locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Kratka istorija stola

Objavljeno: 2020-10-05 07:54:08
Kategorija: Blog

Sto koristimo svaki dan i to u više oblika. On je jedan od predmeta sa najvećom upotrebom širom planete i jedan od ključnih i osnovnih predmeta u svetu nameštaja.

Kroz svoju istoriju sto je prošao kroz različite oblike, strukture i materijalizacije i baš tu u kompletnom procesu može da se izuči cela istorija dizajna jednog predmeta. Ali ono što je još interesantnije na temi stola kao predmeta, jeste njegova namena i funkcija tokom vekova.

Prvi put se sto spominje u doba Egipćana (oko 2.500 godine p.n.e.) i to je bila zapravo mala kamena platforma, nekoliko centimetara viša od poda i služila je za ostavljanje predmeta na njemu, prvenstnevo hrane. Tako dolazimo i do obedovanja, jedne od prvih funkcija stola – trpezarijski sto.

Trpezarijski sto

Da li danas možete da zamislite dom bez trpezarijskog stola? Pa to su i antički preci znali šta je. Stari Grci su čak imali i sistem da se nakon obedovanja sto uvuče ispod kreveta. Kroz vreme stvorili su se i različiti mehanizmi razvlačenja ili sklapanja stolova, a da ne pričamo o raznolikoj materijalizaciji i oblicima.

Ipak ono što predmet čini trpezarijskim stolom jeste velika horizontalna površina na 75-80 cm visine, koja je podupreta sa jednim ili više oslonaca - nogara. Možda u budućnosti ploča stola bude levitirala pa će ovaj iskaz morati da se promeni. Ali ono što se neće izmeniti jeste da je to predmet, koji se koristi za postavljanje hranje i obedovanje.

Klub sto

Da li je to sto za čaj ili kafu? Ne - ovo pitanje definitivno nije šala, i ozbiljne prepirke su se vodile oko porekla ovih stolova. Ali u pitanju su totalno dve različite vrste.

Čajni stolovi su od 17. veka poznati u Engleskoj i koristili su se u vreme pijenja čajeva ili drugih toplih napitaka. Otuda i sam naziv. Ti stolovi su bili visoki poput trpezarijskih, ali manjih dimenzija ploče stola, koji su se stavljali sa leve ili desne strane sofe, a ne ispred kao sto za kafu.

Onda se desila prekretnica u 19. veku kada je odlučeno da se visina stola skrati. I tada nastaje sto za kafu, kako ga i danas zovu „coffee table“, a kod nas poznat kao klub sto. Tih godina predmet postaje izuzetno poželjan, a posebnu popularnost stiče u Americi kao deo propagande o društvu, prestižu ali i domaćinstvu, kao nešto što morate imati u svojoj kući. Predmet koji svojom glomaznošću ne dominira prostorom, zbog male visine, ali time male prostore čini većim. Standardizovana je visina na 30-50 cm (najčešće 45 cm), a opšte pravilo za dužinu je važilo da bude 2/3 dužine sofe.

Eto jedne opšte polemike da li pijete čaj ili kafu? Uticaj Engleske illi Amerike? I ono osnovno koji sto vam je potrebniji? Interesantno je to kako hrana i piće utiču na svakodnevni život i kreiranje predmeta samo za njihovo odlaganje.

Radni stolovi

Radni stolovi su poznati još iz doba Egipatske, Kineske i Mesopotamijske kulture. Koristili su ih drevni pisari i crtači da pretoče svoja znanja u velika dela.

A ono što nam je moderna nauka i napredak tehnologije doneo na samom kraju 20. veka jesu komijuterski stolovi. Njihov dizajnerski prosperitet očekujemo u 21. veku kako i sama tehnologija bude napredovala. Razolikost ovih stolova je značajna, ali zajednička je svrha da prate rad pojedinca i čine ga lakšim.

 

Danas imamo čitavu evoluciju različitih vrsta stolova od trpezarijskih, klub stočića, noćnih stoćiča, radnih, kompjuterskih, crtačih, stolova za šminkanje... Sve napravljeno na osnovu čovekovih potreba, koje sa godinama definitivno rastu. Kada pogledate svoj dom u njemu ćete sigurno naći bar četiri vrste stola. I svi oni su prilagođeni našim potrebama kako je vreme, ali i trend to dozvolilo.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!