locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Konzola za spavaću sobu - kako ju odabrati i gde postaviti?

Objavljeno: 2022-08-08 14:09:36
Kategorija: Blog

 

Konzole postaju sve popularnije u kućama. Iako asociraju na luksuz i klasičan dizajn, uklapaju se u gotovo svaki dizajn enterijera. Naći će se u sobama u klasičnom, vintage, glamuroznom, kao i modernom stilu.

Mali toaletni stočići mogu biti ukras hodnika, dnevnog boravka, ali će se dobro uklopiti i u spavaću sobu. Ali važno je uzeti u obzir da mnogo zavisi od rasporeda određene prostorije. Jedno je sigurno - moderne konzole će sigurno diverzifikovati enterijere, popuniti prazan prostor velikih i malih prostorija, ali i obavljati praktičnu funkciju stočića, originalnog noćnog ormarića ili toaletnog stočića. Hoće li konzola pristajati u vašoj spavaćoj sobi? Kako urediti prostor sa konzolom? Pogledajte naše predloge!

 

 

Šta je konzola? Odakle potiču?

 

Konzola je uski stočić na dve ili četiri noge postavljen uza zid, a najčešće ispod ogledala. Popularnost ovog nameštaja datira iz perioda baroka i rokokoa. Prvi put se pojavila za vreme vladavine Luja XV., u osamnaestom veku. U enterijerima bio je popularan klasičan stil, koji je bio osnova za bogato ukrašen nameštaj koji je privlačio poglede. Tražili su ne samo funkcionalne predmete, već i one koji skreću pažnju na detalje. Prve konzole karakterisala je kamena mermerna ploča. Imale su pravougaone ili polukružne panele i bogato ukrašene karakteristično zakrivljene noge od pozlate ili punog drveta.

Konzole su povratile popularnost tokom međuratnog perioda, kada je stil Art Deco vladao u enterijerima. Prostorije su u to vreme bile manje od vila iz osamnaestog veka, zbog čega su konzole tog vremena obično bile male. Međutim, njihov veliki potencijal u dizajnu enterijera i dekoraciji bio je cenjen.

 

 

Korisne funkcije konzole

 

Konzole u prostoriji mogu biti veoma funkcionalan nameštaj. Mogu se uspešno koristiti za odlaganje knjiga, porodičnih fotografija, cveća, tv-a, pa čak i kao sto za kafu. Veoma je moderno tretirati konzolu kao toaletni sto. Postavljanje velikog ogledala iznad konzole na zid daće prostoriji drugu dimenziju. Ne samo da će biti praktično, već će, posebno u slučaju malih prostorija, unutrašnjost učiniti većom. Konzola će dodati luksuz spavaćoj sobi ako je postavite uz zid.

Spavaća soba je savršeno mesto za malu konzolu. Njena funkcionalnost učiniće da uspešno koristite konzole u spavaćoj sobi kao praktične stolove koji zamenjuju klasične noćne ormariće, na koje ćete postaviti noćne lampe. Konzola u ovom enterijeru će raditi i kao radni kutak. Naročito model sa fiokama, poput komoda, koji će vam omogućiti da čuvate praktične radne alate. Konzola umesto stola u spavaćoj sobi izgledaće elegantnije i dobro će se uklopiti u nameštaj spavaće sobe.

 

Moderne konzole za spavaće sobe - gde ih postaviti?

 

Nameštaj kao što je konzola uklapa se svuda gde okruženje ostavlja utisak neuređenog, praznog ili čak zaboravljenog prostora. Idealno mesto za to je uz zid, gde nema ni jednog komada nameštaja ili ukrasa. Konzola će lepo ispuniti takav fragment vaše spavaće sobe i stvoriti ugao idealan za čuvanje ukrasa, fotografija ili važnih porodičnih suvenira.

