locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Mat ili sjaj - koji frontovi su bolje prilagođeni unutrašnjosti kuhinje?

Objavljeno: 2022-07-29 11:12:34
Kategorija: Blog

 

Kuhinjski nameštaj se obično završava na dva načina - sjajan ili mat. Kuhinjski nameštaj će, zahvaljujući odgovarajućim frontovima, izgledati lepše i doneti pravi stil dizajna enterijera kuhinje. U nekim slučajevima, mat nameštaj će biti bolji izbor, a u drugim, međutim, frontovi visokog sjaja će biti upravo ono što će oduševiti sve u kuhinji. Kako odabrati pravu verziju? Gde će mat, a gde sjajni frontovi bolje funkcionisati? Proverite sa nama!

 

 

Kuhinjski frontovi – najvažniji element kuhinjskog nameštaja

 

Kuhinjski nameštaj je izlog svake kuhinje, često najvažniji element kao i ono što čini da kuhinja ima upravo taj, a ne neki drugi karakter. Bilo da se radi o nameštaju po meri, modularnom nameštaju ili blok kuhinjama, najvažniji elementi kuhinjskog nameštaja su frontovi i kuhinjske radne površine. Pravilna završna obrada ovih elemenata će naglasiti stil enterijera. Dobro pogledajte frontove i pažljivo ih izaberite - zahvaljujući tome ćete izbeći katastrofe u dizajnu i stvoriti posebnu celinu.

Najpopularnije završne obrade kuhinjskih elemenata su mat i završne obrade visokog sjaja. I mat frontovi i sjajni frontovi imaju svoje prednosti i mane. Treba da uzmete u obzir kako se određeni frontovi mogu bolje ili lošije uklopiti u stil enterijera.

 

 

Kuhinjski nameštaj sa sjajnim frontovima

 

Kuhinjski nameštaj sa lakiranim frontovima visokog sjaja postao je izuzetno popularan čim je ugledao svetlost dana. Takav sjajan kuhinjski nameštaj je često stvarao vau efekat, bilo je iznenađujuće, zanimljivo i neobično. Zbog česte selekcije, ovi frontovi su bili dostupni u mnogim varijantama. Fronte sa visokim sjajem mogu biti različitih boja, a popularne su one tamne i bele ili krem boje.

Velika prednost sjajnih frontova je njihova efikasnost. Sjajni frontovi izgledaju lepo, oduševljavaju. Njihovu popularnost određuje i činjenica da je površina frontova glatka, što olakšava čišćenje. Ovo je važno jer na sjajnoj površini često ostaju ružne mrlje ili otisci prstiju, ali u ovom slučaju čišćenje nameštaja neće biti toliko zahtevno.

Sjajni frontovi su najčešći kod laminiranog nameštaja koji je prekriven dodatnim slojevima laka. Ovo takođe utiče na to da se nameštaj neće prebrzo istrošiti čak i pri velikom intenzitetu upotrebe. Lakirane fronte su otpornije na mehanička oštećenja, pa čak i na UV zračenje.

 

 

Gde će pristajati sjajni frontovi?

 

Visoki sjaj će se savršeno uklopiti u kuhinju ako je uređena u minimalističkom, modernom stilu. Lakirani frontovi će dodati sjaj takvim aranžmanima i postaće zanimljiv element dekoracije. Lakirani nameštaj savršeno odražava duh modernih stilova, zbog čega nalazi svoje mesto u modernim enterijerima.

I beli i tamni kuhinjski nameštaj su karakteristični za moderne stilove. Kontrastne kombinacije stvaraju neodoljiv efekat - na primer, bele pločice na zidu i tamne, visokosjajne lakirane frontove. Međutim, sa crnim kuhinjama treba biti oprezan jer su otisci prstiju jasno vidljivi na takvim površinama, tako da zahtevaju češće brisanje.

