locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Značenje boja u enterijeru

Objavljeno: 2020-07-20 10:52:28
Kategorija: Blog

Upotreba boje u enterijeru utiče na sam prostor i njegovu dimenzionalnost. U isto vreme utiče i na ljudsku psihu i nesvesno podstiče naše ponašanje. Pažljivo birajte boje za svoj enterijer jer će one uticati na vaše raspoloženje, ali i čitav doživljaj prostora.

 

Odakle krenuti

Svi mi volimo boje, ali najčešće živimo u enterijerima sa odsustvom iste. Najčešće su to prostorije sa neutralnim bojama, gde preovladavaju nijanse od bele do crne i braon do bež.
Većina nas voli boje, ali jednostavno nema smelost da ih upotrebi. Koliko puta su ti se svideli prelepi komadi nameštaja u jarkoj boji, ali se plašiš kako će izgledati u tvom domu?

Zato, kada ulaziš u avanturu izbora boja za prostoriju, kreni od komada nameštaja koji imaš ili koji želiš da kupiš, jer će on trajati par godina. Nakont toga uskladi boju zidova, nikako obrnuto.

Osnovno pravilo

Prvo i osnovno pravilo je da svetli tonovi postor čine većim, zato ih najčešće koristimo u uskim ili manjim prostorima. Tamne boje sužavaju prostor, pa se one češće koriste u velikim prostorijama gde imaju slobodu uticaja boje na posmatrača. One u većim prostorima stvaraju intimniju i topliju atmosferu.

 

Dnevno svetlo u prostoru

Sledeće na šta ćeš obratiti pažnju je uticaj dnevnog svetla. Ako imaš puno ili previše svetla biraj tamnije tonove za zidove koji će svetlo upijati i neće ga reflektovati dalje po površini. Izbegavaj da dobiješ efekat neprijatnog isijavanja zbog koga će te boleti oči. Ukoliko imaš manjak svetla u prostoru obavezno izaberi bele i svetlije tonove koje podstiču refleksiju sunčevih zraka i time sama prostorija izgleda više osvetljeno. Ovo se odnosi na upotrebu boje na velikim provršinama, ne na detaljima.

 

Podela boje po prostorijama

Osnovna podela boje je na tople i hladne tonove, odnosno one koje opuštaju i one koje podižu energiju. To je dovoljno da znaš u kojim prostorijama ćeš ih staviti. Zato se vodi osnovnom logikom: hladni tonovi opuštaju i služe dobro noćnoj zoni kuće – spavaće sobe, kupatila. Topliji tonovi podstiču na aktivnost, zato ih stavljaj u zajedničke prostorije dnevne zone – dnevna soba, kuhinja, trpezarija.

Izaberi boju

Sada možeš da izabereš svoju boju!

Svaka od boja podstiče neke naše navike, zato u zavisnosti od namene prostorije, ali i od raspoloženja treba birati boje. Idemo redom!

 

Plava boja znači produktivnost i kreativnost. S obzirom na to da je hladna boja, idealna je za spavaće sobe i kupatila. Plava boja u velikim količinama može da utiče na depresiju, posebno tamniji tonovi. Zato nemoj preterivati da u jednoj prostoriji sve bude plavo. Plava boja se retko viđa u  kuhinji, ali ukoliko držiš dijetu ona je idealna, jer smanjuje apetit. Plava kao boja nije boja hrane.

Ljubičasta boja asocira na luksuz, ali i dramatičnost u isto vreme. U zavisnosti od tona ove boje, da li ide na hladan ili topao ton, zavisi i kakvo će raspoloženje doneti u prostoru. Za razliku od plave ne asocira na depresiju, a nudi sličan efekat kao i plava boja.

Zelena boja umiruje i opušta. Sa zelenom bojom dobijaš stres free zonu koja je dobrodošla u svakoj prostoriji.

Crvena boja podiže energiju u prostoru. Jarka je boja i zato ne treba da se koristi u malim prostorima zbog isijavanja. Najbolja je u kombinaciji sa prirodnim drvenim tonovima kako bi smirili njenu agresivnost.

Žuta boja je boja radosti, sunca. Ona najviše utiče na naš organ vida, time što ga draži, zato je treba upotrebljavati minimalno - prilikom akcentovanja delova prostora. Dobra je za trpezarije i kuhinje, jer podiže raspoloženje i energiju porodice na okupu. Žuta je i boja dobrodošlice, pa je rešenje i za hodnike i predsoblja.

Narandžasta boja je kombinacija energije crvene i sreće žute boje. Podiže entuzijazam i odlična je u prostorijama za vežbanje ili u radnim sobama, gde je potrebno da je produktivnost na nivou.

Roze boja je boja koja prvenstveno asocira na devojčice. To je romantična nežna nota koja umiruje u svojim pastelnijim tonovima.

Neutralne boje koristimo da bi prostor doveli u ravnotežu sa bojma koje smo koristili. Neutralne boje su sve nijanse od bele do crne, kao i braon do bež boje u svim tonovima. Ove boje daju sklad i neutralnost prostoru i čine da se osećamo prijatno. Ali ako je prostor urađen samo u neutralnim tonovima dovešće do monotonije. Iz tog razloga, potrebno je naći balans.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!