Sve što vam treba je mala bela konzola sa mermernom pločom, a spavaća soba će dobiti jedinstven karakter. Konzole za spavaće sobe su univerzalne i možete ih postaviti na bilo koji način. Bilo da izaberete klasični drveni model ili moderan metalni model, u svakom slučaju uživaćete u efektu koji ćete postići.

 

 

Moderna konzola u spavaćoj sobi, ili možda toaletni sto?

 

Konzola i toaletni sto su veoma slični jedni drugima. Oba imaju laganu konstrukciju, male dimenzije i dekorativni karakter. Takođe imaju funkcionalnu ploču stola koja se može koristiti na različite načine.

Konzola sa ogledalom kao toaletni sto je odličan dodatak spavaćoj sobi. Ovo je veoma praktično rešenje koje možete koristiti svaki dan. Neće biti samo ukras, već i mesto gde možete da nanesete šminku ili napravite potrebne korekcije pre izlaska. Konzola će biti odlično mesto za negu i pribor za šminkanje. Čak i u maloj spavaćoj sobi naći ćete mesto za konzolu u ulozi toaletnog stolića.

Veliki izbor ove vrste proizvoda znači da lako možete pronaći odgovarajući model za vas. To može biti jednostavan komad nameštaja, koji se sastoji samo od stola i nogu, ali može imati i dodatne pregrade za odlaganje, pa čak i fioke.

 

 

U svakom stilu enterijera

 

Nekada se verovalo da konzola odgovara klasičnim enterijerima, pa čak i starinskim. Istina je, međutim, da se ovaj komad nameštaja može naći u svakom stilu.

Jednostavan nameštaj bez ukrasa u kombinaciji stakla i metala ili drveta dobro će se uklopiti u modernom, klasičnom ili minimalističkom enterijeru. Optički lagana, bela drvena konzola će ukrasiti spavaću sobu u skandinavskom stilu. Uzak komad nameštaja sa elementima ogledala, hromiranim nogama, bogatim ukrasima, kristalnim dugmadima i originalnim oblicima uklopiće se u glamurozan stil.

Drvene konzole u boji mahagonija ukrasiće spavaće sobe u klasičnom, vintage i retro stilu i istovremeno popuniti praznine. Lepo će naglasiti vaš enterijer i dati mu autentičnost.

Ako više volite industrijski stil, konzola će se i tu savršeno uklopiti. Kombinacija drveta i metala je najpopularnija u ovom stilu. Takav komad nameštaja će izgledati lepo na zidovima od cigle ili betona. U industrijskim prostorijama često je vidljiv prazan prostor, koji će biti idealno mesto za konzolu. Neće preplaviti unutrašnjost, već će popuniti prazninu na zidu.

 

 

Raznovrsni nameštaj - uklapaće se u hodnik, dnevni boravak, trpezariju

 

Konzole će odgovarati različitim prostorijama, ne samo u spavaćoj sobi, već i u dnevnoj sobi ili hodniku. U trpezariji, konzola sa policom može da funkcioniše kao bar, lepo prikazujući dekantere i čaše. Još jedno zanimljivo rešenje je korišćenje konzole kao ormarića ispod lavaboa u kupatilu.

Hodnik je savršeno mesto za usku konzolu, gde će biti izuzetno praktičan. Ne samo da zauzima malo prostora, već vam omogućava i skladištenje ključeva, praktičnih predmeta ili tašne. Pored toga, opremljen fiokama, omogućiće vam da odložite male stvari. Ako odlučite da okačite ogledalo iznad konzole u hodniku, optički ćete povećati prostor.

Kao deo dnevne sobe, konzola je takođe veoma praktična i obavlja mnoge funkcije. Možete je postaviti uz zid i postaviti vazu ili ukrase na nju. Niska konzola pored sofe može zameniti sto za kafu. Veći model može odvojiti zone, dnevni boravak od trpezarije ili kuhinje. Ovo će vam omogućiti da organizujete prostor i dobijete zanimljiv dizajn enterijera.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!