locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Trikovi dekora slavske trpeze

Objavljeno: 2021-10-06 13:21:00
Kategorija: Blog

Vrlo bitan dan za svaki dom jesu krsne slave. Domaćice se trude da naprave što više đakonija za goste, dok su domaćini zaduženi za dobar izbor vina i zabavljanje gostiju. Sva pažnja je usmerena da atmosfera bude što prijatnija i da se svi prisutni osećaju kao u svom domu. Od slavske trpeze gosti uvek očekuju nešto novo, bilo da je reč o novim ukusnim receptima ili o domaćem vinu starom par godina, stoga ih dodatno iznenadite dekorom na stolu i priuštite im novi i moderan doživljaj. Dekoracija slavske trpeze pruža mogućnost da modernim elementima oplemenite rustičnu postavku stola i zasenite prisutne, a da sačuvate svoje porodičnu tradiciju i običaje. U nastavku vam dajemo par ideja kako bi vaša trpeza mogla biti dekorisana.

Elegancija i dinamika na trpezi

Kako bi izbegli rustičan izgled vašeg stola, pozabavite se odabirom stolnjaka. Jednobojni stolnjak lako možete razigrati tkaninom u nekoj kontrastnoj boji, što je zanimljiv način za postizanje dinamike. Prilikom odabira servisa za jelo, uvek proveren izbor jeste servis bele boje, koji može imati svedeniju šaru, a ukoliko ste tradicionalisti koji vole moderan izgled servis u za jelo u crnoj boji, zanimljivog oblika tanjira zadiviće sve prisutne. Bilo da se odlučite za belu ili crnu boju nećete pogrešiti, jer će vaša trpeza odisati elegancijom i svečanim izgledom. Vodite računa o detaljima, tako na primer pribor za jelo možete staviti u zanimljivo dekorisane salvete. Možete postaviti interesantan cvetni aranžman ili puzavicu koja će dati poseban šarm vašem stolu. Na stolu bi trebalo da stoje čaše i za crveno i za belo vino. Ukoliko želite da budete originalni, čaše u različitim bojama će doprineti jedinstvenosti svečanog dekora.

Salvete iz mašte

Iznenadite goste lepim ukrasnim salvetama, aranžirane na originalan način. Salvete možete pronaći u različitim dezenima, bojama i šarama, takođe mogu biti papirne, ali njih možete zameniti i salvetama od tekstila. Ukoliko ste kreativni i volite da dekorišete vrlo lako možete napraviti interesantne oblike na vašem stolu, koji će izmamiti osmehe prisutnima. Otkrivamo vam u par koraka kako možete jednostavno napraviti origami od salveta.

Origami od tekstilnih salveta:

 

1.Ispeglanu salvetu složite u oblik kvadrata,  zatim jedan kraj salvete presavijte tako da formirate trougao, učinite isto i sa preostalim „ćoškovima“ salvete.

2.Nakon što ste napravili trouglove na salveti, položite je licem prema stolu, tako četvrtasta površina bude okrenuta ka vama, zatim sa svake strane uvijajte salvetu blagim pokretima.

3.Kada dobijete izgled fišeka, postavite pribor za jelo unutra.

Vaša elegantna salveta je spremna.

Origami od papirnih salveta interesantnog dezena:

 

1.Četvrtastu salvetu otvorite da formirate izgled pravougaonika, zatim uzmite jedan kraj salvete i napravite trougao.Učinite to i sa drugom polovinom salvete.

2.Sada smo od četvrtaste salvete, dobili salvetu trouglastog oblika. Savijajte jednu stranu salvete, tako da idete ka desnoj strani, zatim napravite trougliće od većeg ka manjem.

3.Izgled vaše salvete će konačno biti trapezoidnog oblika, koji ćete uviti u rolnu i na kraju samo pustiti da se sama razvije u tanjiru.

Zanimljiva salveta u vidu spirale će biti dominantan detalj na važem stolu.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!