locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Kako očistiti sofu?

Objavljeno: 2020-05-26 07:51:25
Kategorija: Blog

Neizbežno je da nakon nekog vremena korišćenja garniture za sedenje dotraju i zaprljaju se. Sofe u dnevnom boravku čine centralni deo svakog porodičnog okupljanja, u kome provodimo najviše vremena i često ih koristimo, a nažalost ponekad i uflekamo. Srećom, čišćenje garnitura je relativno jednostavno. Potrebno je malo vremena i dobre volje.

Donosimo vam informacije i savete kako da ih redovno održavate i čistite određene tipove fleka, koje se mogu pronaći na njima, a da pritom ne oštetite materijal od koga je garnitura presvučena.

Nameštaj od tkanine i štofa

Pre čišćenja garnituru dobro usisajte. Prosečan usisivač možda neće ukloniti dlake kućnih ljubimaca koje se tvrdoglavo drže za tkaninu, pa predlažemo da za takva problematična mesta koristite lepljivi valjak za uklanjanje dlaka.

Preporuka je da svakako proverite na oznaci/etiketi sofe od kog je materijala (tkanine) izrađena i uputstva proizvođača za čišćenje, pa po tome prilagodite upotrebu sredstava za čišćenje.

 

Redovno održavanje

Nije potrebno koristiti posebna sredstva, nego možete da koristite ona koja imate u svom domu i povremeno uraditi suvo pranje. Otprilike 3 kašičice sode bikarbone otopite u 4 dl mlake vode, nakon detaljnog usisavanja, nanesite rastvor na krpu i njom lagano trljajte tkaninu.

Čišćenje na bazi vode i pare ili sa mešavinom vode i deterdženta

Parni čistač napunite mešavinom vode i sredstva za čišćenje i na njega stavite nastavak sa četkom. Poprskajte ravnomerno po garnituri. Nakon toga sve usisajte. Ako je potrebno, možete i da ponovite postupak. Pustite da se sofa potpuno osuši provetravanjem na vazduhu prirodnim putem.

Hemijsko čišćenje garniture za sedenje

Sredstva za suvo čišćenje nisu zaista suva nego u svom sastavu ne sadrže vodu. Kada ih koristimo obavezno je provetriti prostoriju, a ako je moguće, prostoriju napustite dok se provetrava.

Za uklanjanje tvrdokornih fleka, pre upotrebe na manje vidljivom delu sofe nanesite malo sredstva za čišćenje kako biste bili sigurni da neće oštetiti tkaninu. Tako ste sigurni da sredstvo možete bezbedno koristiti za uklanjanje fleke i da ono neće uticati na materijal sofe. Sredstvo za čišćenje uvek stavite na krpu pa utrljajte na fleku, nakon čega prebrišite čistom mokrom krpom. Pustite da se sve osuši prirodno.

Čišćenje kožnih garnitura za sedenje

Kožna garnitura zahteva poseban tretman. Uz pravilno održavanje sofa će vam trajati dugi niz godina.

Pre čišćenja dobro je usisajte. Prašinu, koja se nakupi na kožnoj sofi, blago očistite krpom od mikrofibera. Pazite da očistite sve nečistoće pre tretmana koji slede, jer prljavština može da ogrebe kožu. Pripazite, nameštaj izrađen od prirodne kože ne sme da se postavlja u blizini izvora toplote i sunca, jer pod njihovim uticajem može da promeni boju i karakteristike.

Redovno održavanje

Povremeno sofu treba da prebrišete vlažnom krpom bez upotrebe deterdženata. Preporučuje se upotreba sredstava za negu kožnog nameštaja ili sredstva za čišćenje koje već imate u svom domu - pomešajte 1:1 odnos vode (destilovane) i alkoholnog sirćeta. Krpu umočite u mešavinu i dobro je ocedite jer višak vode može da ošteti i natopi kožu. Garnituru lagano prebrišite od vrha do dna malim pokretima. Nakon toga suvom krpom prebrišite sofu. Obratite posebnu pažnju na područja gde su nabori.

Odstranjivanje fleka

Masne fleke od hrane, kozmetičkih proizvoda i sl. je potrebno očistiti odmah kada ih uočite (tj. kada su nastale). Fleke očistite sredstvom za čišćenje kožnog nameštaja, a zatim obrišite suvom krpom. U slučaju da je fleka još uvijek tu, pokušajte da je uklonite sa sodom bikarbonom ili kukuruznim skrobom, obe varijante se stavljaju direktno na fleku. Ostavite da deluje neko vreme, a zatim lagano istrljajte suvom krpom.

Fleku od mastila lagano tapkajte vatom natopljenom u alkoholu. Kada se mastilo povuče, prebrišite suvom krpom.

Kada vam se na sofu prospe kafa ili piće obrišite tečnost što pre i ne dopustite da se osuši. Kada uklonite tečnost, kožu očistite sredstvom za čišćenje kože. Na kraju ne zaboravite površnu da obrišete da bude suva.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!