locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Kako održavati travnjak leti?

Objavljeno: 2022-05-24 14:36:25
Kategorija: Blog

 

Leto, period kada je potrebno posebno voditi računa o travnjaku u dvorištu. Znamo da briga o travnjaku tokom ovog perioda može da bude pravi izazov – posebno kada je leto vruće i sušno. Zanima vas kako da negujete travnjak tokom leta? Zavirite u savete naših stručnjaka!

 

Redovno zalivanje travnjaka leti - optimalna hidratacija tla


Travi je potrebna voda posebno u danima kada je temperatura vazduha veoma visoka ili kada imamo duži sušni period. Bez vode, trava će se osušiti, požuteti i istanjiti se. Nedovoljno zalivanje može trajno da ošteti travnjak, posebno kada su u pitanju mladi travnjaci, čiji koren verovatno nije dovoljno jak i dubok. Zbog globalnog zagrevanja, koje osećamo već nekoliko godina, sve češće moramo da pribegavamo dodatnom navodnjavanju travnjaka.

 

Zalivanje travnjaka i doba dana - kada zalivati travnjak?


Najvažnije pravilo zalivanja je – ne zalivati u podne. Zemljište je tada najtoplije, voda najbrže isparava, što ne obezbeđuje adekvatno navodnjavanje trave. Leti je za travnjaku potrebno 20-30 litara vode po kvadratnom metru sedmično. Deo te potrebe se podmiruje iz padavina, ali kada je leto sušno potrebno je obezbediti dodatno, veštačko navodnjavanje. Najbolje je zalivati travnjak dva puta sedmično i dati mu puno vode.

 

Nega travnjaka leti - ne preterujte sa zalivanjem!


Takođe je važno da ne preterujete sa zalivanjem, posebno u kišnoj sezoni. Prekomerna vlaga, umesto da pomogne, može da izazove gljivične bolesti i rast mahovine.

Ako je leto kišno, treba paziti i na zalivanje, jer prekomerna vlaga u zemljištu, ako se produži, može izazvati razvoj mahovine i gljivičnih oboljenja.

Zapamtiti! Bolje je umereno zalivati travnjak. Travi je potrebna dodatna podrška samo kada to nalažu vremenski uslovi. Kiša je uvek najbolje rešenje za suvo zemljište.

Suvi travnjak neće voleti naglo zalivanje. Veoma suvo zemljište je bolje zaliti nekoliko puta sa manje vode postepeno.

 

 

Leti je potrebno redovno kositi travnjak!


Redovno košenje travnjaka je na listi obaveza za svakoga ko ima makar malo zelenila oko vikendice ili dvorišta. Međutim, praksa pokazuje da prilikom košenja treba poštovati određena pravila koja će podržati optimalnu negu trave.

Prvo, nemojte kositi travu prekratko. Nisko košenje može izložiti osetljive delove trave i izazvati njihovo izgorevanje na jakoj sunčevoj svetlosti, tako da će vaš travnjak izgledati kao strnište. U suvom, toplom vremenu, stabljike možete ostaviti na visini od 5-8 cm.

 

Košenje travnjaka posle duže pauze


Ako neko vreme ne možemo da kosimo travnjak, na primer dok smo na odmoru, a trava raste visoko, najbolje je da je ne kosimo odjednom. Da bi trava postepeno dostigla željenu visinu, najbolje je kositi je nekoliko puta. Za ovaj zadatak možete koristiti moderne baštenske mašine.

Drugo - kosite u pravo vreme! Najbolje vreme za košenje travnjaka je ujutru ili uveče. Ako želite da se dobro brinete o svom travnjaku tokom leta, trebalo bi da cenite ovaj praktični savet. Zašto je ovo doba dana optimalno? Vlati trave su tada najčvršće i lakše se seče. Takođe je dobro imati na umu da košenje treba obavljati u sušnim danima – košenje vlažne trave neće negativno uticati samo na baštensku opremu, već može izazvati i gljivične bolesti travnjaka.

