locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Najinteresantnije ideje za uređenje kuhinje u obliku slova "U"

Objavljeno: 2022-07-13 09:46:05
Kategorija: Blog

 

Kuhinja u obliku slova U jedan je od najboljih načina da uredite kuhinjski prostor. Proverite zašto su kuhinje u obliku slova U toliko popularne i koje mogućnosti nude svojim korisnicima. Ne sumnjamo da će vas ovakva kuhinja oduševiti, zato iskoristite naše savete i ideje i preselite je u svoj dom!

 

Kuhinja u obliku slova U

 

Kuhinja u obliku slova U ima dva paralelna reda ormara povezanih trećim, poprečnim i generalno kraćim redom. Uglavnom je to kuhinja sa nameštajem smeštenim ispod tri zida. Iako, naravno, ovo nije jedina mogućnost. U drugoj verziji, dva vertikalna reda stojećih ormara nalaze se ispod zidova, a treći red gleda na prostoriju, formirajući takozvano poluostrvo. Ovo rešenje je najčešće za kuhinjske prostore otvorene prema dnevnoj sobi. U njima stvara određenu granicu između dve zone - kuhinje i dnevne sobe. Istovremeno, obavlja funkciju stola i praktične radne ploče.

Svaka kuhinja je, naravno, drugačija, pa je teško odrediti rastojanja, dužine radnih ploča i načine uređenja, ali uređenje uvek zahteva poštovanje principa radnog trougla, što prostor čini ergonomskim.

U modernoj kuhinji u obliku slova U, jedan od zidova je obložen ormarićima od vrha do dna. Tu idu svi ugrađeni aparati, odnosno frižideri, pećnice i mikrotalasne pećnice. Na druga dva zida nalaze se niski kuhinjski ormarići sa radnim pločama. Alternativno, iznad njih - viseći ormarići ili otvorene police.

 

Za koga je kuhinja u obliku slova U?

 

Kuhinja u obliku slova U je izuzetno praktično rešenje koje u poslednje vreme privlači sve veću pažnju i popularnost. Moderni stanovi otvorenog rasporeda se sve više prilagođavaju nekonvencionalnim rešenjima i ergonomskom dizajnu. Kuhinja u obliku slova U savršeno se uklapa u plan otvorenog prostora. Iako se na prvi pogled čini da je za ovu vrstu kuhinje potrebno mnogo prostora, u praksi je i mala prostorija dovoljna za uređenje kuhinje u obliku slova U. Dakle, ako se pitate da li je ovakav način uređenja za vas, odvojite vreme da pročitate drugi deo ovog članka, saznaćete.

 

Prednosti kuhinje u obliku slova U

 

Mora se priznati da kuhinja u obliku slova U ima mnogo prednosti. Najvažnije je prilično velika skladišna površina, neophodna u svakoj kuhinji. Stojeći kuhinjski ormarići sa policama koje se zaključavaju, fiokama ili korpama za skladištenje mogu da učine kuhinjski prostor savršeno organizovanim. A boravak i, što je još važnije, kuvanje u takvom enterijeru biće pravo zadovoljstvo.

Još jedna važna prednost otvorene kuhinje u obliku slova U je velika radna ploča koja olakšava svakodnevni rad.

I još jedna prednost kuhinje u obliku slova U je maksimalno korišćenje prostora. Ova vrsta uređenja takođe vam omogućava da primenite princip radnog trougla, gde se frižider, sudoper i šporet nalaze u tri temena.

 

Dizajn kuhinje u obliku slova U

 

I velike i male kuhinje zahtevaju dobar dizajn. Prilagođavanje rasporeda nameštaja veličini enterijera je pravi ključ uspeha, što će rezultirati ergonomskom kuhinjom. Za savršen dizajn kuhinje konsultujte se sa stručnjakom koji će pogledati enterijer i dati stručne savete za planiranje svih elemenata opreme. Planiranje je posebno važno u malim prostorijama, gde svaki centimetar površine može biti zlata vredan. Dakle, ako ste u nedoumici da li da dizajnirate kuhinju u obliku slova U ili ne - naš odgovor je DA.

 

Kuhinja u obliku slova U - saveti, inspiracije, aranžmani

 

Kuhinja u obliku slova U može se dizajnirati na mnogo načina. Evo najzanimljivijih ideja i aranžmana.

 

Kuhinja u obliku slova U sa prozorom iznad sudopera

 

Kuhinja u obliku slova U sa sudoperom koji se nalazi odmah ispod prozora jedno je od najpopularnijih rešenja. Ovo vam omogućava da imate pregled svega što se dešava u dvorištu dok pripremate hranu i boravite u kuhinji. Korišćenje zida sa prozorom je zanimljivo i istovremeno ergonomsko rešenje. Važno je naglasiti da na sličan način možete urediti i čajnu kuhinju u kombinaciji sa dnevnim boravkom. Otvorena kuhinja u obliku slova L ili U je popularno rešenje za male stanove.

 

Kuhinjski nameštaj u obliku slova U u maloj kuhinji

 

U malim prostorijama možete se uspešno odreći visećih, ogromnih ormara i umesto njih postaviti otvorene police i organizatore. Ovo će malu i usku kuhinju u obliku slova U učiniti vizuelno većom.

Ako je moguće, vredi koristiti prostor u uglovima kuhinje - ormarići i fioke postavljeni na ovim mestima mogu biti veoma prostrani. Da li će u takvom enterijeru biti mesta za sto? Da, možete izabrati mali, kvadratni model i postaviti ga na kraj reda ormarića. U izuzetno maloj kuhinji dobro će funkcionisati radna ploča na preklop, koja po potrebi može biti i dodatna radna ploča.

Mala kuhinja u obliku slova U može se urediti kao otvoreni prostor prema dnevnoj sobi - bilo da se nalazi u kući ili u stanu. "U" oblik je raspoređen tako da je jedna od strana kuhinje postavljena prema dnevnoj sobi i formira poluostrvo i dodatnu radnu ploču.

 

 

Kuhinja u obliku slova U - redosled zona i redosled rada

 

Da bi upotreba kuhinje u obliku slova U bila funkcionalna, pridržavajte se principa pet zona prilikom ukrašavanja. To jest, rasporedite nameštaj i uređaje sledećim redosledom:

 

Prostor za skladištenje hrane

 

Ovde raspakujete i skladištite namirnice, tako da ovaj prostor treba da bude najbliži ulazu. U ovom delu se najčešće postavljaju frižider i fioke ili ormani za čuvanje suvih proizvoda, konzervi i konzervi, kao i radna ploča za raspakivanje.

 

Prostor za skladištenje pribora

 

Pogodno mesto za svakodnevne stvari, kao što su posuđe, pribor za jelo, čaše, šolje, posuđe i posude, kao i mali kućni aparati.

 

Mokra zona - pranje

 

Deo kuhinje namenjen za postavljanje sudopere, mašine za pranje sudova, kante za smeće ili za pohranu sredstava za čišćenje.

 

Zona pripreme obroka

 

Zona koja ne može bez udobnog stola. Pokušajte da organizujete prostor tako da imate lak pristup malim kuhinjskim aparatima, kao što su šporet, mikser ili blender, kao i prostor za pripremu i pristup, na primer, dasci za sečenje, začinima ili ulju.

 

Zona za kuvanje i pečenje

 

Deo kuhinje sa rernom, napom i pločom za kuvanje. Ovde se obično nalazi mesto za odlaganje lonaca, tiganja ili kalupa za pečenje, kao i sto za serviranje jela.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!