locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Jedinstven, šik i magičan enterijer u stilu glamura

Objavljeno: 2022-07-13 09:44:11
Kategorija: Blog

 

Glamur stil je nesumnjivo jedan od najpopularnijih stilova u dizajnu enterijera. Sa jedne strane, pun je šika, elegancije i luksuza, a sa druge strane je eklektičan i pun kontrasta.

Za neke je glamurozan stil u enterijerima blistav, za druge je sinonim za kič i preterivanje, ali na njega sigurno niko nije ravnodušan. Uz pomoć odgovarajućeg pribora i nameštaja, lako možete urediti stan, dajući mu luksuzan karakter i glamurozni dekor. U ovom članku ćemo vam reći šta da tražite u dizajnu enterijera, kao i koji elementi opreme su potrebni da biste uživali u sopstvenom glamuroznom domu!

 

 

Istorija i poreklo stila

 

„Glamur“ je engleska reč i znači sjaj, magiju, šarm, raskoš. Sam stil je lansiran u SAD-u tokom zlatnog doba Holivuda. Prvo se pojavio u modi, koju su na crvenim tepisima predstavljale holivudske zvezde 1930-ih godina. Od tada do danas, takav način postojanja vezuje se za televizijske ili pop dive. Gotovo je u isto vreme, glamurozni stil iz mode uselio u stanove zvezda. Dizajn enterijera bio je pun luksuza koji je sijao poput nakita.

Tokom vremena, dizajn enterijera je postao prigušeniji, što je vidljivo tokom godina. Trenutno, u dekoraciji, glamur više nije pun bogatstva, ali stil je i dalje pun sjaja, elegantan i luksuzan. Danas svako ko je fasciniran ovom estetikom može imati glamurozan stan.

 

 

Glavne karakteristike glamur stila

 

U ovom stilu najvažniji je ukupan efekat, koji izaziva fascinaciju bogatstvom i ekstravagancijom, uz malo misterije i odvojenosti od stvarnosti. Glamurozni stil nije ograničen pravilima, ali nameštaj ima važne karakteristike, masivan, kitnjast, prošiven i pun baroknog sjaja. To su udobne, prostrane sofe i kauči, velike fotelje, tapacirane stolice. Utisak luksuza pojačavaju sjajan tekstil, atraktivni plemeniti materijali i elegantni, glamurozni dodaci. Ukrasne podne lampe, kristalni lusteri, slike i ogledala koji se nalaze u ukrasnim ramovima izgledaju prelepo u glamuroznom aranžmanu.

 

 

Boje u unutrašnjosti uređene u glamur stilu

 

U glamuroznim enterijerima dominantne boje su crna, tamno crvena i ljubičasta. Savršena kombinacija sa njima su zlato i srebro, koji su neodvojivi element prefinjene glamurozne estetike. Osnovu aranžmana najbolje je kreirati u prigušenim bojama, koristeći svetle boje, kao što su bela, svetlo plava i svetlo siva, i bež. Ovaj stil voli da kombinuje boje, pa čak i kontrastne duete, na primer crno-bele.

 

 

Nameštaj u glamuroznim enterijerima

 

Prošiveni glamurozni nameštaj će funkcionisati najbolje - prevelike sofe i stolice i art deco ili elegantne retro presvlake. Na primer, česterfild sofe, fotelje, tabure od atlasa, satena i velura savršeno će se uklopiti. Oni će naglasiti luksuz uređenog enterijera. Ovde nema potrebe za istorijskim nameštajem ili baroknim antikvitetima, jer će se u ovaj enterijer savršeno uklopiti klasični i moderni nameštaj. Pored salonskog nameštaja, najpopularniji nameštaj u glamuroznom stilu su police za knjige, konzole sa mermernim policama, ukrašene drvene komode, sve vrste nameštaja od atmosferskog stakla i nameštaj sa površinama ogledala. Klub stočići za kafu su veoma važni. Mali stolovi na zlatnim nogama, sa mermernom ili staklenom pločom, dodaće lakoću unutrašnjosti.