 

Letnje održavanje travnjaka - baštenske mašine koje će vam olakšati posao


Treće – dobra oprema je osnova za pravilnu negu travnjaka tokom leta. Uverite se da su sečiva vaše kosilice ili traktora dovoljno oštra. Tupo sečivo može da pocepa travnjak i ošteti njegovu strukturu.

 

 

Letnje plevljenje travnjaka


Redovno plevljenje travnjaka, kao i njegovo đubrenje, su sledeće u nizu važnih aktivnosti koje će obezbediti da vaš travnjak bude u dobroj formi tokom celog leta. Korov treba ukloniti sa travnjaka čim se pojavi. Zahvaljujući tome, travnjak neće zarastati. Dikotiledoni korovi se najteže uklanjaju, pa ih je potrebno što pre zbrinuti.

Mlade travnjake možete pleviti ručno. Za starije osobe, možda ćete morati da pribegnete hemikalijama. Za ovaj zadatak možete odabrati herbicid koji neće štetiti travi. Ukoliko izaberete ovo rešenje, bilo bi dobro zaštititi ukrasne biljke koje se nalaze pored korova kako para ili sama hemikalija u malim količinama ne bi oštetila njihovu strukturu.

Travnjak će izgledati lepo i brže rasti ako na njemu nema korova.

 

Letnje đubrenje travnjaka


Leto je vreme povećanog rasta trave. Zbog toga je posebno važno da se travnjak đubri tokom leta. Učestalost tretmana zavisi od vrste đubriva koje koristite. Postoje sporo delujuća đubriva koja se primenjuju samo jednom, u proleće. Ipak, najpopularnije su one koje se primenjuju leti, svakih četiri do šest nedelja.

Travu treba đubriti odmah nakon košenja, po oblačnom i vetrovitom vremenu. Preporučene doze treba pažljivo pratiti; staze su na pakovanju datog đubriva. Treba znati da prekomerno đubrenje može biti štetno za travnjak. Može ga učiniti žbunastim, slabim i sklonijim bolestima. Iako su travi potrebna mineralna đubriva, neophodno je umereno đubrenje i doziranje u skladu sa preporukama.

 

Vertikulacija - metoda stvaranja prelepog travnjaka


Zalivanje travnjaka leti, košenje i đubrenje, nisu jedine aktivnosti koje neguju travnjak, poboljšavaju njegov izgled i stanje. Postoji još jedna izuzetno važna akcija, koju treba praktikovati, posebno početkom leta – reč je o vertikalizaciji (ventilaciji) travnjaka.

Tokom duge zime na travnjaku se nakupljaju biljni ostaci, lišće i granje koje donosi vetar, što na kraju dovodi do odumiranja trave. Vremenom se svi ovi elementi akumuliraju i formiraju nepropusni sloj, koji se naziva filc. Zatvara put vodi, koja nema prolaz do korena i ometa cirkulaciju vazduha. Vertikulacija je prva stvar koju treba da uradite na svom travnjaku posle zime.

Oštre metalne grabulje će biti dovoljne za male travnjake. Za veće travnjake, za uklanjanje filca, potrebna vam je specijalizovana, ali laka za rukovanje oprema, kao što su aeratori i kultivatori, ili tzv. vertikulatori, koji rade na principu opruga ili noževa kojima seckamo travnjak upravno na dubinu zemlje, uklanjajući filc i smanjujući dubinu zemlje. Iako vaš travnjak možda neće izgledati privlačno nakon ove procedure, ipak je neophodan. Uskoro će izgledati lepo i tako će ostati još dugo.

Ako se na površini travnjaka formiraju lokve koje se dugo zadržavaju i trava postaje nejednake boje, to je znak da joj je potrebna aeracija/prozračavanje. Ovaj tretman će vratiti zemljištu sposobnost da apsorbuje vodu, a u vlažnom gde ima mnogo vlage sprečiće i širenje mahovine. Aeracija prozračuje zemljište, ali i poboljšava njegovu elastičnost i povećava otpornost na vremenske uslove.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!