locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Šta je potrebno za uređenje kućnog prostora za rad i učenje?

Objavljeno: 2022-08-19 10:00:45
Kategorija: Blog

 

Dom je mesto koje je korenito promenilo svoju sliku i sudbinu u 21. veku. Donedavno se poistovećivao sa porodicom, slobodnim vremenom i opuštanjem. Danas su mnogi preuređeni u prave kancelarije, školske učionice, ateljee i verovatno druge slične prostore.

Promene koje utiču na naš svakodnevni život primoravaju nas da reorganizujemo svoj kućni prostor. Trenutno je teško zamisliti funkcionalan stan bez ergonomske radne zone.

Ako tražite inspiraciju ili proverenu ideju kako da uredite radni prostor u sopstvenom domu, pogledajte naše predloge. Pripremili smo neka od najzanimljivijih rešenja koja će vam olakšati ovaj zadatak. Pročitajte koji nameštaj i dodatnu opremu možete koristiti kako biste organizovali svoj radni prostor.

 

 

Kućna kancelarija – važno je pronaći pravo mesto!

 

Ispostavilo se da dizajn enterijera radne sobe nije najveći problem. Često je teže pronaći odgovarajuće mesto za to, posebno u slučaju malog stana gde nije moguće urediti kancelariju u posebnoj prostoriji. Ali čak i u takvoj situaciji nemojte se obeshrabriti. Neophodno je dobro razmisliti o svakom rešenju i odvojiti bar deo prostorije kako bi se dizajnirala dobra radna zona. Naravno, ako je moguće, može biti u posebnoj prostoriji. Međutim, to nije neophodno za stvaranje savršene radne zone prilagođene našim potrebama. Može se ispostaviti da se deo dnevne sobe, neizgrađena ostava ili ormar savršeno uklapa u dizajn kućne kancelarije, a uz malo mašte i kreativnosti može se napraviti poseban radni kutak.

Neki veoma uspešno organizuju prostor za rad i učenje u dečijoj sobi, spavaćoj sobi, trpezariji, pa čak i za kuhinjskim stolom! Sve, naravno, zavisi od toga kakve kompromise možemo da pravimo i šta tolerišemo kada tražimo mesto za rad, posebno u malom stanu. Kućna kancelarija može biti odvojena otvorenom policom za knjige, ekranom ili luksuznim visokim biljkama u velikim teglama. Kada se radni prostor nalazi pored zida, potrebno je da iskoristite njegov potencijal - farbajte zid bojom za tablu, pričvrstite praktične police ili okačite organizator.

 

 

Stručnjak savetuje!

 

Kada ukrašavate kancelariju, zapamtite da kuća treba da bude povezana prvenstveno sa mirom i prostorom za odmor. Odvajanje radne zone je važan zadatak. Bez toga, svaki prostor će biti povezan samo sa radom.

 

 

Udoban sto je najvažniji element kućne kancelarije!

 

Nećemo otkriti Ameriku ako kažemo da je najvažniji komad nameštaja u svakom radnom prostoru ergonomski radni sto. Naučnici kažu da komad nameštaja idealno prilagođen našim potrebama može učiniti rad pravim zadovoljstvom. A ako je to tačno, vredi se malo potruditi da pronađete jedinstven i funkcionalan komad nameštaja.

 

 

Šta je dobar sto?

 

Pre svega, dovoljno velik. U svakodnevnom životu može se desiti da će dvoje ljudi morati da ga koriste odjednom. Duga i široka ploča stola učiniće da svaki korisnik pronađe pravu količinu prostora za sebe. Pravi hit poslednjih godina su veliki stolovi dizajnirani za rad moguć sa svih strana stola. Mogućnost razvoja dve suprotne strane je i dizajnersko i praktično rešenje. Prednost velikog stola je što vam omogućava da pronađete prostor za dodatni monitor, koji je ovih dana osnovni zadatak za rad od kuće.

Ergonomski radni sto je komad nameštaja opremljen fiokama, ormarićima ili praktičnim posudama za odlaganje najvažnijeg kancelarijskog pribora. Proizvođači modernog kancelarijskog nameštaja nadmašuju jedni druge, ali i dalje traže rešenja koja bi poboljšala kvalitet rada i učenja kod kuće.

Nije bitno da li ćemo celu sobu ili samo njen deo pretvoriti u kućnu kancelariju. Ono što je zaista važno je oprema i organizacija. Ako nemamo priliku da uredimo zasebnu radnu sobu, vredi bar uložiti u udoban radni sto koji će stajati u dnevnoj sobi ili u spavaćoj sobi - bilo bi dobro da se nalazi blizu prozora.

 

 

Udobna stolica ili fotelja za još veći komfor!

 

Radni sto, iako važan, nije jedini element udobnog kućnog prostora za učenje i rad. Jednako je važna stolica, fotelja ili kancelarijska stolica. Ovaj komad nameštaja prilagođen uzrastu, visini i načinu rada ne samo da će biti savršen dodatak radnom prostoru, već će, što je najvažnije, brinuti o udobnosti tokom rada i pravilnom držanju tela.

Sedište treba da bude udobno, pravilnog oblika. Dobro je ako ima podesive naslone za ruke i glavu. Neki noviji modeli uključuju i oslonac za noge koji možete izvući kada je potrebno, što omogućava udoban odmor tokom pauze od posla.

Ergonomska kancelarijska stolica će pomoći da rad ili učenje na daljinu budu manje opterećujući. Ovde je vredno napomenuti da udobnost rada povećava efikasnost. Vredi uložiti u dobro sedište i uživati u udobnosti dok obavljate zadatke.

 

 

Police, komode, vitrine - tako da su svi predmeti nadohvat ruke!

 

Standardna oprema svake kancelarije, uključujući i kućne, su prostrani ormari, komode i police neophodne za čuvanje dokumenata. Vredi pronaći bar malo prostora i u njega uklopiti jedan komad nameštaja za odlaganje kancelarijskog materijala i sitnica.

Kancelarijska komoda je odličan komad nameštaja za organizovanje prostora. Omogućavaju funkcionalno sređivanje i čuvanje važnih dokumenata. Tamo gde je potrebno izdvojiti prostor za knjige, možete umetnuti funkcionalnu policu.

 

 

Stručnjak savetuje!

 

Zapamtite da nameštaj koji se koristi za uređenje radnog prostora mora biti funkcionalan, ali je podjednako važno da se savršeno uklopi u stil enterijera.

 

 

Ne morate da trošite bogatstvo na radni prostor!

 

Nije potrebno trošiti sredstva iz kućnog budžeta na kućnu kancelariju. Razmišljajte kreativno i tražite predmete koji mogu obavljati nekoliko funkcija. Primer mogu biti zidne police na koje ne samo da možete da smestite svoje omiljene knjige, već možete da odvojite deo prostora za važne dokumente ili stvari potrebne za rad.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!