locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Dizajniranje kuhinja u 6 koraka

Objavljeno: 2020-10-22 10:46:20
Kategorija: Blog

Bosch i Emmezeta su pripremili vodič kako da dođeš do idealne kuhinje u 6 koraka. Pažljivo pročitaj tekst i dobićeš zamisao šta ti je sve potrebno u novoj kuhinji i o čemu treba razmišljati.

 

1. Prikupi ideje
 

Za sve što krećeš iz početka, od nule, potrebna je inspiracija. Počni jednostavnim pretraživanjem na internetu prvo slika. I tako odaberi tip kuhinje koja ti se sviđa. Po boji, da li je to ultra moderna kuhinja visokog sjaja, ili neka rustic varijanta. Ili si ipak za belu boju sa kojom ne možeš da pogrešiš.

2. Šta je potrebno u novoj kuhinji?

 

Ozbiljne domaćice u kuhinji provode dosta vremena. Zato je potrebno da sve bude na dohvat ruke. Razmisli o tome šta najčešće u kuhinji koristiš, jer takve stvari treba držati na otvorenoj polici. One stvari koje se koriste ređe držite iza zatvorenih vrata. Time ćeš već odrediti da li su vam potrebni elementi otvorenog ili zatvorenog tipa. Obrati pažnju na utičnice, najbolje da napraviš popis malih kućnih aparata koje ćeš stalno koristiti, tako znaš šta ti je potrebno.

 3. Nacrt kuhinje

 

Kada definišeš svoje potrebe i prioritete poseti projektanta kuhinja. Za to je potrebno:

- skica prostora sa dimenzijama, vratima i prozorima

- položaj instalacije vode i struje,

- odvod za aspirator.

U Emmezeti postoji poseban tim projektanata kuhinja koji će na osnovu tvojih potreba i želja napraviti kuhinju po meri i tvom ukusu. Termin možeš da zakažeš ovde.

 

4. Raspored kuhinje

 

U prvom koraku prilikom traženja inspiracije, primetićeš različite rasporede kuhinja. Postoje 4 osnovne: jednoredna, dvoredna, ugaona i kuhinja sa ostrvom. Tip kuhinje zavisi od prostora kojim raspolažeš. Ukoliko ga ima na pretek onda izaberi po sopstvenoj želji. Najčešće smo prostorom ograničeni, pa nam se odabir sam nameće. Svakako treba da znaš da jednoredna zauzima najmanje prostora, a kuhinja sa ostrvom najviše.

5. Prostor za odlaganje

 

Pametne ideje za prostor za odlaganje u kuhinji važno je uzeti u obzir od samog početka. Opcija za odlaganje mogu se naći u celoj kuhinji, bitno je maksimalno ih iskoristiti. Evo o čemu treba razmisliti:

- Ostavi dosta prostora za odlaganje pored sudopere i rerne.

- Obezbedi brz i lak pristup malim kućnim aparatima, šerpama i potrepštinama za pečenje.

- Isplaniraj dovoljno prostora za pult koji će ti pružiti podršku tokom rada.

- Dodaj kuhinjske police za skladištenje kako bi radne površine bile uredne.

- Razmisli o tome da u donje kuhinjske elemente ugradiš kantu za otpad ili za reciklažu.

6. Postavka aparata

 

Pravilo „zlatnog trouga“ je osnovno pravilo za postavku rasporeda kuhinjskih aparata, odnosno sudopere, frižidera i šporeta. To će ti pomoći projektant kuhinje da napraviš najbolji mogući raspored na osnovu instalacija i potreba. Ova postavka određuje sve ostale elemente u kuhinji. Eto koliko su zapravo kuhinjski aparati važni!

Najbitnije je da biraš kvalitetne kuhinjske aparate, jer koristićeš ih svaki dan i oni trebaju dugo da traju. Nemoj dopustiti da te budžet previše ograničava, jer kvalitet se uvek isplati. Postoji bar 3 razloga zašto Bosch zaslužuje mesto u tvojoj kuhinji!

 

- Kvalitet je vođen praktičnim idejama, koji se ogleda u opcijama koje ovi aparati nude. Više od 130 godina nemačkog inženjerstva, koje datira iz 1886. godine sa osnivačem Robertom Bosch. 

- Neprestana inovacija za savršene rezultate. Izdvajamo inovaciju rerni sa funkcijom Perfect bake koja reguliše zagrevanje, temperaturu i vreme pečenja. Zato pogledajte ovaj proizvod.

- Zdrava i ekološki prihvatljiva rešenja. Bosch energetski najefikasniji modeli imaju oznaku „Green Technology inside“.

Za kraj sledi par Bosch saveta kako najlakše odabrati odgovarajući aparat:

 

  • Ako želiš da pripremaš brzo obroke i da imaš fleksibilan prostor za kuvanje biraj indukcijsku ploču.
  • Aspirator treba da zameni vazduh u kuhinji 10 puta na sat vremena. Obrati pažnju na nivo buke koji pravi, i njegovu snagu, ne želiš da se miris širi prostorom.
  • Kako da izabereš ugradnu rernu? Razmisli kako voliš da kuvaš na pari, brzo kuvanje, pečenje ili roštiljanje.
  • Kojim ćeš namirnicama pristupati češće? Izaberite frižider u kome možeš da ih rasporediš u nivou očiju radi veće udobnosti.
  • Ako nemaš na raspolaganju mnogo prostora, potraži uzak model sudomašine, a ako više voliš estetiku kuhinje bez isprekidanih linija, izaberi ugradnu sudomašinu.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!