locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Udobna baštenska stolica - idemo u potragu!

Objavljeno: 2022-06-21 12:06:41
Kategorija: Blog

 

Bašta je više od mesta za uzgoj spektakularnih biljaka. To je mesto za opuštanje, organizovanje porodičnih okupljanja ili roštiljanje sa prijateljima. Bašta u proleće i leto, postaje dnevna soba na otvorenom, u njoj provodimo dosta vremena, naravno, pod uslovom da nam uređenje to dozvoljava. Svako ko ima makar malo zelene površine dobro zna da nema udobne bašte bez dobrog nameštaja i baštenske opreme. Među njima postoje elementi koji čine osnovu prijatnog odmora - baštenske stolice - o kojima govorimo. Ukrasite svoju baštu, balkon ili terasu i možete ih u trenu pretvoriti u carstvo opuštanja.

Plastične baštenske stolice, baštenske stolice od ratana ili veštački ratan? Ili ipak drvene baštenske stolice? Koje su najbolje? Kako odabrati savršene za baštu? I na kraju, najvažnije pitanje, funkcionalnost ili estetika? Pogledajte članak jer ćemo pokušati da vam damo odgovore na ova pitanja.

 

Baštenske stolice kao nezaobilazni element opreme zone za opuštanje u bašti

 

Bašta je letnja dnevna soba oko koje se tih dana koncentriše porodični život. Da li postoji neko ko ne voli da roštilja, večera na otvorenom i pije kafu sa prijateljima, a da nije okružen prelepim biljkama? Da biste uživali u prijatnom odmoru u bašti, najvažnije je da se pravilno opremi prostor za opuštanje. Trebalo bi da bude opremljen ergonomskim i udobnim proizvodima. A šta drugo može ispuniti ta očekivanja osim udobnih baštenskih stolica?

Baštenski stolovi i stolice su važni jer se leti domaća jela jedu na svežem vazduhu. Prilikom izbora baštenskog nameštaja potrebno je uzeti u obzir ne samo njihovu veličinu, već i izdržljivost. I da ne dužimo, nameštaj za terasu je skupa investicija. Stoga, uz odgovarajuću negu i održavanje, vredi osigurati da prežive do nekoliko sezona i pružaju maksimalnu udobnost.

Baštenske stolice zauzimaju centar pažnje. Udobnost je važna jer se koriste tokom porodičnih okupljanja i gozbi po nekoliko sati.

 

 

Različite vrste baštenskih stolica

 

Širok asortiman baštenskih stolica je neverovatan. Pojedinačni modeli se razlikuju jedni od drugih po uzorku, boji, materijalu i otpornosti na promenljive vremenske uslove. I kako pronaći najbolju među toliko opcija? Neće biti lako, ali će vam pomoći pregled najzanimljivijih modela.

 

Plastične baštenske stolice

 

Plastične baštenske stolice su godinama bile veoma popularne. Jeftine su i otporne na prljavštinu, kišu, visoke i niske temperature, sunčevu svetlost, pa čak i mraz. Pored toga, ne zahtevaju posebno održavanje i impregnaciju. Tiho će „prezimiti“ u bašti pokrivenoj zaštitom koja omogućava bezbedno skladištenje baštenskog nameštaja. I iako ne odišu velikom elegancijom, ipak nalaze svoje pristalice i pojavljuju se kao element dekoracije bašte, terase ili balkona.

Treba imati na umu da plastične baštenske stolice nisu posebno udobne. Ali uz pomoć baštenskih jastuka može se staviti tačku na ovaj problem, koji pored praktične funkcije, deluje i kao dekorativni i stilski element.

 

 

Metalne baštenske stolice

 

Metalne baštenske stolice su najizdržljivija i najmasivnija sedišta. Iako na prvi pogled mogu delovati hladno i sirovo, osvajaju srca svojim modernim dizajnom i neobičnim oblicima. Prilikom izbora metalne stolice, imajte na umu da je metal sklon koroziji. Po završetku sezone korišćenja metalnih baštenskih stolica, ćebad će ih dugo održavati u dobroj formi.

 

Baštenske stolice od ratana

 

Za ljubitelje prirode, stolice od ratana će biti odličan izbor. Prirodne pletene stolice su izdržljive i potpuno otporne na različite vremenske uslove, a dodatno se lako čiste. Odabir vrtnih stolica od ratana je pun pogodak, u slučaju bašta uređenih u boho ili retro stilu. Pored toga, uklopiće se u moderne bašte i art deco prostore, kao iu klasičnom stilu.

Kada kupujete baštensku stolicu od ratana, uverite se da možete kupiti sto koji će se uklopiti sa njom. Nameštaj u kompletu će oduševiti i vas i vaše goste.

 

 

Drvene stolice za baštu

 

Drvene baštenske stolice su u samom vrhu kada je u pitanju izbor baštenskih sedišta. Nije iznenađujuće da je drvo decenijama najpopularniji materijal za nameštaj. Jedinstvena atmosfera i toplina koju pruža, omogućava vam da uredite zelenu površinu oko kuće na atmosferski i izuzetno šarmantan način. Ali zapamtite da drveni nameštaj zahteva redovno održavanje i impregnaciju, što će ga učiniti otpornijim na spoljne faktore, uključujući uglavnom kišu.

Drvene stolice savršeno će se uklopiti u rustičnim baštama, kao i u uglovima potkrovlja i u skandinavskom stilu.

 

Baštenske stolice od veštačkog ratana

 

Ovo su plastične stolice koje podsećaju na prirodni ratan. Kupovinom stolica od veštačkog ratana možete se kladiti na eleganciju, moderan dizajn i funkcionalnost, što je mnogima prioritet. Materijal nije samo izdržljiv, već je i relativno lak za održavanje i čišćenje. Ne zahteva impregnaciju i farbanje, a pravilno zaštićen zimi služiće nekoliko sezona.

 

 

Funkcionalne i udobne baštenske stolice

 

Dani kada je baštenska stolica bila ograničena na svoju osnovnu funkciju su daleko iza nas. Trenutno je baštenski nameštaj dizajniran da bude udoban. Imajte na umu da nisu sve bašte velike i prostrane. Tamo gde nema ogromnog prostora, jednostavnost je na prvom mestu. Zato je dobra ideja imati elemente ili elemente koji se mogu koristiti na više načina. Baštenska stolica koja se može rastvoriti opuštanjem u ležećem ili poluležećem položaju je jedan primer. Moderne baštenske stolice takođe mogu imati bazu ili policu, korisne kada čitate knjige. Lagane su, pa se lako nose, ali i stabilne i bezbedne. To će učiniti odmor čak i u maloj bašti prijatnijim.

 

Imajte na umu mališane!

 

Ne zaboravimo da baštenske stolice koriste različiti ljudi. Zato nudimo i baštenska sedišta za najmlađe. Pošto je za decu bezbednost najvažnija u bašti, oni moraju biti usklađeni po veličini i visini. Neki od njih mogu biti opremljeni sigurnosnim elementima. Baštenske stolice se mogu koristiti i za zajedničko jelo i za opuštanje u dvorištu. Pre kupovine proverite validnost sertifikata kvaliteta.

Sklopive baštenske stolice mogu se koristiti ako sedišta obavljaju sekundarnu funkciju, na primer, dekorativnu. Možete koristiti i torbe za sedenje, ležaljke ili fotelje, kao i sofe i baštenske ugaone sofe. Nameštaj na terasi uvek treba da bude prilagođen potrebama i željama korisnika. Nema sumnje da leti baštenski prostor treba da pruži idealne uslove za opuštanje, odmor i obroke.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!