locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Omiljeni recepti za slave

Objavljeno: 2021-10-05 15:34:37
Kategorija: Blog

Slavska trpeza predstavlja kulinarsko umeće svake domaćice. Tokom perioda slava domaćice se trude da svojim gostima predstave što raznovrsnija jela, počevši od predljela, glavnog jela pa sve do dezerta. Uobičajeno je da se na slavskoj trpezi obavezno nađe slavski kolač, žito i  flaša vina. Kada je reč o predjelu, mogu se naći razne salate, slani rolati, pite, proje i svaka đakonija je drugačija i specifična, tako da se domaćice trude da ponude svojim gostima nešto što do tada nisu probali. Glavno jelo prema uobičajenom redosledu se poslužuje, domaća supa, sarma ili sarmice od zelja i na kraju kao glavo jelo sledi pečenje. Svaki dom ima svoju posebnu recepturu za pripremu slavske trpeze, nešto što je karakteristično za njih, a sve sa željom da se gosti zadive. Na posletku gozbe, sledi najslađi deo torte i kolači, a to je ujedino i deo gde domacice mogu da pokažu svoju slobodu kombinujući razne ukuse i sastojke. Uveliko je poznato da priprema jela za slavsku trpezu zavisi od toga da li se slavi mrsna ili posna slava. Potrudili smo se da vam predstavljamo vam interesantnih recepata koji će se svakako fino uklopiti u vašu trpezu pa se nadamo da ćete ih isprobati.

Igra ukusa – interesantni namazi koji bude čula

Ukoliko želite da zadivite sve prisutne i da im priredite nesvakidašnju igru ukusa, onda morate pripremiti namaze od plavog patlidžana i avokada. Lako se spremaju ali se zato dugo pamte, sigurni smo da će svima dopasti I da će zasigurno tražiti recept od vas. Evo u par koraka kako ih možete pripremiti.

Namaz od avokada

Sastojci:

1 zreli avokado,
1 čajna kašika soka od limuna čajna kašika maslinovog ulja,
1 čen belog luka ili perca od mladog luka

mirođija I malo himalajske soli

Priprema:

Usitnite avokado viljuškom, dodajte mirođiju, sok od limuna i maslinovo ulje. Usitnite beli luk ili iseckajte perca od mladog luka i pomešajte sve zajedno. Sve sjedinite i stavite u posudu, zatim štapnim mikserom izmiksujte da biste dobili namaz.

Savet:

 Dodajte limunov sok jer namaz može brzo da oksidira, te na ovaj način neće promeniti boju.

Namaz od avokada je odličan jer može da se kombinuje pitama od heljdinog ili ražanog brašna, odlično ide uz proju, a možete ga posluživati namazanog na domaći hleb.

Namaz od plavog patlidžana

Sastojci:

1 veći ili dva manja plava patlidžana
3 čena belog luka
3 kašike majoneza
2 kašike kisele pavlake ili kajmaka
1 kašičica senfa (nije obavezno)
2 kašike soka od limuna
so i mleveni biber po ukusu

Priprema:

Plavom patlidžanu odsecite dršku i stavite ga u vodu da se kuva desetak minuta. Ohladite ga i oljuštite. Odaberite veću posudu gde ćete prvo ohlažen patlidžan izmiksati  ručnim mikserom. Zatim dodajte ostale sastojke i sve zajedno dodatno izmiksajte, dok ne dobijete kašu sličnu namazu. Prebacite u činiju za posluživanje i dekorišite listićima peršuna po ukusu.

Tradicija na stolu na drugačiji način - Posna sarma sa orasima

Recept za sarme sa orasima može biti vrlo interesantana ideja ukoliko slavite posnu slavu. Nesvakidašnji ukus i draž daju sami začini koji odražavaju specifičnost ovog tradicionalnog jela. Priprema se na dobro poznat način svim domaćicama, tako da možete probati da napravite i predstavite vašim gostima ovu igru ukusa.

 

 

Sastojci (za 15 osoba)

  • 15 kašičica pirinča
  • 15 kašičica sojinih ljuspica
  • 300 g oraha
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 1 ceo praziluk
  • 2 čena belog luka
  • 1 mala šargarepa
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica kurkume
  • 3/4 kašike ulja
  • 15 listova kiselog kupusa
  • po ukusu so, biber, korijander, lovorov list

Priprema

Sojine ljuspice preliti vodom i ostaviti da odstoje. Pirinač oprati i sipati malo vode. Praziluk i crni luk sitno iseckati u električnoj seckalici, zatim  ga propržiti na vrelom ulju. Kada je luk skoro gotov, dodati rendanu šargarepu, a potom alevu papriku i kurkumu. Propržiti vrlo kratko. Paziti da paprika ne zagori.

Orahe dodati u električnu seckalicu, iseckati ih dok ne budu skroz mleveni. Zatim proprženoj smesi dodati mlevene orahe, beli luk, prinač, oceđene sojine ljuspice, začine i ostvaiti na nižoj temperaturi dok se ne upije voda iz pirinča.

Na list kupusa staviti dve kašičice fila i uviti u sarmu. Kuvati oko sat vremena, dok se kupus ne omekša.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!