locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Unesite art deko stil u svoju dnevnu sobu

Objavljeno: 2022-06-23 12:29:54
Kategorija: Blog

 

Dnevna soba je mesto za opuštanje i prijem gostiju, zbog čega bi trebalo da bude uređena ostvarenjem sopstvenih vizija da biste dugo bili zadovoljni. Moderni enterijeri se vrlo često odlikuju sjajem, prostranošću i bogatom dekoracijom, koja podseća na aristokratske stanove dvadesetih godina prošlog veka. Uređene su u stilu art deco, koji karakteriše umetnost ukrašavanja i kombinovanja tradicionalnih i avangardnih elemenata.

Trenutno dostupni na tržištu, nameštaj i dodatna oprema vam omogućavaju da lako unesete dašak stila u svoj dnevni boravak. Veliki lusteri, elegantan masivni nameštaj, sjajne tkanine i tapete oduševiće vas i vaše goste! Budite inspirisani čitanjem članka i ukrasite dnevnu sobu u stilu art deco odabirom odgovarajućih elemenata opreme i dodataka!

 

Šta je art deco stil?

 

Art deco je termin koji dolazi iz francuskog jezika. U bukvalnom prevodu to znači umetnost - "umetnost" dekorativna - "dekoratif". Stil se razvijao u periodu od 1919. do 1939. godine. Prethodio mu je trend secesije, pa je Art deko bio svojevrsni odgovor na njega.

Inspiracija za nastanak art dekoa bila je bečka secesija, a posebno njena karakteristična fleksibilna i fluidna linija, kao i izuzetno bogati ornamenti koji su se odnosili na biljne i životinjske motive. Druga inspiracija je bio rokoko, koji se odlikuje izuzetno slobodnom kompozicijom, lakoćom i dekorativnom formom.

Poznata je pre svega po uređenju enterijera, ali ima mnogo širi obim, uzimajući u obzir sve što je vezano za umetnost i arhitekturu, u 20 godina međuratnog perioda. Uključuje lepo uređene sobe u domovima, kao i građevinsku arhitekturu, grafiku i slikarstvo. Kombinacija tradicije i avangarde u dizajnu enterijera praktikuje se dugo vremena, zbog čega stil art deco konstantno uživa značajno interesovanje. Art deco aranžmani će se najviše dopasti ljudima koji cene jedinstvenost elemenata koji se ne mogu naći u jednostavnim minimalističkim i skandinavskim aranžmanima.

 

 

Glavne karakteristike stila art deco u dizajnu enterijera

 

Art deco je stil koji označava umetnost ukrašavanja, kombinovanja elemenata prošlih vremena, pokušavajući da im da moderniji oblik, koristeći nova rešenja. Njegov glavni cilj je da se ukrasi unutrašnjost, održavajući kompromis između funkcionalnosti i elegancije.

Enterijeri koje karakteriše art deko stil dorađeni su do najsitnijih detalja, jer je to umetnost dekorisanja, velika pažnja se poklanja pre svega detaljima. Pun je luksuza, elegancije i sofisticiranih detalja. Karakteristični ovde su nesumnjivo geometrijski oblici, izražajne boje i oštri nabori. Ono što privlači pažnju su jedinstvene i često nenametljive kombinacije boja, tekstura i materijala. Dnevne sobe u art deco-u najčešće će biti ispunjene materijalima odlične teksture, poput lakiranog drveta ili mermera često kombinovanog sa crnom, geometrijskim šarama i linijama, elegantnim nameštajem klasičnih oblika i sofisticiranim dodacima, najčešće u intenzivnim bojama.

 

Art deco - velike i visoke sobe

 

Veličina stanova i kuća u međuratnom periodu bila je mnogo veća nego danas. Ako želite da uredite svoj dnevni boravak u stilu Art Deco, veličina vašeg stana ne bi trebalo da bude prepreka. Zapamtite da stil treba prilagoditi datom prostoru, a ne obrnuto. Trenutno je dnevna soba vrlo često povezana sa kuhinjom kako bi se postigao efekat prostranosti karakterističan za stil art deco.

