Ideje i recepti za Uskrs

Uskršnji praznici su uskoro tu. Praznik koji podstiče veselje i unosi dobru atmosferu u dom. Svi volimo da učestvujemo u zajedničkom porodičnom poduhvatu farbanja jaja i pokažemo svoju kreativnost drugima. Dom postaje oličenje radosti za praznike, a mi delimo sa vama par ideja kako da upotpunite svoje uskršnje praznike.

U Emmezeti je u toku uskršnja akcija u periodu od 15.4. do 25.4. gde možete dom opremiti uz uštede.

Na uskršnjoj trpezi nalazi se toliko lepih jela i poslastica, ali ipak zvezda trpeze su definitivno farbana jaja. Ipak uz par recepta pokušaćemo da zasenimo omiljeni hobi na Veliki petak. Uz prave male uskršnje pomagače brže ćemo napraviti kolače. Dok dodaci za svet poslastica olakšavaju rad.

U periodu kada su nam jaja omiljeno jelo, ne zaboravite da se najlepši specijaliteti prave upravo od njih bilo ona slatkiši ili slaniši.

Šne nokle

Čokoladne uskršnje korpice

 

Sastojci

  • 1l mleka
  • 6 jaja
  • 7 kašika šećera
  • Kašikica brašna ili gustina

 

Sastojci

Za korpice:

  • 200g maslaca
  • 120g šećera
  • 2 jaja
  • ½ kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 200g maslaca
  • 200g šećera u prahu

 

  • 1,5dl mleka
  • 150g mlevenih oraha
  • 150g mlevenog keksa
  • 1 kačićica kakaa
  • malo ruma

Za glazuru:

  • 150ml slatke pavlake
  • okrugle šarene bombonice (tipa m&m)

 

Priprema

U mleko lagano umešajte kašiku šećera i stavite ga na zagrejavanje dok ne provri. Odvojiti belanca i ulupati ih do čvrstog šlaga. Kašikom vadite knedle od belanca i stavljajte ih u kipeše mleko. Spuštajte ih lagano da se ne raspadnu i okrećite ih na obe strane. Kada dobiju švrstu smesu poput knedli stavljajte ih u posudu u kojoj ćete kasnije i servirati kolač.

Fil

Žumanca i 6 kašika šećera dobro pomešajte žicom u skoro tečnu i penastu masu, pa dodajte brašno ili gustin i sipajte u mleko u koje ste predhodno kuvali belanca. Mešajte brzo da se ne stvore grudvice dok sve ne provri. Potom prelite belancca i ostavite da se dobro ohladi. Odozvo možete ukrasiti sa kakao prahom ili karamel topingom.

Priprema

Zamesiti smesu sastojaka za korpice, oblikovati loptice i utisnuti u metalne kalupe za korpice. Ukoliko nemate kalupe, dovoljno je da napravite udubljeje u lobtici sa palcem. Peći oh 15-20 minuta na 180 stepeni, trebaju da ostanu svetle. Nakon hlađenja puniti ih filom, za koji ste isto tako izmešali sastojke i sjedinili u jednu smesu. Na kraju slatku pavlaku umutite penasto i dodajte 1 kašiku šećera u prahu i dodatno umutite. Staviti šlag i preko njega okrugle bombonice koje asociraju na jaja.

Kako ne bismo bacalli već kuvana i farbana jaja, ostatak koja niste podelili nemojte baciti, već iskoristite da napravite čuveno predjelo.

Evo kratkog recepta kako pojesti sva preostala jaja.

Punjena jaja

 

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 3 kisela krastavčića, umesto njih može i mladi luk
  • 100 gr majoneza
  • 2 kašike pavlake
  • kašičica senfa
  • so i mirođija

Priprema

Očistite ljusku sa jaja i presecite ih na pola po dužoj stranici. Izvaditi žumanca pa im dodati krupno izrendane krastavčiće, majonez, pavlaku, senf i malo mirodjije, posoliti po ukusu pa sve izmešati.

Poslagati belanca na tanjir, da bi pravo stajali odsecite im malo dna. Malom kašičicom punite nadevom mesto gde su nekada stajala žumanca.