locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Kako odabrati usisivač

Objavljeno: 2021-06-11 12:21:19
Kategorija: Blog

Da li ste znali da prosečna osoba provede čak 87% svog života u zatvorenom prostoru? Nismo ni mi očekivali ovako visok procenat, ali kada bolje pogledamo – većina je na poslu u zatvorenom, deca su u školi i u vrtiću u zatvorenom, kada dođemo kući i kada spavamo smo takođe u zatvorenom prostoru. Sada kada to sve sagledamo iz  neke druge perspektive, možemo da kažemo da je to zaista puno vremena i da vazduh i prostor koji nas okružuju trebaju da budu čisti.

Redovne „generalke“, odnosno čišćenja kuće/stana mogu znatno da poboljšaju kvalitet vazduha koji udišemo. Usisavanje je danas neizostavan deo čišćenja svakog doma i prostora uopšteno. Metle koje razbacuju prašinu i čestice prljavštine u vazduh, odavno su dobile svoju zamenu – usisivače. Možemo da ih podelimo na četiri vrste: štapni usisivači, ručni usisivači, klasični usisivači i robotski usisivači. Koja je razlika između svakog od četiri navedena tipa i koji je idealan za vas?

Robotski usisivači

Najnoviji i najmlađi od sve tri vrste usisivača, njihova tehnologija je otkrivena skoro. Ovi modeli usisivača su kompjuterizovani, što znači da njima možete da upravljate pomoću pametnog telefona čak i kada niste kod kuće. Robotski  usisivač se kreće pomoću točkića kojima nezavisno upravlja odvojeni električni motor. Kreću se po prostoru i skupljaju prljavštinu pomoću četki koje istu usmeravaju prema vakumu, pa je usisavaju u prostor sa filterom.

Robotski usisivači imaju mogućnost prepoznavanja prepreka, stepenica, nameštaja koji im preprečava put. Brojni senzori omogućavaju im pomenuto prepoznavanje kako bi te iste prepreke mogli da zaobilaze i savladaju, ali i da usisaju oko i ispod njih. Prva stvar koju biste trebali da znate je da za efikasno čišćenje robotskih pomagača ipak treba da se stvore pogodni uslovi u stanu ili kući.

Neki modeli robotskih usisivača imaju i mogućnost mokrog brisanja podova nakon usisavanja, pa na taj način odrade dva posla u jednom potezu.

Klasični usisivači

Većina nas još uvek u svom domu ima klasičan usisivač sa posudom i nastavkom povezanim crevom. Neki od tih usisavač prašinu sakupljaju u kesu, koje se redovno kupuju i menjaju. Postoji i druga vrsta sa posudom, koji su jednostavniji za održavanje i čišćenje. Klasični usisivači su multifunkcionalni, jer najčešće dolaze sa jako puno nastavaka za čišćenje nameštaja, poda, a pogodni su za usisavanja stepeništa, tepiha i zavesa.

Klasični usisivač je odličan za one koji vole da usisavaju i posao obavljaju bez pomoći robota. Mala mana takvog usisivača je nezgrapnost i zapinjanje prilikom usisavanja.

Ručni usisivači

Usisivači ovog tipa su najkorisniji u kuhinji i trpezariji, jer su to prostorije u kojima pravimo najviše nereda pri kuvanju i jelu. U slučaju da prospete brašno, pirinač ili su mrvice od hrane na tepihu – najjednostavnije i najbrža rešenje su upravo ručni usisivači.

Vrlo su lagani i što je odlično – bežični. Imaju punjive baterije pa se iskopčaju iz struje i spremni su za upotrebu.

Iako su odlični za brzinsko rešavanje problema, ovi usisivači nemaju veliku usisnu snagu, pa se zato ne mogu porediti sa klasičnim usisivačem. Treba da se pripazi na trajanje baterije, jer za razliku od klasičnih usisivača koji su ukopčani u struju – vreme usisavanja sa ručnim usisivačem je ipak ograničeno.

Štapni usisivači

Oni imaju jaku usisnu snagu, ne zauzimaju puno mesta i odlični su za svako domaćinstvo. Štapni usisivači super su solucija ukoliko imate kućnog ljubimca kome jako opada dlaka.

Preporučuju se osobama koje imaju problema sa kičmom, zbog toga što nije potrebno saginjati se prilikom čišćenja, što dodatno olakšava održavanje doma blistavim.

Razni modeli štapnih usisivača mogu da se nađu sa posudom, kesom ili filterom, a dolaze sa baterijom koja se puni. To ove usisavače čini bežičnima i omogućava jednostavno kretanje po prostoru.

U novijim generacijama prave se štapni usisivači koji su ujedno i ručni usisivači pa na taj način dobijaju na višestrukoj nameni.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!