locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Proverite šta ne bi trebalo da nedostaje u dnevnoj sobi

Objavljeno: 2022-06-24 17:55:15
Kategorija: Blog

 

Dnevna soba je prostorija koja se ne koristi samo za prijem gostiju ili organizovanje zabava, već i mesto gde članovi porodice žele da se opuste i odmore svaki dan. Bez sumnje, u dnevnoj sobi je prostor za odmor najvažniji i upravo na to treba obratiti najveću pažnju prilikom planiranja dekoracije ovog enterijera. U ovom članku ćemo vam reći kako urediti dnevni boravak tako da pruža maksimalnu udobnost domaćinstvu.

 

Kako funkcionalno odvojiti zone u dnevnoj sobi?

 

U većini dnevnih soba, zoniranje se sastoji od odvajanja trpezarije i prostora za sedenje. Podela prostora u velikoj meri zavisi od površine vašeg stana i same dnevne sobe i od toga koliko zona možete postaviti na raspoloživu površinu. Najbolji način podele je da odvojene zone odvojite odgovarajućim nameštajem koji ćete rasporediti prema funkciji koju obavljaju. Pre svega, obratite pažnju na omogućavanje slobodnog kretanja između pojedinačnih zona u prostoriji.

Ako želite da vaš dnevni boravak bude mesto koje vam daje osećaj privatnosti, uverite se da je što dalje od drugih oblasti, posebno od onih delova koji se najčešće prolaze u vašem domu.

 

Šta tražiti kada uređujete prostor za sedenje u dnevnoj sobi?

 

Prostor za odmor nije samo centralna, već i najvažnija zona u dnevnoj sobi. Prilikom uređenja dnevne sobe, treba ga u potpunosti prilagoditi pre svega sopstvenim potrebama, očekivanjima i u skladu sa vašim interesovanjima. Neki će idealno mesto za opuštanje ograničiti na mekanu fotelju i TV, drugima će to biti fotelja i kućna biblioteka na dohvat ruke, a ima i onih za koje nema opuštanja bez kamina u kući.

Uređenje dnevnog boravka u velikoj meri zavisi od broja članova domaćinstva koji ga koriste. U slučaju dvočlane ili tročlane porodice, dovoljan je komplet koji se sastoji od udobne sofe i fotelje. Ako je vaša porodica veća, onda će dnevnim boravkom sigurno dominirati prostor za sedenje opremljen udobnim tapaciranim nameštajem.

Kada planirate uređenje svoje dnevne sobe, izaberite raspored nameštaja tako da vreme opuštanja, gledanja TV-a, opuštanja u omiljenoj fotelji ili dremanja ni sa čim ne poremeti. Bilo bi dobro da se nameštaj koncentriše oko određene tačke, na primer oko mesta gde se nalazi TV, klub stočić ili u blizini kamina.

 

Boje u delu za odmor

 

Prilikom uređenja prostora za odmor, vredi razmisliti u kojoj boji će zidovi dnevne sobe biti obojeni. U dnevnoj sobi bela će uvek odgovarati, jer je povezana sa estetikom i mirom. Prirodne boje kao što su bež, braon, zelena i plava takođe će biti odličan izbor. Sivo je i dalje veoma moderno i predstavlja prelepu pozadinu za šareni nameštaj i dodatke.

 

 

Kako odabrati pravi nameštaj za opuštanje?

 

Ako želite da uredite prostor za odmor u dnevnoj sobi, morate se pobrinuti za udoban nameštaj, pružajući idealne uslove za odmor i opuštanje. Udoban nameštaj i promišljen raspored igraju ključnu ulogu u uređenju dnevne sobe. Moderna dnevna soba ima ne samo opuštajuću, već i reprezentativnu funkciju, tako da treba da bude udobna, funkcionalna i lepa.

Garnitura za sedenje mora biti prilagođena vašim očekivanjima. Ako volite da odspavate usred dana ili gosti s vremena na vreme moraju da prespavaju, nameštaj sa funkcijom spavanja ili sa posudom za odlaganje dodatne posteljine biće odlična opcija. Ako volite da protegnete noge tokom praznika, izaberite udobne ležaljke. Jednako dobro rešenje biće fotelje sa osloncima za noge.

Takođe, stil u kojem želite da uredite dnevnu sobu je od velike važnosti pri izboru nameštaja. Za male dnevne sobe možete odabrati garnituru za sedenje sa tankim visokim nogarima, presvučena svetlim tkaninama ujednačene teksture. Koristeći kontrastne dodatke, unećete pozitivno raspoloženje u unutrašnjost.

Za velike prostore možete odabrati praznični nameštaj u obliku masivnih ugaonih sofa ili sofe sa širokim stranama i leđima. Veliki tamni komad nameštaja može da bude atraktivna, fokusna tačka dnevne sobe.

Dnevna soba je unutrašnjost u kojoj će lepo izgledati ugaona sofa sa funkcijom spavanja. Dekor ćete učiniti privlačnijim odabirom praznične fotelje zanimljive boje.

 

Uređenje prostora za odmor - stolovi za kafu

 

Prilikom uređenja dnevnog boravka i njegovog prostora za sedenje od velikog značaja je i nameštaj poput klupe ili stolića. Kada birate odgovarajući sto za kafu, uverite se da je oko 2 cm niži od sedišta. Ovo će učiniti da ugaona sofa ili kauč zajedno sa stolićem za kafu stvaraju udobno mesto za opuštanje.

Ako imate dovoljno prostora u dnevnoj sobi, možete razmisliti i o bočnom stolu. Posebno će dobro izgledati u blizini udobne stolice sa osloncem za noge , jer na nju možete slobodno staviti šolju čaja ili knjigu.

 

Funkcionalno unutrašnje osvetljenje

 

Kada uređujete prostor za sedenje, vodite računa o njegovom savršenom osvetljenju. Važno je koristiti ne samo jedan glavni izvor svetlosti, već i obogatiti unutrašnjost dodatnim osvetljenjem. Izgradiće atmosferu uređenog prostora, a takođe će pomoći u jasnijem razgraničenju pojedinačnih zona u dnevnoj sobi. Na kauču možete postaviti svećnjake koji unose atmosfersku atmosferu. Obogatite prostor oko stolice podnim lampama.

 

Udobni dodaci - jastuci i ćebad

 

Kada uređujete prostor za sedenje, imajte na umu da su dodaci veoma važni. Da biste prostor za sedenje i opuštanje u vašoj dnevnoj sobi učinili udobnijim, izaberite prave dekoracije koje će vam pružiti dodatnu podršku i udobnost. Ovaj deo dnevne sobe vredi obogatiti ukrasnim jastucima, ćebadima ili prekrivačima. Svakako, jastuci na kauču ili fotelji dodatno će ukrasiti izgled dnevne sobe. Prilikom izbora jastuka za dnevnu sobu, vredi pratiti princip dopunjavanja boja. Ovo će vam omogućiti da dobijete harmoničnu kombinaciju koja će formirati koherentnu celinu. Možete odabrati boje prema boji ukrasa u prostoriji ili zavesa. Mogu biti u kontrastnoj boji od prazničnog nameštaja, stvarajući tako zanimljive akcente, ili biti u istoj boji, ali različite strukture. Veoma su moderni i ćebad prebačeni preko naslona fotelje ili kauča. Pored dekoracije dnevne sobe i prostora za opuštanje, možete koristiti moderne korpe od žice ili morske trave. Ćebad umotani u rolne će izgledati šarmantno.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!