locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Kako se izboriti sa visokim letnjim temperaturama?

Objavljeno: 2022-07-13 10:24:44
Kategorija: Blog

 

U najtoplijem delu dana,  svi traže mesto gde mogu da se rashlade i na trenutak predahnu od vrućine. Nažalost, većina stanova i kuća, posebno starijih, nemaju adekvatne unutrašnje sisteme za hlađenje. Uz stalno zagrevanje atmosfere, svako sledeće leto je sve toplije. Ne pomaže ni provetravanje stana i zatamnjivanje roletnama. Hlađenje vazduha u kući izgleda gotovo nemoguće. Vreme je da se nešto uradi. Zagušljiv i pregrejan vazduh u vrelim danima je završen! Proverite šta da radite da biste preživeli toplotni talas i uživali u prijatnoj hladnoći.

 

 

Prenosivi klima uređaj će pomoći u održavanju optimalne temperature vazduha u vrućim danima

 

Iako klima uređaj odgovarajuće snage efikasno otklanja problem pregrejanog prostora, on još uvek nije uobičajeno rešenje u mnogim kućama kao i stanovima. Pogotovo kada su u pitanju stalno ugrađeni klima uređaji. U stvari, samo mali procenat domaćinstava koristi ovu vrstu uređaja. Ovo je uglavnom zbog relativno visokih troškova instalacije i upotrebe. Upravo zbog toga većina traži druge, jeftinije, ali podjednako efikasne načine borbe sa vrućinama i visokim temperaturama u kući.

Predlažemo vam alternativni uređaj umesto klasičnih velikih sistema za klimatizaciju - efikasan prenosni klima uređaj. Odlična je zamena za fiksne klima uređaje i efikasan alat u borbi protiv letnjih vrućina. Pomaže u efikasnom hlađenju stana, ne zauzima puno prostora i, što je najvažnije, mobilan je, što vam omogućava da ga koristite u različitim prostorijama. Prednost prenosnog klima uređaja je njegova veličina i način pokretanja. Ovde nema komplikovanih sistema i instalacija, samo ga uključite u utičnicu. Klima uređaj će biti koristan i kod kuće i u kancelariji, gde, na primer, ne možete instalirati običan klima uređaj.

 

 

Parametri dobrog prenosivog klima uređaja

 

Pre kupovine klima uređaja, vredi detaljnije pogledati parametre uređaja. Ove osnovne karakteristike će vam omogućiti da izaberete model koji će biti najefikasniji i najmanje bučan. Najvažniji parametri su: kapacitet hlađenja (na svakih 10 m² prostora gde bi uređaj trebalo da radi treba da bude oko 1,5-2 kW snage), nivo buke, vrsta rashladne tečnosti, energetska klasa i temperaturni opseg.

 

 

Stubni ventilatori - pouzdan način za hlađenje vašeg doma

 

Stubni ventilatori su uređaji koji sadrže sistem od nekoliko ventilatora smeštenih u koloni. Ventilatori raspoređeni u nekoliko redova obezbeđuju višesmerno duvanje i veoma dobru cirkulaciju vazduha. Modeli stubova imaju mogućnost rotacije u različitim pravcima, tako da se vazduh ravnomerno kreće i ventilira. U pogledu performansi, nema razlike između stojećih i stubnih navijača. Razlika je pre svega estetska, mora se priznati da su stubni ventilatori manji, kompaktniji, a samim tim i estetski prijatniji.

Mogu se koristiti i plafonski ventilatori, koji su kombinacija ventilatora i lustera.

 

 

Prečistač vazduha sa funkcijom hlađenja

 

Prečistač vazduha je svakako veća i nešto skuplja investicija, ali uređaj je koristan tokom cele godine, posebno zimi, jer garantuje zdravo disanje. Neki uređaji imaju funkciju ovlaživača i ventilatora. Ako u vrelim letnjim danima u posudu sa vodom dodate kockice leda, osetićete prijatnu hladnoću i olakšanje tokom vrućeg vremena!

