostor za odlaganje za posteljinu, što bi značajno povećalo njihovu funkcionalnu vrednost. No, kauči za dnevni boravak ne moraju uvek da imaju funkciju spavanja, u prodavnicama možete da pronađete modele namenjene isključivo za odmor. Nameštaj za opuštanje možete da nadopunite i ostalim tapaciranim nameštajem – odaberite fotelju za dnevni boravak ili mali, ali udobni tabure.

Funkcionalni nameštaj za malu dnevnu sobu omogućiće vam da odgovarajuće uredite prostor. Za manje dnevne boravke dobro je odabrati beli nameštaj jer bela boja dobro odbija svetlost, osvetljava prostoriju i optički je povećava.

 

 

Kako odabrati nameštaj za dnevni boravak? Udodan odmor u dnevnoj sobi

 

Kod uređenja funkcionalnog dnevnog boravka treba voditi računa o tome koliko je važan pravilno odabrani nameštaj za odmor. Pri odabiru nameštaja dobro je voditi računa kako o veličini prostorije tako i o potrebnim dodatnim funkcijama nameštaja. Moderan namještaj za dnevni boravak može da ima zanimljive oblike i boje – na ovu činjenicu takođe treba obratiti pažnju prilikom kupovine. Set nameštaja u dnevnoj sobi trebao bi da odgovara nameštaju za odmor, nadopunjavajući ga i naglašavajući stil prostorije.

 

Kakav će biti funkcionalan nameštaj za odlaganje stvari?

 

Ako želite da krenete u odabir savršenog nameštaja za dnevni boravak, dobro je da odaberete nameštaj koji može da se koristi i za odlaganje stvari. Kakav bi nameštaj trebao da bude u dnevnom boravku? Postoji stvarno mnogo opcija. Prilikom odabira nameštaja za dnevni boravak koji će se koristiti za odlaganje, svakako obratite pažnju na njegovu veličinu i stil, kako biste uskladili proizvode sa ostatkom dnevne sobe.

Dnevni boravak opremljen samo garniturom za odmor sigurno ne bi bio udoban i funkcionalan. U njemu bi trebalo da se nalazi i drugi nameštaj, npr. komode za dnevni boravak ili zidne jedinice. Dobra ideja za izlaganje suvenira sa putovanja, fotografija ili knjiga biće regali i vitrine, a ako želite da sakrijete stvari odaberite komode ili ormare sa običnim ili kliznim vratima.

 

Kakav će nameštaj biti idealan za reprezentativne dnevne boravke?

 

U salonima koji obavljaju uglavnom reprezentativnu funkciju, čiji vlasnik ima npr. veliki garderobni ili pomoćni prostor, obično nema puno nameštaja. Odvojene prostorije tada preuzimaju funkciju odlaganja ličnih stvari i nameštaj za odlaganje stvari nije toliko neophodan u dnevnom boravku. Često su jedina oprema takvih salona TV komode ili vitrine i regali, koji imaju više dekorativnu nego funkcionalnu ulogu. Prilikom odabira takvog nameštaja ne morate da brinete o njegovom kapacitetu, ali dobro je obratiti pažnju na to kako mogu prezentovati stvari koje se na njima nalaze.

 

Što biste trebali da znate o odabiru nameštaja za odlaganje stvari u dnevnoj sobi?

 

U domovima u kojima nedostaje prostora za odlaganje, bolje rešenje biće zidne jedinice za dnevni boravak. Možete da pronađete regale sa velikim brojem segmenata koji će dobro poslužiti  za odlaganje svih potrebnih stvari, tako i one manje, ali s ormarom, koje se savršeno uklapaju u enterijere malih dnevnih boravaka.

Dobro bi bilo da se odabere nameštaj za dnevni boravak tako da svi elementi odgovaraju jedni drugima. Možete da odaberete određene setove nameštaja za dnevni boravak ili iste boje furnira.

 

Kakav nameštaj odabrati za dnevni boravak sa trpezarijom?

 

U stanovima u kojima dnevni boravak služi i kao trpezarija, sto je nesumnjivo neophodan. Prilikom odabira stolova za dnevni boravak treba voditi računa o broju ukućana koji će ga svakodnevno koristiti i o broju gostiju koji će za njim sediti tokom većih zabava. Za male dnevne boravke najbolji je manji sto za svakodnevnu upotrebu koji je na razvlačenje na odgovarajuću veličinu kada očekujete goste. Stolovi na razvlačenje vrlo su praktična opcija i dobra ideja za izbor savršenog nameštaja.

Sto za dnevni boravak može da ima različite oblike. Najpopularniji su pravougaoni i elipsasti stolovi, ali u nekim uređenjima dobro će izgledati i kvadratni ili okrugli stolovi. Imajte na umu da bi raspored nameštaja u dnevnom boravku trebao da bude logičan, tako da svaka osoba koja sedi za stolom ima prikladan pristup, a sama gozba za stolom ne ometa kretanje po ostatku prostorije. Masivni sto za mali dnevni boravak u stambenoj zgradimože da bude loša ideja, za lepo uređenje malog dnevnog boravka bolje je odlučiti se za manji sto.

 

Kako odabrati nameštaj za moderan dnevni boravak? 

 

Kao što vidite, uređenje funkcionalnog dnevnog boravka nije teško. Dovoljno je dobro razmisliti o njegovom rasporedu, pa tek onda odabrati nameštaj za dnevni boravak koji će najbolje odgovarati vašoj viziji. Ako se još uvek pitate kakav nameštaj da odaberete, svakako pogledajte naše najpopularnije kolekcije. Uz takve proizvode lakše ćete saznati kako odabrati nameštaj za moderan dnevni boravak.

Imajte na umu da je važno tačno izmeriti nameštaj i samu prostoriju, kao i logično isplanirati celinu prema potrebama svakog ukućana.

 

Za više informacija posetite našu stranicu www.emmezeta.rs i prijavite se na naš newsletter.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!