locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Vodič za rasvetu u smeštaju – Kako uskladiti luster sa prostorom?

Objavljeno: 2024-02-28 13:49:55
Kategorija: Blog

 

Koliko puta vam se dogodilo da vam se nešto jako sviđa u prodavnici ili na nekoj slici, a kada to isprobate na sebi vidite da vam jednostavno ne pristaje?


I vrlo lako je vratiti komad odeće ili obuće, ali sa nameštajem i rasvetom stvari postaju komplikovane... Pogotovo sa rasvetom, jer za njenu ugradnju obično trebate pozvati električara, pa ceo proces postaje i dugotrajniji, skuplji, komplikovaniji.

 

 

Kako izbeći grešku sa usklađivanjem rasvete i namene prostorije?

 

Odabir rasvete je prilično kompleksna stvar, a danas ćemo vam dati par praktičnih saveta kako da lakše odaberete i uskladite dekorativne lustere i lampe.


Naime, vraćamo se priči iz garderobe. Uzimate najlepšu haljinu u prodavnici i odnesete je... Prevelika vam je, preširoka, čini vas debelom... Nikad nećete kupiti tu haljinu.


Ista stvar je i sa lusterima. Ako je luster prevelik, preširok, preglomazan ili pak premali, prenizak vam je plafon... nikad ga nemojte uzeti, bez obzira na lepotu.

 

 

Veliki masivni lusteri nipošto neće pristajati u stanovima sa niskim plafonom i malim uskim sobama.


Zato pre odluke o kupovini, osim o samoj estetici i uklapanju u ostatak enterijera, proverite tačne dimenzije svih delova rasvete, uključujući i dužinu visenja i kabla.


Dužina kabla je vrlo važna i često se događa da ta banalna stvar jako može pokvariti utisak.

 

 

Ako je kabl prekratak za datu visinu plafona ili mesto na koje ga želite postaviti, luster će izgledati premalen za taj prostor.


Ako vam se neki luster jako dopada, ali je možda mrvicu prekratak, ne brinite - električar vam vrlo lako može promeniti kabl.


Vrlo čest problem nije samo visina bešenja lustera, nego i njegov oblik i svetlost koju isijava.

 

 

Dakle, za početak vrlo je važno odrediti i adekvatnu poziciju lustera u odnosu na nameštaj. Jedan veliki konkretan luster najbolje će izgledati iznad okruglog trpezarijskog stola, dok će pravougaonim stolovima bolje pristajati više manjih lustera ili lusteri sa više "glava" koji će raspršiti svetlost po većoj površini.


Za područje iznad šanka, stola ili radne ploče u kuhinji, najbolji su lusteri koji usmeravaju snop svetlosti prema dole.


Takvi takozvani downlighteri neće vam smetati dok sedite za stolom, pričate sa ukućanima te svetlo nikom neće ići u glavu, nego ćete ga imati tamo gde treba.

 

 

Sa druge strane, u dnevnom boravku bolje će izgledati rasveta koja deluje intimnije i omogućava različite scenarije korišćenja.


Čitanje, slušanje muzike, gledanje televizije, druženje... sve će biti puno ugodnije ako atmosferu stvorite sa indirektnom rasvetom, a ne sa jednim svetlom koje se raspršuje sa plafona.


Također, vrlo je važno paziti da luster u dnevnom boravku nikome ne smeta pri gledanju televizije i da nije na putanji kretanja i sedenja.

 

 

U poslednje vreme vrlo popularno je da u kupatilu uz ogledalo bude barem jedna visilica. U tom slučaju nemojte birati downlightere, nego svetla sa “kuglama” ili običnim “edison” sijalicama koja ravnomerno raspršuju svetlo a mogu imati i dekortivni karakter.

 

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!