locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Pravilan raspored namirnica u frižideru

Objavljeno: 2020-12-10 09:41:49
Kategorija: Blog

Svakom kutku u domu, s vremena na vreme, potrebna je reorganizacija. Isti slučaj je i sa frižiderima. Kako da to uradiš na najefikasniji način, pitali smo Bosch. Uz primenu njihovih saveta postaćeš pravi organizator, kada je u pitanju smeštanje tvojih omiljenih jela na odgovarajuće mesto u frižideru i očuvanje njihove svežine.

U zavisnosti o toga da li više voliš kuhinju gde se tehnika vidi ili onu u kojoj je sve kompaktno, ravno i u istoj boji frontova, biraj samostojeći ili ugradni frižider.

Upoznaj se sa temperaturnim razlikama

 

Sveže namirnice su važan deo svakog obroka. Nastojimo da im očuvamo svežinu, kako zbog zdravlja, tako i zbog uštede vremena i novca. Pravilnim rasporedom namirnica sprečavamo kvarenje i nepotrebno bacanje hrane. U zavisnosti od temperature, frižider je podeljan na 3 dela. Saznaj visinu temperature u svakom odeljku, i na osnovu toga znaćeš kako da rasporediš namirnice, i produžiš im svežinu.

 

Temperatura 5 do 8 stepeni

U gornji deo odeljka odlažu se pečana jela sa visokim sadržajem mleka, kao što su kapkejk kolači, i ostali mlečni proizvodi, koji su skloni kvarljivosti. Zatim, dimljeno meso i dimljena riba, koju ne bi trebalo da držiš na mnogo niskoj temperaturi, već u gornjim policama gde je temperatura nešto viša.


Baci 5 (stepeni)!

U srednjem delu temperatura je nešto stabilnija i tu se odlažu proizvodi poput sira ili krem sira. Bosch savet je da izvadiš sir iz frižidera 30 minuta pre jela, da bi razvio savršenu aromu. Srednji deo frižidera je bezbedna i optimanlna zona za većinu namirnica, koje možeš držati na temperaturi od 0 do 5 stepeni.


Skoro ispod nule

Donje police u frižideru su najhladnije, ali imaju i najviše vlage. Zbog toga namirnice koje se tu odlažu su:

- Teglice koje su već otvorene

- Jogurt, pavlaka i mlečni proizvodi

- Ostaci hrane od ručka ili večere

- Voće i povrće. Savet je da ih ne operete pre odlaganja, jer će to ubrzati proces kvarenja. To je posebno važno kod povrća poput zelene salate, blitve i slično.


Vrata frižidera

Mleko je najbolje držati na vratima frižidera, po mogućnosti pozadi, jer je tu temperatura konstantnija. Ostala pića, kao što su sokovi ili vino takođe se mogu držati u odeljku za flaše u frižideru. Centralni odeljak vrata pravo je mesto za prelive, džemove, kečap i senf. Jaja se mogu čuvati bilo na vratima frižidera ili u donjem odeljku frižidera. Maslac treba držati u gornjem delu odeljka vrata, jer se time obezbeđuje da ostane hladan, ali da ipak može lako da se razmazuje.

Nove tehnologije Bosch frižidera

 

Sveže, još svežije, Vita Fresh fioka za svežu hranu

Kutija Bosch VitaFresh zadržava važne vitamine i minerale znatno duže, što omogućava voću i povrću da nastave da žive čak i nakon branja. Njihovo pravilno skladištenje obezbeđuje da hranljive supstance budu sačuvane, što se posebno odnosi na vitamine. Pametna tehnologija VitaFresh čuva hranu na savršenoj temperaturi, pa je to idealno mesto za sveže meso i ribu. Pogledaj ovde proizvod koji sadrži pomenutu tehnologiju.


Nema odleđivanja, zahvaljujući tehnologiji NoFrost

Sigurno ti se ranije dešavalo da frižider stvori sloj leda na namirnicama. To iziskuje vreme da se hrana odmrzne, a neretko nakon toga promeni i ukus. Uz Boschov genijalni sistem za recirkulaiju vazduha NoFrost – zaboravite na te situacije. NoFrost tehnologija oslobađa vlažnost vazduha iz zamrzivača: time se sprečava formiranje sloja leda. To znatno olakšava pripremu hrane, jer će namirnice uvek biti na optimalnoj temperaturi i spremne za upotrebu.
Ukoliko ti se dopadaju prednosti ove tehnologije, izdvojili smo ovaj proizod. Osim NoFrost tehnologije, ukoliko izabereš side by side frižider, dobijaš dosta prostora i veliki broj polica. Moći ćeš da obavljaš veće kupovine, smanjiš česti odlazak u prodavnicu, i uvek imaš pri ruci veliki broj svežih namirnica, voća i povrća.
A evo i jedne zanimljivosti, odnosno saveta kako da osvežiš farmerice i daš im savršen oblik: ostavi ih da odstoje 24h do 48h u odeljku zamrzivača. Iznenadiće te rezultati.

Kapacitet frižidera

Ukoliko imaš malu kuhinju, ali ti je potreban dovoljno veliki frižider moraš da napraviš pametan izbor. Boschov kombinovani frižider ti pomaže u tome. Visina od 2m omogućava da zadovolji potrebe veličine kapaciteta kako za frižider, tako i zamrzivač. Zbog toga spada u kategoriju XXL frižidera. Poseduje BigBox kutiju, koja je izuzetno duboka, i namenjena je za smeštanje posuda sa zamrznutom hranom, ili veće namirnice poput torte ili pica. Zatim tu je i EasyAccess polica, sa glatkim mehanizmom za izvlačenje, uz koju vrlo lako možeš da dođeš do hrane koja stoji na dnu police. Samo je povučeš, bez prethodnog vađenja svih ostalih namirnica. Pored toga tu je veliki broj polica, nosač za flaše, posuda za jaja i led.

LowFrost

Na početku smo pomenuli ugradne frižidere. Evo i jednog primera, sa odličnim specifikacijama. Jedna od tehnologija koju ovaj frižider karakteriše je LowFrost. Uz pomoć LowFrost tehnologije eliminisaćete potrebu za čestim odmrzavanjem, jer se smanjuje količina naslege leda u zamrzivaču. Stvoriće se tanak sloj leda, taman koliko je potrebno.
Zatim, uz FreshSense senzore hrana zadržava idealnu konzistenciju; sladoled, na primer, nije ni previše mekan, ni previše čvrst. Rezultat toga je konstantna temperatura unutar frižidera nezavisno od spoljašnje temperature.
Kako Bosch brine i o potrošnji električne energije, sve češće možeš da očekuješ da će u frižideru biti LED osvetljenje. LED lampice troše manje električne energije od konvencionalnog osvetljenja frižidera i traju tokom celokupnog životnog veka aparata.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!