locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Pribor za vino

Objavljeno: 2020-12-29 10:02:30
Kategorija: Blog

Priče o vinu postoje vekovima – o vrsti, poreklu, načinu degustiranja, kombinaciji sa hranom i još mnoge druge.
Mi ćemo se fokusirati na vinskim aksesoarima, odnosno priboru koji ti je potreban prilikom ispijanja vina, kako bi užitak bio što bolji.

 

Izbor čaše

 

Osnovna podela vina je na crvena, bela i penušava. U skladu sa tom podelom vrlo je važan izbor čaše. Kako kažu stručnjaci, to je prvi, ali i najvažniji korak, jer se na taj način dolazi do prave arome i ukusa vina. U suprotnom, pogrešan izbor čaše umanjiće kvalitet i ukus. Da ne bi došlo do toga, pročitajte sledeće savete.

Delovi čaše za vino su:

- baza, koja omogućava da čaša stoji uspravno

- nogica, koja omogućava da držimo čašu, tako da vino ne zagrejemo telesnom temperaturom

- telo čaše, po čemu se najviše čaše razlikuju - od uskih do balonastih, sa većim ili manjim otvorom

- boja, gde je najčešća preporuka da čaše budu prozirne, bez aplikacija.

Crveno vino

 

Neke od najpoznatijih sorti crvenih vina su Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot noir. Crvena vina se najbolje kombinuju uz crveno meso, jake soseve i sireve punijeg ukusa. Čaše koje koristimo kada je crveno vino u pitanju se balonastog oblika sa većim otvorom, kako bi vino moglo da „diše“. Osim toga, veći otvor omogućava da sam miris i aroma budu pristupačniji nosu. Vino se služi na sobnoj temperaturi, tako da nije greška ukoliko čašu ne držiš za nogicu, već za telo čaše. Za određene vrste vina se čak i preporučuje kako bi se temperatura vina uskladila sa tvojom telesnom.

 

Belo vino

 

Chardonnay, Risling, Sauvignon Blanc su samo od neke od mnogih sorti belog vina. Hrana koja se najbolje kombinuje sa belim vinom su riba, paste i salate. Čaše su duguljaste, sa višom nogicom, kako bi se održala hladnija temperatura. U odnosu na čaše za crvena vina, otvor je manji. Čašu svakako ne treba prepuniti vinom, preporučuje se između 1,5 i 1,8 decilitra. Na taj način moguće je kruženje vinom pre same degustacije.

 

Penušavo vino

 

Čaše za penušavo vino su duguljaste i deluju zaista elegantno. To je jedan od razloga zašto se šampanjac pije samo za specijalne prilike. Otvor je uži u odnosu na ostale čaše, kako bi se zadržala penušava struktura i ukus vina. Odlično se slaže uz morske plodove, ćuretinu i voćne salate, posebno one koje sadrže kajsije ili breskve. Veliki izbor čaša vidi ovde.

Dekanteri i ostali pribor

 

Dekanteri su zanimljivi zbog svog specifičnog oblika, ali mnogi ne znaju njihov značaj. Pa hajde da to malo pojasnimo. Proces dekantiranja je odvajanje vina od taloga i odstranjivanje težih mirisa, ukoliko se radi o vinu koje je dugo odstojalo. Ali se takođe koristi i kod mlađih vina, bez taloga, jer u oba slučaja dolazi do razvitka arome. Preporučuje se da se dekantiranje, odnosno presipanje vina iz buteljke u dekanter, obavi oko pola sata pre serviranja.

Pravi ljubitelji vina vole da gostima pokažu svoju kolekciju, zato je stalak za vino obavezan detalj. Ako si ti jedan od njih, u zavisnosti od kuhinje, odaberi metalni, drveni ili neku drugu kombinaciju materijala. 

Naravno, potreban je pribor poput otvarača, levka, čepa, prstena protiv prolivanja i slično. Zanimljiv set pogledaj ovde.

A kako bi vino bilo na savršenoj temperaturi, u pomoć pristužu posude za hlađenje, vinski frižideri, kao i frižider sa odeljkom za vinske flaše.

Okupi svoje najmilije, nabavi potreban pribor i kvalitetno vino i veselo dočekaj lepe momente. Živeli!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!