locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Odaberi pravi tepih

Objavljeno: 2020-05-26 09:47:46
Kategorija: Blog

Tepisi su nakon nameštaja i bele tehnike,  jedno od bitnijih stavki pri uređenju vašeg doma. Osim esteskog karaktera, štite podnu oblogu i unose osećaj topline. Ukoliko želite da što bolje uklopite cenu, kvalitet i troškove održavanja, nudimo vam par saveta.

Idealna veličina i oblik

Savet je da veličina tepiha bude u skladu sa veličinom prostora. Suviše mali može da odaje utisak prazne i nepotpune sobe, dok će preveliki tepih zagušiti prostor. Idealna veličina je da se tepih prostire do mesta gde će prilikom sedenja biti stopala. Na primer, da u trpezariji pokriva deo ispod stola i stolica, dok u dnevnoj sobi da bude što bliže sofi. Ukoliko niste ljubitelj velikih tepiha, rešenje za spavaću sobu su dve manje staze, sa obe strane kreveta.
Što se tiče oblika tepih može da prati komade nameštaja. Okrugli tepisi uklapaju se uz tabure i okrugli stočić, dok se četvrtasti slažu u trpezarijski sto, krevet, komodu i slično.
Osim toga, tu je i opcija nepravilnog oblika poput kravlje kože koji deluju prefinjeno i luksuzno i odgovaraju svim prostorijama.

Boja tepiha

Na prvo pitanje koje treba da odgovorite je da li želite da vam tepih bude centralni predmet u prostoriji ili da se neprimetno uklapa uz ostatak prostorije. Ukoliko imate umetničku sliku ili specifičan komad nameštaja koji želite da istaknete opredelite se za neutralne i svetle boje, koje ujedno odaju utisak većeg prostora. Za smirujući efekat, tu su hladnije boje poput tamno plave ili zelene. Ukoliko odaberete tepih sa raznobojnim šarama potrudite se da tepih uskadite sa dekorativnim jastucima, draperijama, tapetama ili slikom. Na taj način dobijate osećaj povezanosti u prostoriji.
Ne zaboravimo na orijentalne tepihe koju su bezvremenski i vrlo lako se uklapaju uz veliki broj stilova. Emmezeta nudi veliki izbor tepiha, koji možete pogledati ovde.

Održavanje

Tepisi sa velikom gustinom vlakna, otporniji su na prljavštinu i lakše se čiste.  Oni se uglavnom postavljuju u prostorije gde je veći protok ljudi. Tepisi sa kratkim vlaknima su pogodni za trpezariju jer se lako usisavaju. Sve popularniji postoju itisoni koji zauzimaju celu prostoriju. Uglavnom se postavljaju u spavaćoj sobi, gde možete da hodate bosi i uživate u mekoći koju pruža. Odaberite srednju dužinu vlakana, kako bi bilo dovoljno mekani, ali i lakši za održavanje od “čupavih tepiha.” Što se tiče kuhinjskih i kupatilskih staza često su od prirodnih materijala, pa ih možete prati u veš mašini. Takođe, odlično rešenje za kupatilo i kuhinju su staze sa neklizajućom podlogom, koje možete da održavate redovnim usisavanjem i čišćenjem grubom četkom.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!