locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

4 kućna projekta

Objavljeno: 2020-05-26 13:26:32
Kategorija: Blog

Dok sediš kod kuće, predlažemo ti da iskoristiš 4 ideje ili kako smo ih nazvali kućna projekta, koje možeš sam/a odmah da napraviš i poboljšaš svoj standard življenja. Dovoljni su mali trikovi da se u nekom prostoru osećaš lepše. A ovim tekstom ti svakako donosimo zanimaciju i razbibrigu ovih dana.

Spavaća soba - soba za meditaciju

Ujutru nema žurbe ne ideš na posao, već radiš od kuće. Imaš taman toliko vremena koliko si nekada trošio/la da dođeš do posla. Zato natenane spremi krevet, zategni posteljinu, rastresi jastuke, vrati prekrivač preko kreveta i poslaži ukrasne jastuke. Nije neka filozofija a ima se vremena! Više redova jastuka kod uzglavlja kreveta daje efekat luksuza, ali i oaze za spavanje kakvom tvoja spavaća soba treba da odiše. To je tvoj oltar snova -  mesto meditacije. Svakako je mesto gde sređuješ i opuštaš svoje misli, pa zato i spavaća soba treba da bude sređena i uredno nameštena. Zato pazi na tonalitet cele posteljine, najčešće se izabiru hladniji tonovi i pastelne nijanse, jer one više opuštaju i odgovaraju stanju duha u mirovanju.

Galerijski zid

Zidovi su poput praznog platna, koje čeka da bude iskorišćeno. Ukoliko nisi umetnička duša i ne želliš da se isprobaš u apstraktnom slikarstvu, sigurno imaš porodične fotogradije. Zgrabi prvi album i pronađi one najdraže sa divnim uspomenama. Poređaj slike u ramove i probaj da napraviš kompoziciju od njih. Zapamti galerijski zid ne treba da bude simetričan i bitno je da ramovi za fotografije nisu istih dimenzija, a za ostalo pusti mašti na volju. Prvo kompoziciju napravi na podu da vidiš kako izgleda, a ako si zadovoljan/na kreće kačenje. Zapamti da manji ramovi koji su grupisani imaju veći efekat u prostoru od jedne velike slike. Ukoliko imate već sve pokačeno na zidu, ali ti je dosadilo ili jednostavno ne želiš da menjaš postojeće slike, onda im samo promeni raspored u prostorijama, osveženje će prijati svima.

Stvori akcenat

Svaka prostorija u koju uđeš treba da poseduje akcenat. Akcenat u prostoru uglavnom se dobija bojom. To mogu biti različite stvari poput zida u boji, kutka sa mnogo biljaka, šarena fotelja... Svakako svakom prostoru je potreban akcenat. Najčešće je to u dnevnoj sobi zid na kome se nalazi televizor, ali to nije pravilo. Prošetaj se svojim domom i zaviri u svaku sobu i pažljivo odredi koji su akcenti u svakoj. Da li oni trebaju da se osveže ili im dodati neki detalj? A ukoliko ti je neka od soba dosadila, promeni njen akcenat i videćeš drastičnu razliku. Promena u prostoru ne treba da bude drastična da bi uticala na promenu. Ona može biti  minijaturna a da potpuno izokrene atmosferu. Pa se zato zapitaj šta želiš da postigneš i uradi po svom nahođenju.

Predsoblje

Postoje oni prostori koji nam uvek zadaju muku i njima nikad nismo zadovoljni. Ma koliko da se trudimo da uredimo ipak ne vredi. Pričamo o predsoblju. Uvek nam smetaju iz prostog razloga što su ili malih dimenzija ili imaju previše vrata ka drugim prostorijama ili su izrazito dugački sa naglašenom tom jednom dimenzijom. A nama je u predsoblju potreban jedan pošten ormar - garderober gde mogu stati svi kaputi, pa i cipelarnk za obuću. Retko kada imamo mesto za to. Bitno je da na slobodne čiviluke koji su vidljivi, ne treba da kačiš puno jakni. Treba biti disciplinovan i staviti samo po jednu jaknu po ukućaninu. Na ovaj način predsoblje izgleda urednije. Ono čimećeš ga oživeti su ogledala. Njima ćeš povećati prostor, posebno znači kod izduženih prostora gde ćeš ga postaviti na duži kraj, kako bi proširio perspektivu na kraćoj stranici prostora. Ukoliko je predsoblje izuzetno malo ne trebaš da ga pretrpavaš stvarima, već ga rastereti. Zato pravac na sređivanje predsoblja od viška stvari, jer to je svima početnička greška.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!