Čak i u malom stanu dovoljno je koristiti tapete koje oponašaju luksuzne materijale ili staviti luksuzni sto za kafu i prošivenu sofu za dekoraciju u art deco.

 

Podovi i zidovi

 

Dekoracija dnevne sobe u stilu art deco treba da počne sa podovima i zidovima. Dnevna soba u stilu art deco ističe se mermernim podovima, kamenom, pa čak i mikrocementom. Drveni parketi se javljaju nešto ređe. Važno je da parketi i podne daske budu kvalitetni i postavljeni u unutrašnjosti u obliku riblje kosti, dijagonale ili merdevine. Prirodno drvo će dati udobnost dnevnoj sobi. Pod možete dodatno ukrasiti tepihom geometrijskog uzorka.

Kada birate boje zidova, odlučite u kom pravcu ćete ići. Možete odabrati boje kao što su bela, bež, plava, koje će biti pozadina dekorativnog nameštaja i dodataka. Drugo rešenje će biti izražajne i veoma zasićene boje, naglašavajući eleganciju sobe, kao što su tirkizna, tamno zelena. Prilikom ukrašavanja enterijera, idealno rešenje će biti glamurozne tapete, koje će postati prelepa dekoracija zidova. Iako se danas retko koriste, setite se tapeta koje će se savršeno uklopiti u dnevnu sobu u ovom stilu. Geometrijski uzorci, cvetni i životinjski motivi su dobar izbor.

 

 

Kako urediti dnevnu sobu sa art deco nameštajem?

 

Dnevna soba u stilu art deco je ispunjena bogatstvom i luksuzom. Međutim, ne zaboravite da je reč o njegovom visokom kvalitetu i izradi, a ne o ceni odabranog nameštaja. Možete kombinovati bogato ukrašene antikvitete sa modernim jednostavnim oblicima nameštaja. Jedna od karakterističnih karakteristika stila je veoma masivan i impresivan nameštaj, izrađen od najkvalitetnijeg drveta, često obložen furnirom visokog sjaja ili dragim kamenom, poput mermera ili stakla. Tamno drvo može se prekriti samo lakom koji mu daje sjaj. U enterijerima u stilu art deko, odličan utisak ostavlja sofisticiranost detalja na vratima ormara i komoda, koji često imaju staklo i dodatne rezbarene elemente.

 

Sofe i fotelje

 

U dnevnoj sobi u stilu art deco savršeno će se uklopiti velika sofa sa somotnim presvlakama u jakim bojama, poput bordo, tirkizne, tamno zelene. Luksuzni karakter sofe će naglasiti ukrasi poput raznih simetričnih prošivenih detalja i volana kao odraza geometrijskih šara .

Art deco sofe mogu biti dodatno ukrašene sjajnim trakama. Savršeno će se uklopiti modeli sa drvenim naslonima za ruke i nogama od plemenitog drveta visokog sjaja. U sobu možete staviti i odgovarajuću fotelju ili taburee od svetlucavog somota.

 

Art deco pribor

 

Ovde ne možete zaboraviti na dodatke i ukrasne dodatke. Što se tiče podnih lampi u dnevnoj sobi - njih ne može nedostajati. Lampe treba da imaju bogato ukrašene senke, sa zlatnim ornamentima ili geometrijskim uzorkom. Mala soba će izgledati mnogo veća kada na zidu visi ogledalo u bogato ukrašenom okviru. Srebrne ili zlatne vaze, posude za serviranje, svećnjaci, poslužavnici, sve će odgovarati enterijeru art deco. Takođe je u sobi važno ukrasiti prozore debelim, teškim zavesama od velura ili somota.

Art deco će se uklopiti ne samo u dnevnu sobu, već i u kuhinju, hodnik, kupatilo. Održavajući koherentnost vašeg enterijera, učinićete da elegancija i luksuz neprestano oduševljavaju vas i vaše goste.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!