locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Novogodišnji kolači

Objavljeno: 2020-12-15 12:41:54
Kategorija: Blog

Dani su sve kraći i zimsko vreme traži od nas da se ušuškamo i provodimo vreme kod kuće sa najmilijima. U tim trenucima budi se neka čar, kada u toplini svog doma vadimo pribor, palimo rernu, čuje se zujanje miksera i spremamo fine poslastice. Da li je to zbog uspomena iz detinjstva kada trčkaramo oko stola dok se pripremaju kolači, ne bi li ukrali bar malo preostalog fila ili je jednostavno zbog prazničnog duha koje nas uvek pred kraj godine sve uzdrma? Verovatno je i jedno i drugo.

 

Upali novogodišnju muziku, okupi klince, sestru, komšiju, prijateljicu i bacite se na pečenje. Ovi jednostavni recepti i ukusni recepti na pravi način će obeležiti praznični period.

 

Naravno, priprema će svakako biti jednostavnija i još veći užitak uz naše male pomoćnike poput miksera neodoljivog dizajna, preslatkih kalupa za pečenje i ostalih sitnih pomagala poput mutilica, špatula, sitnica za dekorisanje i slično. A nakon što su poslastice spremne za degustaciju, poslužite ih na predivnim dekorativnim stalcima, tanjirima ili poslužavnicima, na stolu koji odiše novogodišnjim praznicima.

 

Pripremili smo 3 recepta, jednostavna, a tako ukusna!

MEDENJACI

 

Sastojci:

 

800 g brašna

5 kašika meda

200 g maslaca

200 g smeđeg šećera

150 ml vode

1 jaje

1 kesica praška za pecivo 

1 kesica začina za medenjake

 

 

Priprema:

 

Maslac ostavi na sobnoj temperaturi, iseckaj na kockice i dodaj u posudu sa ostalim sastojcima. Napravi testo, zavij u foliju i ostavi u frižideru oko sat vremena. 

 

Nakon toga, razvuci testo i igra može da počne. Seckaj, oblikuj, uz pomoć modlica napravi jelku, zvezdu, srce, pahulju...

 

Peci u rerni 8-10 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na180 °C.

NOVOGODIŠNJI KUGLOF

 

Sastojci:

 

150 g oštrog brašna

50 g mlevenih badema

80 g gustina

150 g šećera

2 kesice

vanilin šećera

1 kesica praška za pecivo 

150 g maslaca

3 jaja

180 ml mleka

80 g suvog grožđa (po izboru neko drugo kandirano voće)

Rendana kora limuna (po izboru)

 


Priprema

 

Pomešaj sve suve sastojke. Otopi maslac, dodaj jaja i mleko, pa sve dobro umuti mikserom. Tako umućene mokre sastojke dodaj u činiju sa suvim sastojcima, dodaj suvo grožđe i smesu izlij u namašćeni kalup za kuglof.

 

Peci 40ak minuta (zavisi od obliku kalupa) u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C.

 

Pečeni kolač izvadi iz kalupa dok je još topao i ostavi da se ohladi.

 

Savet: Kuglof možeš da preliješ i čokoladnom glazurom, šećerom u prahu ili belom glazurom od šećera u prahu i limunovog soka.

ZIMSKA PRINCEZA

Sastojci:

 

Biskvit:

100 g oštrog brašna + 100 g glatkog brašna

100 g mlevenih badema

1,5 kašičica praška za pecivo

1,5 kašičica sode bikarbone

1 kašičica mlevenog cimeta

80 g kakaa

220 g smeđeg šećera

2 jaja

200 ml mleka

100 ml ulja

100 ml kipuće vode

2 kašičica ekstrakta vanile

2 – 3 kašike pekmeza od kajsije ili ribiza za premazivanje biskvita

Krem od tamne čokolade:

350 g tamne čokolade

500 ml slatke pavlake za šlag

4 listića želatina+ malo vode

1 kašičica ekstrakta vanile

 

Krem od bele čokolade:

200 g bele čokolade

400 ml slatke pavlake za šlag

4 listića želatina

1 kašičica ekstrakta vanile

 

Za dekoraciju:

korneti, puslice, kokos i medenjaci

PRIPREMA

 

Biskvit:

U činiji pomiješaj sve suve sastojke potrebne za biskvit. U drugoj činiji umuti jaja sa mlekom, vanilom i uljem pa u tu smesu naizmenično i postepeno dodaj pomešane suve sastojke i kipuću vodu. Smesu podeli u pripremljene kalupe prečnika 18cm i stavite u prethodno zagrejanu rernu. Peci oko 35 minuta na 170 °C. Pečene biskvite ostavi da se ohlade.

 

Krem od tamne čokolade:

Želatin umočite u hladnu vodu i ostavite da nabubri. Čokoladu izlomite na komadiće. U maloj posudi zagrejte 200 ml slatke pavlake za šlag. Pre nego što prokuva, sklonite sa vatre, umešajte oceđeni želatin pa kad se želatin otopi, sve prelijte preko pripremljene čokolade. Dodajte vanilu, promešajte i ostavite da se hladi. U mlaki krem umešajte 300 ml umućene slatke pavlake za šlag i ostavite krem da se malo stegne. Prvi biskvit namažite tankim slojem pekmeza, zatim nanesite polovinu krema, na njega stavite drugi biskvit, njega takođe premažite pekmezom, a zatim i preostalim kremom. Na vrh stavite treći biskvit pa tortu ostavite u frižideru dok krem ne postane čvrst. 

 

Krem od bele čokolade:

Želatin umočite u hladnu vodu i ostavite da nabubri. Belu čokoladu izlomite na komadiće. U maloj posudi zagrejte 200 ml slatke pavlake za šlag, pre nego što prokuva sklonite sa vatre, dodajte oceđeni želatin i mešajte dok se ne otopi, a zatim prelijte preko pripremljene čokolade. Dodajte ekstrakt vanile, promešajte i ostavite da se hladi. U mlaki krem dodajte 200 ml umućene slatke pavlake i ostavite da se malo učvrsti. U špric za dekoraciju stavite 3–4 kašike krema pa njime obložite kornete, a preostalim kremom premažite celu tortu. Tortu pospite kokosom i dekorišite jelkicama od korneta, medenjacima i puslicama.

Ali, pre nego što kreneš sa pripremom, trk u Emmezetu po sve što ti je potrebno za pripremu kolača! Ono najpotrebnije sigurno već imaš, ljubav i malo dobre volje.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!