locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Mali prostor - velika rešenja

Objavljeno: 2020-08-21 10:05:08
Kategorija: Blog

Živiš u stanu ili maloj kući, ali postoji ona jedna mala prostorija koju nikako da središ? Predstavljamo ti nekoliko osnovnih pravila pomoću kojih ćeš vrlo lako i jednostavno urediti svoj mali prostor. Saveti za uređenje, ili poboljšanje postojećeg prostora pomoći će ti da ga maksimalno iskoristiš i postigneš da sve u tvom domu deluje prostrano i skladno.

Nameštaj

 

Jedna od pogrešnih odluka je opremanje male sobe komadima glomaznog nameštaja. Manje sobe i domovi zahtevaju manji, odnosno jednostavniji nameštaj. Ako ipak želiš neki veliki komad nameštaja ili ga već imaš u svom prostoru, razmisli o tome da ga upotrebiš kao centralnu tačku, a zatim sav ostali nameštaj neka bude umereniji.

U bilo kom malom prostoru ključno je da ne postoji osećaj prenatrpanosti. Biraj nameštaj jednostavnih linija. Uravnoteži sobu sa nekoliko vertikalnih komada, poput otvorene visoke police, zanimljive umetničke slike, visoke cvetne dekoracije i slično.

Stolice i sofe bez naslona za ruke savršen su odabir za male prostore jer izgledaju otvorenije i laganije. Nameštaj sa vidljivim nogarima takođe vizualno mogu povećati prostor.

Razmisli o odabiru nameštaja koji možeš da odložiš kada nije u upotrebi, poput sklopivog stola ili stolica.

Ugradi otvorene police. Zatvorene police, odnosno zatvoreni regali, vizualno će povući zidove napred, a tvoja soba će delovati manje.

Višenamenski nameštaj idealan je za male prostore. Na primer, sofa sa prostorom za odlaganje nudi mesto za višak jastuka i prekrivača, a sedeći deo će izgledati uredno. Takođe, garniture sa ležajem idealan su izbor kako gosti ne bi spavali na podu, ili na svima dobro poznatim, improvizovanim ležajevima, poput dušeka na naduvavanje.

Dekoracija

 

Garnišne za zavese postavi što je više moguće iznad prozora, nikako tik iznad samog prozora. To će stvoriti iluziju visine i dubine. Ako više voliš roletne, instaliraj ih unutar okvira prozora, a ne na vrh okvira.

Odaberi ukrasne predmete izrađene od stakla ili ogledala kako bi reflektovali svetlost i dodali na prozračnosti same prostorije.

Nered nikako ne dolazi u obzir. Stvari se brzo nakupe kada boravimo u malom prostoru tako da je vrlo bitno da se redovno posprema. A kada se to radi redovno, biće manje stvari koje su višak.

Dobra rasveta je ključna u svakom prostoru, to posebno dolazi do izražaja kod uređenja male sobe. Prirodno svetlo i prozori daju osećaj lakoće i prozračnosti, pa se pobrini da ga ima što više. Nemoj da zauzimaš previše prostora podnim ili stonim lampama. Odaberi ugradnu, zidnu ili viseću rasvetu.

Boje i dezeni

 

Tamne boje mogu čak i velike prostorije da naprave premalenim. Što je nijansa svetlija, to će prostor izgledati otvorenije. Kod uređenja male sobe, slobodno se odvaži i koristi tamniju ili smeliju boju, možda samo jedan zid, da da akcent prostoriji. Mali prostor, koji nema dovoljno prirodnog svetla, delovaće veće ako prilikom uređenja odabereš svetlije nijanse poda, nameštaja, zidova i dekoracija.

Prugice su svakako dobrodošle u malom prostoru jer se mogu koristiti za stvaranje iluzije visine ili dubine.

Oboji sve zidove istom bojom. To ne mora nužno biti ista nijansa, jer ćeš upravo upotrebom različitih nijansi iste boje postići dodatni kontrast i dubinu u svom prostoru.

Kada pričamo o dezenima i teksturama drži se razmere 2:1 - dva sitnija i jedan krupniji dezen, koji će biti uočljiv i lepo će se isticati u prostoriji.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!