Izdržljivost šara i boja je još jedna karakteristika zbog koje je vredno izabrati sjajne frontove. Nedostatak mat frontova je što boja brzo bledi, dok kod sjajnih frontova nema takvih problema. Fronte u lakiranoj verziji ne blede, sunčeva svetlost im ne šteti toliko, što je važno jer boje dugo ostaju atraktivne i žive, a aranžman lep.

 

 

Mat kuhinjski frontovi - mat kuhinjski nameštaj

 

MDF ploče, od kojih se izrađuju frontovi, mogu se završiti u mat verziji, a slična je situacija i sa frontovima od punog drveta. Izbor mat frontova prvenstveno podrazumeva očuvanje prirodne strukture drveta i uživanje u njegovom prirodnom dekoru. Mat završni sloj ne reflektuje svetlost kao što je slučaj sa sjajnim frontovima.

Mat površine su prirodan način završne obrade frontova od prirodnog drveta. Zahvaljujući tome, vidljiva je zrnastost i atraktivna tekstura drveta. Ovo je posebno važno kada se odlučite za klasičnije enterijere.

Mat završne obrade ne reflektuju svetlost i otisci prstiju nisu tako vidljivi na njima kao na sjajnoj površini.

 

 

Najlepši aranžmani sa mat frontovima

 

Trenutak je odabira mat fronti, shodno tome, odluka često pada na prigušenije aranžmane. U klasičnoj kuhinji, najbolje rešenje će biti mat kuhinjski frontovi. Oni daju unutrašnjosti tradicionalniji izgled, a soba postaje mnogo toplija i udobnija.

U lepoti mat nameštaja trebalo bi da uživaju posebno oni koji se odluče za kuhinje u retro, vintage, seoskom ili rustikalnom stilu. Mat kuhinjski frontovi savršeno će se uklopiti u bilo koji od ovih stilova. Takođe se može dopasti ljubiteljima skandinavskih ili provansalskih stilova.

 

 

Savršeni frontovi za veliku kuhinju

 

Kada uređujemo veliku kuhinju, suočavamo se sa pitanjem - da li je bolje da kupimo mat ili sjajne frontove? Na sreću, velika kuhinja je mesto gde se možemo odlučiti za bilo koju od ovih završnih obrada - i mat i sjaj će izgledati impresivno. U velikim kuhinjama, sjajni frontovi će izgledati dobro u minimalističkom stilu, dok mat nameštaj može biti bolja opcija za klasičnije enterijere.

Velike kuhinje mogu biti uređene u skoro svakom stilu, nećete pogrešiti ako izaberete mat ili sjaj. Zanimljivo, treće rešenje je kombinacija ove dve verzije. Takav kontrast je odlično rešenje za kuhinju koja je uređena u modernom stilu, u kojoj su gornji ormarići sjajni, a donji mat, ili obrnuto.

 

 

Frontovi za male kuhinje

 

U maloj kuhinji, bolja opcija će biti sjajni frontovi. Kod mat nameštaja nema otisaka prstiju, ali sjajni frontovi bolje odražavaju prirodno i veštačko svetlo. Zahvaljujući tome, kuhinja je dodatno osvetljena, a dobro osvetljena kuhinja izgleda veća. Poznato je da se ovakva optička obrada posebno preporučuje za male prostorije - kupatila, dnevne sobe itd. Sjajni frontovi su takođe manje osetljivi na oštećenja, koja se češće javljaju u uskim prostorima.

Ako posedujete malu kuhinju, odlučite se za svetao kuhinjski nameštaj i sjajne frontove, koji će optički uvećati unutrašnjost.

 

 

Izaberite frontove prema stilu i veličini kuhinje!

 

Prilikom izbora kuhinjskih frontova, dobro je kupiti one koje će se dopasti korisnicima i koje će odgovarati veličini prostorije i stilu unutrašnjeg uređenja. Nameštaj u različitim završnim obradama može izgledati bolje, ali može izgledati i lošije. Stoga, ako nemate iskustva u ukrašavanju, kako biste izbegli katastrofu, dobro je konsultovati se sa profesionalcima koji će vam pomoći da uredite kuhinju na najbolji način.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!