locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Roštiljanje - zabava za celu porodicu

Objavljeno: 2022-04-29 11:13:04
Kategorija: Blog

U sezoni lepog vremena volimo da roštiljamo, pa nije ni čudno što baštenski roštilji uživaju nepokolebljivu popularnost, ne samo što omogućuju da provedete vreme na otvorenom, uživate u druženju, već i da jedete ukusna jela. Pitanje koje se često nameće jeste izbor roštilja, da li uzeti roštilj na ćumur ili električni? U čemu su razlike između ta dva tipa roštilja i koji je ekonomičniji? Pokušačemo da razrešimo dilemu prilikom odabira adekvatnog roštilja za vaše potrebe. Naravno, da bi bili pravi roštilj majstor i zadivili sve prisutne, potrudili smo se da damo i par zanimljivih predloga koji mogu biti pravi specijaliteti sa roštilja. Sigurni smo da nećete pogrešiti, osvežite svoje recepte, ali pre svega odaberite adekvatan roštilj i opremu za njega da bi uživanje bilo potpuno.

Roštilj na ćumur ili električni – nezaobilazna dilema ljubitelja gril specijaliteta

Svi vole ukus đakonija sa roštilja, uživnje u praznicima, dobrom društvu, lepom vremenu  na kojima se uvek roštilja  na otvorenom i provodi divan dan u prirodi. Međutim, ponekad poželimo da roštiljamo u bilo kom momentu nezavisno od uticaja vremenskih prilika i prazičnih okupljanja. 

Ako živite u kući  i imate dosta slobodnog prostora u dvorištu, a pritom ste ste i ljubitelji pravog roštilja, možemo slobodno reći da bi vam mnogi pozavideli. Sa druge strane, ako se vaš dom nalazi u gradu ima terasu koja je najčešće mala, možete imati nedoumica prilikom odabira roštilja za vaše potrebe.

Ukoliko volite pravi ukus tradicionalnog roštilja, onda je nesporno pravi izbor roštilj na ćumur. Treba imati u vidu da priprema hrane na roštilju na ugalj zahteva veliko dvorište ili više slobodnog prostora u dvorištu gde bi bio postavljen. Takođe roštilj na ugalj proizvodi veću količinu dima i zahteva pažljivo rukovanje. Ako ste ljubitelji pripreme roštilja i uživate u spremanju hrane, onda vaš izbor svakako treba da  bude roštilj na ugalj jer će pored dobrog ukusa hrane doneti i odličnu zabavu na otvorenom u vašoj bašti.

Sa druge strane, ukoliko živite u stanu ili imate mali prostor u kojem možete da pripremate hranu na ovaj način, električni roštilj je najsigurniji izbor za vas. Električni roštilj se brzo zagreva i ne zahteva puno prostora, pa štedi vreme koje je potrebno za pripremu hrane koju možete spremati i u zatvorenom prostoru jer se ne proizvodi velika količina dima. Odličan je saveznik u pripremanju zdravih obroka, a takođe je vrlo lak za održavanje, tako da ako preferirate kraće pripremanje zdravih i ukusnih specijaliteta sa roštilja, električni roštilj je pun pogodak.

Igra ukusa specijaliteta sa roštilja

Prva asocijacija na roštilj jesu specijaliteti od mesa, mada podjednako mogu biti interesantne zdrave grickalice sa roštilja. Koristite sezonsko povrće poput plavog patlidžana, tikvica i parike koje možete izgrilovati i napraviti ukusnu zdravu salatu kao prilog uz svako jelo. Pečurke na žaru su dobro poznati specijalitet i omiljene su većini  stoga je ne zamisljivo imati zakusku na otvorenom bez ovog neodoljivog ukusa.  Mi izdvajamo vrlo interesantan recept u kojem ćete uživati.

Pileći ražnjići sa umakom od senfa

Potrebni sastojci:

·        pileći file

·        povrće: paprika, tikvice, pečurke, luk

·        senf

·        so, biber,

·        sok od limuna

·        maslinovo ulje

·        štapići za ražnjiće

Priprema:  izrežite pileći file na kocke i stavite u marinadu maslinovog ulja, dodajte usitnjeni čenj belog luka, so i biber po ukusu.  Povrće zatim iseckati na veće kocke približno veličini kocki komada mesa. Zatim na drvene štapiće dodajte naizmenično sve sastojke. Ražnjiće treba peći na roštilju oko 5 minuta sa svake strane, dok se meso ne ispeče. Pripremite umak od senfa dok čekate da se meso ispeče. Izmešajte dve kašike senfa sa jednom kašikom soka od limuna i kašikom maslinovog ulja, po ukusu posolite. Umak možete preliti preko ražnjića ili ga servirati kao prilog.

  1. Roštilj na ćumur Kettle crni 47cm
    17.999,00 din. Klub cena 16.199,10 din.
    Klub cena -10%
    Od 1.3.2024. do 31.3.2024.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!