 

 

Dodatna oprema za glamur stil

 

U želji da postignete prijatan i elegantan efekat, treba da obratite pažnju i na tekstil. Atlas zavese, ukrasi, jastuci, jastučnice i prekrivači idealni su za glamurozan enterijer. Možete sebi priuštiti ekstravaganciju u dodacima kao što su ukrasna ogledala u rezbarenim ramovima, kristalni lusteri, zlatne kvake i ručke, ramovi za fotografije, lampe, prozirne vaze i stakleni svećnjaci sa belim svećama koje upotpunjuju luksuzni karakter enterijera.

 

 

Kako ukrasiti enterijer u glamur stilu?

 

Glamur voli kontraste, zasićene boje i mešanje stilova. Osvrćući se na baroknu formu i dekoraciju nameštaja, lako se usklađuje sa savremenim minimalističkim dizajnom, jer je idealan duo za retro elemente minimalistička oprema. Na metalnom i staklenom stočiću za kafu će izgledati prelepo barokna prošivena sofa. Moderne stolice mogu stajati pored rezbarenog, stilizovanog stola. Minimalizam može biti osnova za kreiranje aranžmana i pozadina za dekorativni, sjajni nameštaj i dodatke koji stvaraju glamuroznu atmosferu. Kombinacija modernih i tradicionalnih oblika može se koristiti za moderan glamurozni stil.

 

 

Kako urediti dnevnu sobu u glamuroznom stilu?

 

Dnevna soba je srce kuće, koja je povezana sa odmorom, toplinom i udobnošću. U glamuroznoj dnevnoj sobi najvažnija je, naravno, garnitura za sedenje u vidu masivnih sofa, kauča i fotelja. Koristite mekani atlas, saten i velur kao pokrivače za nameštaj. Izaberite odgovarajuće teške zavese u izražajnoj boji ili lagane zavese. Udobnost se može povećati glatkim tepisima ili onima sa dugačkom gomilom. Glamuroznu dnevnu sobu obogatite blistavim, atmosferskim dodacima - dovoljno je postaviti stočić u zlatnu nijansu ili okačiti kristalni luster. Ogledala, vaze ili ramovi za fotografije će upotpuniti aranžman.

 

 

Spavaća soba - udoban enterijer u glamuroznom stilu

 

Krevet sa prošivenim velikim uzglavljem sigurno će biti najvažnija stvar glamurozne spavaće sobe. Za uzglavlje i zavese koristite blago svetlucave materijale. Odlučite se za svetle boje za zidove, koje će unutrašnjosti dati lakoću i garantovati miran odmor. Glamurozni stil u spavaćoj sobi će naglasiti dodaci, poput noćnog ormarića sa zlatnim ili srebrnim ukrasima, noćnih lampi sa zanimljivim abažurima i svetlucavim nogama. Obratite pažnju na igru svetlosti. Ako je unutrašnjost mračna i nema mnogo sunčeve svetlosti, dodajte ogledala da biste ulepšali prostor.

 

 

Kupatilo u glamuroznom stilu

 

Glamurozno kupatilo je povezano sa samostojećom kadom na sjajnim metalnim nogama u obliku lavljih šapa. Međutim, to je značajan trošak koji zahteva puno prostora. U malom prostoru dajte enterijeru stil postavljanjem stola na pozlaćene noge. Rasporedite kozmetiku u staklene posude ili pozlaćene kutije. Ovde će se savršeno uklopiti mermer i veliko ogledalo u zlatnom okviru, pa čak i osvetljenje sa kristalima i imitacijom kristala.

 

 

Kuhinja u glamur stilu

 

Idealan će biti nameštaj sa visokim sjajem. Pored toga, zlatni pribor - ručke, slavine, apsorber. Ovde će se lepo uklopiti mermerne radne ploče koje karakteriše ne samo izdržljivost, već i divan izgled.

 

 

Glamurozni dizajn enterijera - umerenost je važna

 

Imajte na umu da je balans veoma važan u glamuroznom dizajnu enterijera. Odvažni i jasni elementi su važni jer privlače pogled i stvaraju prelepu dekoraciju. Zapamtite, međutim, da previše suplemenata ima suprotan efekat i ostavlja vas preplavljenim. Jasno je da enterijer u stilu glamura mora da zaslepljuje, ali zapamtite koje su granice i da se ne smeju preći, jer tada enterijer može postati zamoran.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!