locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Radni kutak po tvojoj meri!

Objavljeno: 2020-08-14 07:36:16
Kategorija: Blog

Svi vreme provodimo u radnom kutku. Bilo da je on na poslu, u kancelariji ili kod kuće, po uzrastu školski ili radni kutak, trebamo da znamo odgovarajuće dimenzije nameštaja. Jedino tako ćeš napraviti pravi izbor, koji je prilagođen tvojim potrebama. Sada pričamo o ergonomiji!

Odaberi adekvatnu stolicu

Kancelarijske stolice za decu i odrasle nisu iste. Kada kupuješ sebi stolicu lakše ćeš odabrati adekvatnu, ako malo duže posediš na njoj. Ali, pravi izazov nastaje kada biraš stolicu za dete. Ergonomija nije ista. Evo osnovnih pravila koje svi moramo da znamo:

- Svako ko sedi na stolici svojim stopalima mora da bude u mogućnosti da dodirne pod. Samo tako krvotok pravilno cirkuliše i noge nam ne trnu.

-Kada sediš podlaktice i butine treba da budu paralelne sa podom.

-Naslon stolice je jako bitan, posebno kod donjeg (lumbalnog) dela kičme. Pregledati donji deo naslona stolice, on treba da podrži krivinu kičme u tom delu.

-Dubina sedišta zavisi od dužine butina i u konačnici daje podršku kičmi da možeš da sedneš do kraja - uz naslon. Zato kada isprobavaš stolicu pribij se skroz do naslona, da vidiš u odnosu na dužinu butina da li lepo možeš da saviješ kolena.

-Kada ruke postavimo na rukonaslone, ramena trebaju da nam budu u prirodnom položaju, nikako uzvišena. Takođe za decu nije dobro da imaju rukonaslone na stolici, jer se tako opuste i kičma ne stoji u dobrom položaju. S obzirom da su deca u razvoju to nikako nije preporučljivo. Zamisli samo koliko si se puta zatekao/zatekla da se nasloniš na jedan od rukonaslona i u tom položaju provedeš nekoliko sati?

Prava mera stola

Postoje propisani standardi za dimenziju pisaćeg stola, kako se to nekad zvalo. To su obično dve varijante (DxŠxV) 70x130x78 cm ili 80x150x78 cm. U zavisnosti od toga za šta ga koristiš zavisi i dimenzija. Obično su crtački stolovi veći, za razliku od stolova koji služe samo za rad na računaru. Danas su najrasprostranjeniji kompjuterski stolovi i njih imamo u više dimenzija, u zavisnosti od tipa računara. Po pravilu za laptop računar je potreban manji sto, a za desktop računar veći. Ne isključivo zbog veličine kompjutera, već zbog monitora u koji gledaš. Desktop računari po pravilu imaju veći monitor i zato je potrebno da distanca gledanja u njega bude veća, a time i sto veći. Za radni sto je dovoljno da imaš mesta samo za računar, ali za dete školskog uzrasta potrebana je veća slobodna površina kako bi dete moglo da radi domaći i naravno fiokar, da može da smesti sav pribor i knjige za školu. U manjim prostorijama poput dečije sobe najzgodniji su ugaoni stolovi, jer jedan ugao stola može da se iskoristi kao polica i time se štedi prostor, a površina za rad je zahvalne veličine.

Pravila kod kompjuterskih stolova su sledeća:

-Većina kompjuterskih stolova ima postolje za monitor. Zato što vrh monitora treba da bude u ravni ili ispod tvojih očiju.

-Pozicija monitora desktop ili računara mora da bude udaljena od očiju 50 – 100 cm u zavisnosti od veličine ekrana.

-Naginjanje monitora treba da bude od 10 do 20 stepeni, nikako više.

Dobro svetlo

Uticaj svetla na rad je veliki, a isto važi i kada je raspoloženje u pitanju. Potrudi se da osvetljenje maksimalno iskoristiš, ali da sprečiš blještanje izvora svetlosti u oči ili u monitor. Zato veliku pažnju obrati na pozicioniranje izvora svetlosti i samog stola u odnosu na njega. Evo par saveta:

- Nikako ne sedi okrenut/a leđima prozoru, to će prouzrokovati odsjaj svetla u monitor i slabu vidljivost.

-Takođe ne treba biti okrenut prozoru, jer dovodi do direktnog bljeska u oči.

- Što se postavki lampa na stolu tiče, moraš da paziš da visina abažura bude ispod brade onoga koji radi, da svetlost ne bi blještala pravo u oči.

Funkcionalan raspored stvari

Evo par ideja kako da organizuješ svoj radni kutak:

-Na stolu je najbitnije da stoji samo ono što upotrebljavaš svakodnevno, a sve ostalo stavi u fijoku i lepo organizuj u mini kontejnerima. Na taj način radna površina je čista, uredna i uvek spremna za rad.

-Ono što će pokrenuti razmišljanje i kreativnost jesu stimulansi u okruženju. Mnoge studije su pokazale da prirodno cveće pomaže u produktivnosti.

-Uvek biraj lepe organizatore šarenih boja, posude za odlaganje olovaka koje inspirišu, jer pogled na njih može da da novu ideju.

-I navikni se da radiš uz muziku. Mnogima je tako lakše jer se opuštaju i onda im je tok misli brži i koncizniji, a kada je muzika tu onda ti ništa iz okoline ne odvlači pažnju, jer ne čuješ ništa osim muzike.

-Dosta pomaže i tabla zakačena na zid na kojoj možeš da pišeš svoje ideje, aktuelne zadatke, podsetnik za razne stvari, raspored... Tako ćeš lako personalizovati radni kutak, a da on ne smeta tvojoj radnoj površini koju koristiš svakodnevno.

 

U toku je nagradno takmičenje "Emmezeta soba" i prilika da osvojiš dečiju sobu u vrednosti od 150.000 dinara! Više o tome pročitaj ovde.

 

Škola uskoro počinje! Pogledaj popuste koje smo pripremili u periodu od 14. do 23. avgusta - Tri, četiri, sad!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!