locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Udobni boxspring kreveti - koji odabrati?

Objavljeno: 2022-08-01 09:59:33
Kategorija: Blog

 

Krevet je nesumnjivo najvažniji komad nameštaja koji ima svoje mesto u svakom domu. Nakon napornog dana, nema ništa bolje od ležanja u udobnom krevetu. Ako sanjate o velikom krevetu kao u hotelu sa pet zvezdica, razmislite o boxspring krevetu. Nije uzalud utrošiti više vremena na izbor pravog komada nameštaja prilagođenog individualnim potrebama. Pored veličine, bitni su i tip okvira, korišćeni materijal i vrsta dušeka. I stil izrade igra veliku ulogu. Sa preostalim elementima opreme, koja se nalazi u spavaćoj sobi, mora stvoriti koherentnu celinu i uklopiti se u dizajn enterijera. U potrazi ste za krevetom i dušekom. Pitate se koji krevet da kupite? Evo saveta kako da izaberete dobar boxspring za spavaću sobu!

 

 

Boxspring krevet - poreklo

 

Boxspring se prvi put pojavio u Severnoj Americi u 19. veku. Pojavio se u bogatim buržoaskim kućama, a zatim se trajno preselio u hotele i pansione. U dekoru spavaće sobe, ovaj fantastični krevet povezuje se sa luksuzom stana, bogatog masivnim nameštajem. Do sada se o boxspring krevetu razgovaralo uglavnom u SAD-u, Holandiji, Nemačkoj, Belgiji i skandinavskim zemljama. Danas postaju sve popularniji i izvan tih granica, pružajući moderan izgled i udobnost korišćenja na najvišem nivou.

 

 

Kako izgleda boxspring?

 

Boxspring krevet je tapacirani nameštaj. Krevet se sastoji od stabilnog okvira tzv. box, obično od drveta, i odgovarajućeg dušeka. Dušek i box čine ovaj krevet mnogo višim od standardnog komada kreveta. Ova visina nameštaja čini dekor spavaće sobe privlačnijim.

Box čini osnovu kreveta. Ovaj prostor garantuje cirkulaciju vazduha, uklanja vlagu i pomaže u održavanju čistoće. Ako je unutrašnjost boxa prazna, onda to može biti praktičan odeljak za skladištenje, na primer, posteljine. Ponekad to može biti čak i dupli spremnik za posteljinu, ali ništa vas ne sprečava da u njemu odložite druge predmete.

Glavni dušek je postavljen na box. Većina kreveta na tržištu već ima dušek sa oprugama, najčešće je to dušek sa bonel jezgrom. Dušek se prilagođava obliku tela, utičući na udobnost spavanja i kvalitetan san. Otporan je na deformacije, zahvaljujući čemu zadržava svoj oblik dugi niz godina. Prilikom izbora obratite pažnju na tvrdoću dušeka, koju treba prilagoditi težini tela korisnika. Ako nema glavnog dušeka, mora se kupiti zasebno.

Naddušek se postavlja na glavni dušek. Njegova funkcija je da produži životni vek kreveta, poveća udobnost i zaštiti od prljanja. Model kreveta Boxspring obično dolazi u dve verzije. Američka verzija, u kojoj glavni dušek već ima gornji sloj, koji deluje kao naddušek, i skandinavska verzija, verzija u kojoj je tanak naddušek poseban element.

 

 

Prednosti i mane - da li je vredno izabrati boxspring?

 

Kada se pitate koji je najbolji krevet ove vrste, morate znati prednosti i mane ovog nameštaja. Šta se zna o boxspring krevetima?

 

 

Prednosti boxspring kreveta

 

Boxspring kreveti su veoma praktični i imaju elegantan izgled. Njihova konstrukcija je čvrsta i masivna, što im omogućava da se koriste godinama. Ugrađeni spremnik za posteljinu daje vam dodatni prostor za skladištenje. Tapacirano uzglavlje štiti zid i omogućava vam da se odmorite u sedećem položaju. Zbog visine na ovaj krevet je lakše sesti i ustati. Takođe, lakše je napraviti visok krevet. Veliki prostor za spavanje, širina kreveta do 200 cm, pruža udobnost tokom spavanja, a širok izbor boxspring materijala olakšava odabir savršenog modela za vaš enterijer. Boxspring kreveti izgledaju veoma masivno, zbog čega izgledaju lepo u velikim spavaćim sobama.

 

 

Nedostaci

 

Zbog vrste konstrukcije, ovi kreveti su veoma teški. Kupljeni modeli su obično složeni, što može otežati isporuku. U manjim spavaćim sobama ova vrsta kreveta dodatno će smanjiti količinu slobodnog prostora.

 

 

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine boxspring kreveta?

 

Prilikom odabira kreveta za spavaću sobu, vredi obratiti pažnju na nekoliko aspekata:

•             Veličina vaše spavaće sobe - čak i mali boxspring krevet od 120x200 cm izgleda veliko, a osim toga, prošiveno uzglavlje može opteretiti samu dekoraciju spavaće sobe. Boxspring kreveti će bolje funkcionisati u većim enterijerima i ne bi trebalo da postavljajte ovakve krevete između ormara.

•             Veličina kreveta - singl kreveti treba da imaju dušek dimenzija najmanje 90x200 cm, a kreveti za dve osobe dušek dimenzija 160x200 cm

•             Koji dušek izabrati - dušek tvrdoće koji će odgovarati težini korisnika.

•             Spavaća soba u potkrovlju može ograničiti mogućnost postavljanja kreveta visine 50-70 cm ispod kosog zida. Pored toga, tu je još više tapacirano uzglavlje. U tom slučaju možete slobodno odustati od uzglavlja.

 

 

Da li je vredno kupiti boxspring krevet sa spremnikom?

 

Tradicionalni kreveti sa oprugama nemaju spremnik za posteljinu. Ali proizvođači kreveta su ih opremili spremnicima za povećanu funkcionalnost. U njima možete držati posteljinu, ćebad ili jastuke, a posebno će dobro funkcionisati u manjim spavaćim sobama. Na tržištu postoje modeli sa spremnicima koji se nalaze na dnu kreveta, a pristup se dobija podizanjem dušeka nagore. Postoje i modeli koji imaju fioke na izvlačenje. Izbor načina otvaranja u većini slučajeva zavisi od veličine spavaće sobe.

Važno je napomenuti da je opremanje boxspring kreveta spremnicima najčešće povezano sa gubitkom donjeg dušeka. Dušek sa jezgrom bonela je zamenjen spremnikom za skladištenje.

 

 

Koji boxspring krevet izabrati - sa ili bez uzglavlja?

 

Uzglavlje je sastavni deo kreveta sa oprugama. Međutim, možete birati i između modela bez uzglavlja. Samo zapamtite da je naslon za glavu dekorativan, ali i veoma funkcionalan. Štiti zid od prlljanja  i ogrebotina. Pored toga, dok se odmarate u krevetu, gledate TV ili čitate knjigu, više ne morate da se naslanjate na čvrsti zid jer vam prošiveno uzglavlje omogućava da se udobno odmarate.

Boxspring krevet sa uzglavljem daje unutrašnjost svakoj klasi i stilu spavaće sobe. Udobna uzglavlja ispunjavaju prostor iznad kreveta, što čini sobu udobnijom. Uzglavlja su obično iste boje kao i pokrivač za krevet, što čini da unutrašnjost spavaće sobe izgleda dosledno.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!