locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Koje ukrase i dodatke za baštu izabrati?

Objavljeno: 2022-07-26 12:53:53
Kategorija: Blog

Bašta je mesto za opuštanje i odmor, otvoreni prostor gde možete uživati u sunčanim danima. Baštenska oprema i zasađene biljke stvaraju zanimljiv i praktičan prostor, ali u detaljima je draž, pa vredi u aranžman dodati zanimljive dodatke i ukrase. U našoj prodavnici postoji mnogo različitih proizvoda, a na vama je da izaberete najinteresantniji!

 

 

Koliko raznovrsni mogu biti ukrasi za baštu?

 

Raznolikost baštenskih ukrasa je zaista zapanjujuća. Od cvetnih leja do skulptura, od kamenih elemenata do plastičnih dodataka, svaki proizvod je poseban na svoj način, a pravilno postavljeni u bašti mogu značajno da poboljšaju njegov izgled. S obzirom na to da su napravljeni od raznih materijala, vredi razmisliti i potražiti proizvode koji će se zaista uklopiti u prostor u bašti.

Ukrasi mogu ne samo da se kupe, i sami ih možete napraviti ako imate bar malo želje i mašte. Ipak, bašta treba da bude lepa i privlačna, a višak ukrasa može da pokvari ceo aranžman – zato budite oprezni, jer osim što pomažu, mogu da naškode i izgledu same bašte. Izbegavajte gomilanje ukrasa i kič efekat.

Baš kao i baštenski nameštaj, elementi male baštenske arhitekture, baštenski ukrasi, treba da budu otporni na vremenske uslove. Zahvaljujući redovnom čišćenju i impregnaciji, baštenski ukrasi će duže ostati lepi, pa će vam boravak u njihovom društvu biti prijatniji.

 

 

Originalni kameni ukrasi

 

Izuzetno popularni materijali u bašti su kamen i beton. Sirovi, grubi i masivni oblici donose dodir misterije u baštu. Klupe i sjenice su od kamena i betona, kao i ukrasi za baštu. Kamene i betonske fontane i lampioni ne gube na popularnosti, a podjednako su česte već i figurice životinja od betona. Praktičnost ovih ukrasa odlikuje se izdržljivošću i otpornošću na vremenske uslove, zahvaljujući čemu će dekoracija dugo izgledati iznenađujuće dobro u bašti.

Kamenje i betonske baštenske dekoracije savršeno će se uklopiti u naturalističke bašte, a takođe će lepo ukrasiti ivice baštenskih jezerca ili bara. Unesite i dašak Dalekog istoka u baštu. Da biste to učinili ne smete da zaboravite na kamene skulpture i lampione, jer u japanskim i kineskim baštama kamen igra posebno važnu ulogu.

Kamen je materijal koji se osim u obliku masivnih dekorativnih elemenata može pojaviti i u znatno manjim oblicima. Koristeći šljunak i ukrasno baštensko kamenje, možete napraviti najlepše aranžmane, posebno na cvetnim lejama. Možete posipati kamenje u boji, čak i pesak za mačke, da biste stvorili atraktivna mesta ispod biljaka. Sličan postupak može se izvesti pomoću drvene kore.

 

 

Drveni ukrasi i dekoracije za baštu

 

Drvo je plemenit i često korišćen materijal. Iznenađuje svojom prirodnom lepotom, prijatnom bojom i šarom. Koristi se u modernim i klasičnim kompozicijama. Drveni ukrasi su dostupni u različitim oblicima, tako da je teško izabrati najzanimljivije - mnoštvo elemenata znači da će skoro svako pronaći nešto što će mu odgovarati i moći da ga koristi za svoj baštenski kompleks.

Kada je reč o drvetu, popularno je ubacivanje drvenih gredica u baštu. Cvetne gredice mogu biti jednostavnijih oblika - kutije ili burad - ali postoje i modeli koji izgledaju elegantnije. Drvo je prilično mekan materijal i lako se obrađuje, pa je idealno za izradu ukrasa. Pustite mašti na volju!

Drvene skulpture će se posebno dobro prilagoditi u bašti u seoskom ili rustikalnom stilu. Pored toga, u provansalskim baštama biće dobar izbor. S druge strane, drvene saksije su odlična opcija za skoro svaku baštu. Drveni ukrasi će ukrasiti i veliku i manju baštu u kojoj nema mesta za bacanje baštenskih ukrasa.

Posebno je važno zapamtiti da drvo treba redovno održavati. Dobro zaštićena i impregnirana drvena dekoracija će biti otpornija na spoljašnje uslove, a produžićete njen vek trajanja. Drvene proizvode potrebno je impregnirati jednom godišnje ili svake dve godine, u zavisnosti od informacija proizvođača.

Odlučite se za slične ukrase od prirodnih materijala – koriste se pleter, trska ili slama, ali su definitivno manje izdržljivi.

 

 

Atraktivni metalni ukrasi

 

Drugi materijal kojim možete ukrasiti baštu, a od kojeg se mogu napraviti baštenski ukrasi je metal. U ovom slučaju, to su najčešće raznovrsne skulpture ili metalne cveće. Najbolje će se uklopiti u modernu i minimalističku baštu. Metalne saksije za cveće će naglasiti moderan karakter baštenskog kompleksa. Posebno će ulepšati industrijske bašte.

Kada su u pitanju baštenski ukrasi, metalni su među najtrajnijim. Pravilno farbanje učiniće ih upečatljivim dugi niz godina, a mogu se farbati po individualnim željama i ukusu.

 

 

Plastični ukrasi

 

Često smo ograničeni dimenzijama prostora i finansijskim mogućnostima, pa nije uvek moguće uvesti drvo, metal ili kamen u svaku baštu. Stoga su plastični ukrasi korisna zamena. Ipak, kada kupujete ovu vrstu dekoracije, budite posebno oprezni – oni su često kratkotrajni, čak i kič elementi, pa je važno da se u baštenski prostor postavljaju sa posebnom pažnjom.

 

 

Zašto je vredno ulagati u baštenske dekoracije?

 

Baštenski ukrasi čine baštenske aranžmane zanimljivim i jedinstvenim. Ako je vaša bašta prazna i osećate da u njoj nešto nedostaje, razmislite o dodavanju ukrasa.

Dodatna oprema u bašti, baš kao i u slučaju enterijera kuće ili stana, elementi su pomoću kojih možete postići jedinstven dizajnerski karakter. Zahvaljujući njima, bašta će postati potpuna. Moderni aranžmani su oni koji koriste pravilno odabrane dekorativne elemente.

Dekoracije od drveta, betona, metala i drugih materijala mogu da učine aranžman prijatnijim, minimalističkim, izražajnijim ili prigušenim, u zavisnosti od želja pojedinca. Dekoracije rade na sličan način kada je vreme za ukrašavanje balkona ili terase.

 

 

Kako urediti baštu koristeći osvetljenje?

 

Biljke, baštenska dekoracija i oprema, baštenski nameštaj i ukrasi nisu sve - poseban element svakog uređenja bašte sigurno će biti spoljna rasveta. Možete kreirati zaista prijatne aranžmane sa fenjerima i lampama. Zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu, elementi osvetljenja mogu sami po sebi postati ukrasi.

Predivan izgled bašte je stoga kombinacija mnogih elemenata. Uz odgovarajuću količinu slobodnog vremena, uz zanimljive inspiracije i jedinstvene ideje, sigurno ste u mogućnosti da u svojoj bašti kreirate nešto neobično i divno. Obradujte svoju porodicu i goste originalnom baštom koja će biti kombinacija zelenila, nameštaja i dodataka.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!