locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Kako urediti kućnu kancelariju u potkrovlju?

Objavljeno: 2022-08-01 10:28:15
Kategorija: Blog

 

Dvadeset prvi vek je vreme intenzivnih promena i revolucija u načinu života i organizaciji rada. U eri interneta i rada na daljinu, većina radnih zadataka se može obavljati bez napuštanja kuće, pa kućna kancelarija postaje nezamenljiv element u svakom stanu ili u kući. Istina je da se čovek brzo navikne na ovakav način rada, pa pri uređenju kućne kancelarije traži rešenja koja će vreme provedeno na poslu učiniti prijatnijim.

Želimo da ispunimo očekivanja i potrebe naših kupaca, pa smo pripremili poseban članak posvećen uređenju kancelarije u potkrovlju. Da li vas zanima kako da napravite ergonomski enterijer i uredite radni prostor u potkrovlju? Pogledajte šta savetuju naši stručnjaci. Možda će vas nešto inspirisati!

 

 

Funkcionalna kancelarija u potkrovlju - odakle početi?

 

Kancelarija u potkrovlju treba da bude mesto prilagođeno ličnim potrebama i vrsti posla kojim se bavimo. Prilikom pripreme potkrovlja za dekoraciju, na samom početku planirajte raspored cele prostorije i pojedine elemente dekoracije prilagodite položaju prozora, zidova i kosina.

 

 

Korišćenje krovnih prozora

 

Prostorije u potkrovlju su obično male i mračne, pa je korišćenje raspoloživih prozora sa prirodnim izvorom svetlosti izuzetno važno. Vredno je u njihovoj neposrednoj blizini postaviti radni sto. Zahvaljujući tome, radno mesto će biti dobro osvetljeno. Krovni prozori propuštaju dovoljno svetla tokom dana. Ako vas intenzivni sunčevi zraci ometaju tokom rada, možete koristiti spoljne roletne i pokriti krovni prozor.

 

 

Vodite računa o unutrašnjem osvetljenju

 

Osvetljenje je veoma važno, posebno ako radite kasno uveče ili vam je potrebna zaista dobro osvetljena radna površina.

Izaberite nekoliko nezavisnih svetlosnih tačaka. U kućnoj kancelariji, pored viseće lampe, treba da stoji podna ili plafonska lampa. Lampe u unutrašnjosti ne samo da osvetljavaju sobu, već je i savršeno ukrašavaju. Pravilno odabrana rasveta može postati pravi ukras kućne kancelarije u potkrovlju.

 

 

Razmislite o ergonomskoj upotrebi zidova

 

Potkrovlje je zahtevna prostorija sa malo korisnog prostora, tako da pri dekorisanju vredi iskoristiti svaki mogući fragment. Zid bez nagiba može se koristiti kao mesto za police ili nameštaj.

Potkrovlje je mesto sa ograničenom količinom dnevne svetlosti, pa je preporučljivo da zidovi budu ofarbani u svetle boje koje će ne samo ulepšati prostoriju, već je i optički uvećati. U ovom slučaju, soba će se činiti prostranije i organizovanije.

Ako ste ljubitelj originalnih rešenja kao i neobičnih boja, ne smeta vam da zidove ofarbate u belo, dok je jedan od njih prekriven tamnom, dubokom bojom. Takva moderna šema boja će raditi za kancelarije u stilu art deco, glamur ili loft stilu.

 

 

Dekoracija potkrovlja uz upotrebu kancelarijskog nameštaja

 

Teško je ne složiti se sa tvrdnjom da je nameštaj najvažniji element dekoracije bilo koje kancelarije, pa i one u potkrovlju. Pravilno odabrani i raspoređeni, garantuju udobnost i ergonomiju rada.

 

 

Koji nameštaj treba da bude u kućnoj kancelariji u potkrovlju?

