locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Kraljica udobnosti - fotelja

Objavljeno: 2020-11-10 09:32:56
Kategorija: Blog

Zovemo ih kraljicama udobnosti, ali one nisu samo to! Mnogi bi rekli da su i kraljice dizajna, jer se njihova estetika provlači vekovima a najsmeliji umetnici su se oprobali u njihovom dizajnu. Postale su i ikone stila. Govorimo o foteljama!

Za većinu prva asocijacija kad kažemo fotelja je zavali se i uživaj. A onda uhvatite sebe kako dremkate u omiljenoj fotelji, jer je program na televiziji postao monoton. Ili možda čitate knjigu, skrolujete društvenim mrežama... Fotelja je jedna od omiljenog komada nameštaja koja nas definitivno asocira na udobnost.

Ali ipak to neće biti tema ove priče u kojoj želimo da naučiš nešto više. Sada pišemo o različitim tipovima fotelja i o njihovom dizajnu.  Nabrojaćemo top 6 omiljenih fotelja, koje bismo preporučili svakom domu, a koje možete naći u našoj bogatoj ponudi fotelja.

Butterfly fotelja

Eames Foaje fotelja

Butterfly fotelja

 

Ova fotelja je tako moderna, lagana i elegantna. A da li ste znali da je njen dizajn datira odavno? Napravljena je prvi put u Bueno Sajresu 1938. godine. Dizajnirala je glupa Austral, koja se sastoji od troje arhitekata koji su se upoznali radeći za Le Corbusier-a. To su Antonio Bonet, Juan Kurchan i Jorge Ferrari Hardoy. Kakva modernistička prošlost! Udobnost joj ne manjka, jer se koža ili tkanina prilagođava obliku tela. Ona je ikona boho dizajna kao kombinacije kože i jednostavnosti metalnih nogica.

Pronađi svoju Butterfly fotelju ovde.

 

Eames foaje fotelja

 

Jako poznata fotelja koja je napravljena za foaje ili luksuznije čekaonice. Cilj je bio da se napravi izuzetno konformna fotelja. Kompanija Herman Miller je lansirala ovu fotelju 1956. u kombinaciji crne kože i postolja od drveta. Tada je iskorišćena nova tehnologija obrade i modelovanja iverice do zakrivljenih linija, koje su izumeli Charles i Ray Eames. Sada je možemo naći u različitim materijalima i malo svedenijeg oblika.

Potraži je i u Emmezeti ovde, malo svedenijeg dizajna.

Womb fotelja

Chesterfield fotelja

Womb fotelja

 

Fotelja je napravljena u Americi 1948. godine. Nastala je kao izazov Florence Knolla koji je podstakao svoj dobrog prijatelja Earo Saarinena da napravi stolicu u koju se možeš ušuškati. Stolica koja obavija kao korpa puna jastuka. Misija je završena i eto još jedne ikone u svetu fotelja.

U Emmezeti pronađi fotelju Aras koja svojim oblikom podseća na gore pomenutu, ali iste strukture.

 

Chesterfield fotelja

 

Jedna od klasičnijih fotelja nastala 30-ih godina 20. veka. Karakteristična po dugmetima koje su ubrazdana u štof naslona. Definitivan favorit udobnosti i glomaznosti, koji zaokupljuje prostor u svoju korist. Klasik koji asocira na vintidž Englesku. Danas se prave u više dezena i štofova. Sobzirom da je pliš popularan u ovoj godini jedna takva je savršen izbor.

Ovu fotelju potraži u Emmezeti!

Windback fotelja

Teddy fotelja

Windback fotelja

 

Predstavlja tip fotelje, za razliku od ikoničnih fotelja koje su predhodno pomenute. To znači da se ovaj tip fotelje radi različitog dizajna i varijacija, ali ono što im je zajedničko je da su to fotelje sa dubokim naslonom koje prate ljudsko telo i krivinu kičme time dajući potporu. Otuda i sam naziv fotelja sa krilima. Dugo se nalaze u istoriji rekli bi čak od 17. veka sa poreklom iz Engleske. Napravljene su da donesu stil bibliotekama i dnevnim sobama. Ono što je bitno da pružaju potporu i vratu, sa svojom visinom naslona, a sve radi veće udobnosti. Kako se priča u davnini im je bila funkcija da zadrže i toplotu vatre ispred kamina svojim velikim sedištem. Danas ih imamo u različitim stilovima, pa ih pogledaj ovde.

 

Teddy fotelja

 

Nova vrsta tkanine se ove zime probila kao dobar trend i sve više smo opsednuti njom, a koristi se baš na nameštaju! Nameštaj u mekom tkanju kao da je napravljeno od ćebeta ili žargonski od plišanog mece – materijal se zove „bouclé“. To je dodatno brazdani, pomalo kovrdžavi tekstil,  najrasprostranjeniji na štofu fotelje, različitih tipova.  U ovakvoj kombinaciji fotelje dobijaju dvostruku udobnost – ergonomijom same fotelje, ali i ekstra udobnost samog materijala. Nameštaj postaje krajnje simpatičan kao neka od plišanjih igračaka, gde nam preostaje samo da se udobno smestimo i uživamo.

Slatku fotelju pronađi ovde.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!