locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Šarena i bajkovita dečija soba - kako je ukrasiti?

Objavljeno: 2022-06-23 12:52:09
Kategorija: Blog

 

Recept za savršenu dečiju sobu deluje jednostavno – funkcionalan i udoban nameštaj, ukrasi, tekstil i dobra ideja vodilja. U praksi, uređenje dečije sobe može da bude pravi izazov, posebno ako se uzme u obzir da je to mali dečiji kutak i najveći san vašeg deteta, a roditelji moraju da ispune mnoga dečija očekivanja.

Dečija soba je prvi privatni prostor dečaka ili devojčice. Mesto gde će provoditi većinu vremena, razvijati strasti, družiti se sa prijateljima. Zbog toga bi trebalo da bude savršeno prilagođen dečijim potrebama i željama. Svaki element dekoracije treba da bude promišljen i ergonomski. U dečijoj sobi nema mesta za nasumično odabran nameštaj, nefunkcionalne dodatke i neprivlačne ukrase. Mala deca, posebno oni najmlađi, žele sobu kao iz bajke, a roditelji su tu da im pomognu da ostvare taj san.

 

Kako odabrati vodeći motiv za dečiju sobu?

 

Vodeći motiv je prepoznatljivost prostora namenjenog mladom korisniku. Može da se odnosi na njegovu strast, interesovanja, omiljenu bajku, sportsku disciplinu ili profesiju. Najvažnije je da ne bude slučajno. Dešava se da roditelji koji uređuju dečije sobe unose u enterijer motiv koji im se dopada. Ali to nije poenta. Ako želite da svoje dete zaista učinite srećnim, treba uzeti u obzir njegove želje i ideje za uređenje. Upitajte ga kako zamišlja svoju sobu. Verujte da je nekoliko akcenata koje je dete tražilo dovoljno da ga obraduju i da mu daju sobu u kojoj će se osećati srećno.

Vratimo se na trenutak vodećem motivu. Pastelne svetle boje savršeno funkcionišu u dečijoj sobi, pa ih koristite u dekoraciji da biste kreirali enterijer prilagođen deci. Boje zidova, dekoracija i tekstila biće odlična osnova za beli dečiji nameštaj. Estetika dizajna enterijera je veoma važna, jer se od prvih godina života deteta oblikuje njegov ukus.

 

 

Ergonomski nameštaj je osnova u dečijoj sobi

 

Kada izaberete vodeći motiv, odlučite se za boje na zidu i pribor, vreme je da izaberete nameštaj za uređenje dečije sobe. Naš predlog posvećen posebno najmlađoj deci su kolekcije nameštaja koje „rastu“ sa malim detetom. Ova vrsta elemenata će vam omogućiti da individualne modele prilagodite uzrastu i potrebama deteta. Ovde vredi pomenuti podesivi radni sto, fotelju čije se sedište može slobodno podizati i spuštati ili krevet na izvlačenje. Naravno, ovo je samo predlog, zapravo dečiji nameštaj treba da bude prilagođen mališanima. Koji set nameštaja ćete izabrati zavisiće od vašeg ukusa i potreba.

Na tržištu možete da pronađete mnogo zanimljivog dečijeg nameštaja. Najbolje je izabrati onu kojim će dete biti najzadovoljnije. Apsolutni minimum će biti udoban krevet ili krevetac, ormar, radni sto ili sto za igru i učenje, polica za knjige i igračke. Ukoliko je u pitanju soba za dvoje dece, naš predlog je krevet na sprat.

Najzanimljivije ideje možete da pronađete u našoj prodavnici. Pogledajte, možda imamo baš ono što tražite!

 

Nameštaj za dečiju sobu - kako ga kombinovati sa šarenim dodacima?

 

Sistemski nameštaj treba da ima ujednačen stil i boje izrade i izbor različitih modela u određenoj kolekciji. Serija posvećena deci i tinejdžerima ima nekoliko varijanti nameštaja, razne vrste komoda, plakara, stolova ili kreveta. Boje će vam nametnuti i tema koju odaberete za vodeći motiv, zbog čega nameštaj treba da bude u neutralnim nijansama: svetlo drvo, bela, siva. Ako volite modele sa šarenim elementima, onda ih uskladite sa vodećom idejom sobe i boje. Korišćenje puno intenzivnih boja može nepotrebno stimulisati dete i stvoriti utisak haosa.

Postoji nepisana podela na boje za devojčice i dečake, ali mnoge boje su neutralne i vredi ići dalje od šematskih ružičastih i plavih boja. Sa pastelnim bojama, možete da priuštite da koristite nekoliko njih, ali jače, zasićene boje je bolje izbegavati. Ako želite da izbegnete monotoniju, dovoljno je da kao akcente u boji koji razbijaju dominaciju osnovnih boja koristite dodatke u obliku ćebadi, ukrasnih jastuka, zavesa ili tepiha. Za oživljavanje enterijera dovoljno je 2-3 komada u intenzivnim tonovima.

 

 

Koristite šarene boje za zidove

 

Jednostavni načini ukrašavanja prostora najbolje funkcionišu, a najčešći od njih je jedan zid obojen bojom koju ste izabrali. Ne zaboravite da koristite zidne boje sa povećanom otpornošću na habanje, otporne na mrlje. Prljavštinu sa zida možete lako ukloniti vlažnom krpom. Takođe je moderno ukrasiti fragment zida bojom za školske table ili u kombinaciji sa magnetnom bojom. Dete, pa čak i tinejdžer, dobiće prostor za umetničko izražavanje, igru i pisanje važnih poruka. Moderne unutrašnje boje proizvode se u veoma sigurnim verzijama bez mirisa, tako da se većina proizvoda može da se bezbedno koristi u prostorijama najmlađih korisnika.

Ukoliko imate potrebu da promenite dečiju sobu, a ne možete da priuštite temeljnu zamenu opreme, uvek je dobro rešenje da osvežite njihov izgled. Furniri za nameštaj su najlakši način da se sobi i opremi u njoj da novi život. Samo pokrijte frontove i soba će dobiti svežinu i stil.

 

Dečije sobe - mesto kreativnog razvoja

 

Dečija soba za devojčicu, kao i za dečaka, treba da razvija kreativnost, da bude prilagođena potrebama i interesovanjima deteta. Soba za devojčicu ne mora da bude slatko, ružičasto utočište za malu princezu, koje često biraju sami roditelji, bez konsultacija sa decom. Naravno, devojčice često biraju motive sa roze, plišanim, cvetnim ornamentima. Međutim, vredi zapamtiti da deca brzo rastu i da se njihovi ukusi menjaju. Roze period u životu devojčice može se zadovoljiti estetskim dodacima (lampe, ramovi za slike i ogledala, zavese, prekrivači, ćilimi, ukrasne kutije ili tapete u pastelnim bojama), a boje zidova i osnovnog nameštaja za decu treba da se biraju između kolekcije jednostavnih, neutralnih dizajna koji će izgledati dobro bez obzira na godine vaše ćerke.

Sva deca rado sakupljaju i sakupljaju svoje blago i umetnička dela koja zahtevaju pravilno skladištenje. U dečijoj sobi pronaći ćete ukrasne kutije i komode, a pre svega nameštaj sa policama, fiokama i ormarićima za odlaganje i u kojima mogu da prikupe svoje omiljene predmete i igračke.

Bilo koja vrsta tekstila, kao što su jastuci, ćebad ili ćilimi, dobro će doći. Sa jedne strane, oni će obavljati određene funkcije, a sa druge, vaše dete će od njih lako napraviti šator ili splav i imati prostor za igru.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!