locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Enterijeri u Hampton stilu inspirisani morskom klimom

Objavljeno: 2022-07-19 13:46:46
Kategorija: Blog

 

Hampton stil predstavljaju elegantni enterijeri, čija estetika ne pripada samo kući na plaži. Naprotiv, ništa ne stoji na putu da uvedete Hampton stil, ili barem njegov deo, u vaš stan ili kuću. Stan u kome dominiraju mekane bele sofe, sa morskim ukrasima, učiniće da se svi ukućani i gosti osećaju opušteno. Na kraju krajeva, nema ništa prijatnije od udobnog sedenja sa prijateljima u prostranoj dnevnoj sobi. Osim toga, školjke, korali, kamenje ili zamršeno pleteni konopac za čamce vratiće sećanje na leto i bezbrižnost. Šta karakteriše enterijer u ovom stilu i kako urediti enterijer u novom Hampton stilu? Imamo odgovore na ova pitanja!

 

 

Hampton stil - naziv stila i poreklo

 

Hampton stil je jedan od najpopularnijih stilova danas, a njegovo ime potiče od ekskluzivnih primorskih letovališta koja se nalaze u gradovima Ist Hempton i Sautempton duž obale Long Ajlenda u severnom delu Njujorka. Ovde provode leto bogati Njujorčani i svetske filmske zvezde. Stanovnici Menhetna, inspirisani ovim stilom, počeli su da ukrašavaju svoje kuće za odmor u duhu ovog stila. Pored toga, fotografija iz filma sa Dajanom Kiton i Džekom Nikolsonom „Bolje kasno nego kasnije“, gde je dnevna soba heroine uređena u stilu Hemptona, učinila je da ovaj stil stekne mnogo pristalica širom sveta i još uvek ne gubi svoju popularnost.

 

 

Karakteristike Hampton stila

 

Hampton stil kombinuje eleganciju i raskoš koristeći neutralne boje koje se odnose na morske plaže. Kako je stil rođen u letnjikovcima bogatih, trebalo bi pre svega da ponudi udobnost, luksuz i ekskluzivna iskustva. Luksuz, međutim, ovde nije očigledan, već diskretan i ukusan.

U sobama u stilu Hampton, roletne se koriste umesto teških i tamnih zavesa, a svetle boje koje se koriste u njima čine ga veoma prostranim. Suprotstavljanje različitih konvencija unutrašnje dekoracije je tipično za stil. Na veoma ležeran, koherentan i atraktivan način, klasika se ovde kombinuje sa art deco, sa njujorškim stilom i rustičnim elementima. Ovako raznolika mešavina modernih Hamptona stvara jedinstven dizajn koji podstiče opuštanje.

Karakteristične su udobne sofe, fotelje i kauči pogodni za opuštanje, te povezivanje sa nautičkim stilom pomoću elemenata kao što su užad, sidra i tkanine sa belim i plavim prugama. U kućama dominiraju prirodni materijali. Izbeljeno drvo se pojavljuje na podu, ali i na zidovima i plafonima prostorija ili na nameštaju u vidu frontova. Plemenite sirovine kao što su mermer, lan, vuna i mesing se takođe često koriste u Hampton stilu.

 

 

Enterijeri u Hampton stilu - boje

 

U enterijerima u stilu Hampton, osnova su svetle boje. Odabirom čiste ili kremasto bele boje, enterijer će biti svetliji i optički veći. Takođe, ovim enterijerima će odgovarati svi tonovi plave, od nežne nijanse neba, do tamnoplave, boje olujnog okeana. Najčešće se pojavljuju kao dodaci, kao šare na jastucima, vazama i porcelanu. Ovde se često biraju bež, svetlo braon, krem, prirodne boje drveta i hladnije svetlosive boje, a poželjno je prirodno drvo koje se ističe u svetlim bojama zidova i nameštaja.

 

 

Nameštaj u stilu Hampton

 

Nameštaj u stilu Hampton takođe se odlikuje visokim kvalitetom izrade. Koriste se plemeniti materijali kao što su drvo, metal, mermer, žbunje.

Najprikladniji su modeli velikih dimenzija, bezvremenskog stila i neutralnih boja. Moraju postojati velike, svetle, mekane sofe i fotelje koje će biti lepo ukrašene jastucima i prekrivačima sa šarama. Sa takvim setom možete odabrati ratan ili drveni sto za kafu sa elegantnim zastakljenim vrhom. U kredencima sa staklenim vratima možete prikazati kolekciju porcelana u beloj i plavoj boji. Pažnju će privući i veliki kuhinjski sto u kombinaciji sa drvenim, ratanskim ili pletenim stolicama. Takve sobe izgledaju prostrane i ne opterećujuće.

 

 

Dodatna oprema u stilu Hampton

 

Prestiž enterijera u stilu Hampton povećavaju dodaci napravljeni od prirodnih sirovina, što ga čini udobnijim. Ovde će se uklopiti ukrasi od ratana, morske trave, pletenih korpi, tepiha od vune i jute, kao i lanenih i pamučnih tkanina. Meke navlake i jastuci sa plavim šarama i tamnoplavim prugama savršeno će izgledati na ogromnim sofama Hampton.

Dodatna oprema koja se koristi u enterijerima u stilu Hampton inspirisana je odmaralištima - poželjno jednostavna, ali elegantna. To mogu biti fotografije morskih pejzaža na zidu, grane drveća, školjke, morske zvezde, prelepo kamenje, sidra, užad, pletene ukrasne korpe ili fenjeri koji podsećaju na svetionik. Stone i podne lampe sa klimatskim nijansama nežno će osvetliti unutrašnjost.

 

 

Dnevna soba u Hampton stilu

 

Unutrašnjost dnevne sobe u stilu Hampton ima, pre svega, udoban, bezvremenski oblik i svetlu garnituru za dnevni boravak, koji čine zonu opuštanja. Tu možete pronaći fotelje i komode sa art deco dekoracijama, stolove i komode bogatih oblika. Kontrast će pružiti kolonijalni stolovi, korpe i drangulije u seoskom stilu. Ne zaboravite na dodatke, kao što su tepisi i tekstil, koji će dnevnoj sobi dati toplinu i domaću atmosferu. U dnevnoj sobi okačite tanke zavese koje će propuštati svetlost ili stavite bele roletne ili roletne.

 

 

Spavaća soba u Hampton stilu

 

Najvažniji element spavaće sobe je veliki krevet sa visokim, tapaciranim uzglavljem. Iznad kreveta će izgledati lepo ogledalo, galerija posebnih fotografija ili slika uokvirenih bogatim okvirima. Krevet mora nužno biti ukrašen prekrivačem i brojnim ukrasnim jastucima. Ovde će se uklopiti i pletene korpe sa dodatnim poklopcima, sanduke od beljenog drveta i tepisi od vune ili jute.

 

 

Kuhinja u stilu Hampton

 

Kuhinja u ovom stilu je veoma prostrana. Nameštaj je stilski zasnovan na tradicionalnim engleskim kuhinjama, ofarbanim u dosadnu boju i često zastakljenim ormarićima. Donji ormarići obloženi mermernim pločama i ručkama u obliku školjki ili klasičnih metalnih dugmadi.

 

 

Hampton stil - kupatilo

 

Samostojeća kada na lavljim šapama i jednostavan ugradni umivaonik odlično će se složiti sa staklenom tuš kabinom. Drveni nameštaj sa kamenim vrhom. Pored toga, na zidovima su elegantne keramičke pločice i drveni pod. Karakter enterijera će naglasiti pletene korpe za kozmetiku.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!