 

Kao što smo već pomenuli, nameštaj treba prilagoditi individualnim potrebama. Zlatno pravilo kaže da potkrovlje ne treba zatrpavati jer će postati nefunkcionalno. Kada tražite savršen kancelarijski nameštaj, bolje je izabrati kompaktan set koji se sastoji od radnog stola sa ormarićima i police za knjige. Ova tri osnovna elementa su dovoljna za pravilno uređenje i garantovaće adekvatan prostor za skladištenje i rad.

 

 

Sto u potkrovlju u neobičnoj verziji

 

Da biste modernizovali i dobili udobno radno mesto u potkrovlju, ne morate da izaberete ogroman, prevelik radni sto za svoju kućnu kancelariju. Sve popularnije rešenje je veliki sto sa drvenim vrhom koji vam omogućava da radite sa svih strana. Stol će unutrašnjosti dati originalan karakter i učiniti rad kod kuće prijatnijim i ergonomičnijim.

Radni sto postavljen u blizini prozora je idealno rešenje za kućnu kancelariju u potkrovlju.

 

 

Stolica za posebne zadatke

 

Udobno radno mesto znači udobna kancelarijska stolica. Izaberite kancelarijsku stolicu koja će vam omogućiti da radite u udobnom položaju, koja će brinuti o vašoj kičmi i pravilnom držanju. Uverite se da model koji odaberete ima podesivi naslon i naslone za ruke. Dodatna prednost može biti oslonac za noge koji možete izvući u trenucima opuštanja tokom pauze.

 

 

Komode i police - pravilno odabran nameštaj

 

Već smo spomenuli da veliki i masivni ormari verovatno neće ispuniti svoju ulogu u malom potkrovlju. Čime zameniti velike ormare?

Mnogo bolje rešenje za opremanje kancelarije u potkrovlju je modularni nameštaj ili nameštaj po meri. Pravilno prilagođene, duboke, praktične police i funkcionalne komode za dokumente. Zahvaljujući mogućnosti izbora delova nameštaja, lako ga možete prilagoditi nestandardnim dimenzijama prostorije, bez odustajanja od dekoracije iz snova.

 

 

Nezamenljivi modularni nameštaj

 

Faktor koji treba uzeti u obzir na prvom mestu prilikom ukrašavanja bilo koje prostorije u potkrovlju je visina odabranog nameštaja. Pošto mora biti relativno mali, najbolje i najsigurnije rešenje u mnogim slučajevima je modularni nameštaj.

Pojedinačne, „razbacane” zidne police, niske ali duboke fioke, nekoliko ormarića raspoređenih jedan do drugog, zamenjuju jedan veliki orman za dokumenta, registratore, knjige. Ovaj nameštaj je nedavno doživeo pravu renesansu popularnosti. Ovo nije iznenađujuće. Pored zanimljivog izgleda, izuzetno je funkcionalan i ergonomski. Dekorativna rešenja ovog tipa ne samo da će vam omogućiti da maksimalno iskoristite ograničeni unutrašnji prostor, već će mu dati i jedinstvenu lakoću, podstičući vas na kreativnost i nekonvencionalno razmišljanje.

 

 

Rezime - nešto što treba imati na umu!

 

Kućna kancelarija je nedavno postala obavezni element enterijera. Dobro je ako ju možemo urediti prilikom izrade dizajna kuće. Naravno, to nije uvek moguće. Kada je kuća odavno završena, čini se da je najbolje rešenje koristiti prethodno neizgrađeno, nenamešteno potkrovlje. Za razliku od izgleda, neobične proporcije i nagibi često pomažu u pronalaženju savršenog mesta za sto. Da li želite da postavite svoj sto dijagonalno - inspiracije su beskrajne! U idealnom slučaju, sto i fotelja treba da se nalaze u blizini prozora jer pružaju mnogo svetlosti. Zapamtite da u kućnoj kancelariji ne smete zaboraviti na ormar za dosije i kancelarijski materijal.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!