 

 

Ventilatori za hlađenje

 

Klasični ventilatori su cirkulatori postavljeni na stativ ili postolje. Kada je uključen, propeler ventilatora pokreće vazduh, prijatno hladi. Ventilatori mogu biti mali ili veliki, na stativu ili postolju - što je veći prečnik i veličina propelera, to je bolja efikasnost. Skoro svaki ventilator ima nekoliko stepeni regulacije brzine dovodnog vazduha, a moderniji imaju noćni režim za tihi rad pri najmanjim brzinama. Najveća prednost navijača je njihova cena. Oni su jeftini i veoma efikasno pomeraju i provetravaju vazduh. Mali prenosivi ventilator, može se postaviti na sto, pruža prijatan osećaj hladnoće i donosi trenutno olakšanje u vrućim danima.

 

 

Kako se suprotstaviti unutrašnjem grejanju?

 

Zapamtite da je uvek bolje sprečiti zagrevanje što je više moguće nego se boriti protiv vrućeg vazduha.

Predstavljamo nekoliko jednostavnih patenata koji će pomoći, makar delimično, da se zaustavi zagrevanje prostorija u vrelim danima.

 

 

Minimizirajte efekat sunčevih zraka - obezbedite prozore!

 

Činjenica da su elementi kroz koje se naše sobe najviše greju prozori - verovatno svi znaju. Međutim, nisu svi svesni kako da efikasno smanje ovaj neželjeni fenomen. Pre svega, treba da znate da su najbolja zaštita od sunčevog zračenja spoljne roletne i tende, koje efikasno ograničavaju ulazak sunčeve svetlosti u unutrašnjost doma. Važno je znati da su u stanju da zaštite prostoriju od zagrevanja, čak 8 puta bolje od unutrašnjih ili drvenih žaluzina. Naravno, vredi ih koristiti, ali morate biti svesni da će njihova efikasnost u borbi protiv intenzivnog sunca biti mnogo manja.

Zagrevanje prostorija se može zaustaviti pokrivanjem prozora debelim zavesama ili lepljenjem termoizolacionog filma na spoljašnju stranu stakla. Iako folija ne izgleda posebno estetski, ona savršeno izoluje toplotu i štiti unutrašnjost od pregrevanja.

 

 

Mudro provetravanje prostorija

 

Zatvaranje prozora tokom najtoplijih dana može izgledati potpuno apsurdno. Ipak, dobro je znati da u vreme kada je napolju najtoplije, dobro zatvoreni prozori štite od uliva toplog vazduha u unutrašnjost. Zbog toga ograničite otvaranje prozora tokom dana kako vruć vazduh ne bi prodirao u unutrašnjost.

Dobra navika u vrelim letnjim danima biće zatvaranje prozora pre odlaska na posao. Najbolje je provetravati stan uveče, nakon zalaska sunca, kada se temperatura vazduha smanji i postane prijatna. Ako uslovi dozvoljavaju, prozor se može ostaviti otvoren čak i celu noć.

 

 

Smanjite toplotu koju proizvode kućni električni aparati

 

Morate biti svesni činjenice da svaki električni uređaj koji koristimo u kući proizvodi toplotu. Stoga, ako želite da snizite temperaturu, uklonite ili barem minimizirajte rad opreme kao što su mašina za veš, mikrotalasna rerna, električni čajnik, usisivač, TV, računar ili laptop. Svi ovi uređaji podižu temperaturu u kući tokom rada. Zbog toga, tradicionalne sijalice sa žarnom niti treba zameniti LED fluorescentnim sijalicama koje se ne zagrevaju i samim tim ne emituju toplotu u okolinu. Međutim, sve druge uređaje treba koristiti sa razlogom i samo kada su nam zaista potrebni.

Razmislite o zaštiti od prirodnih materijala – zelene „barijere“ na terasi, balkonu i prozorskoj dasci, jer kada dođe vrućina biće od velike pomoći.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!