locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Kvalitetan san - kvalitetan život

Objavljeno: 2020-07-29 11:20:41
Kategorija: Blog

Da li znate da oko 33% života provedemo spavajući? Deluje mnogo, ali je tako. Zbog toga je vrlo važno da to vreme zaista bude kvalitetno. Udoban i miran san, buđenje bez bolova u vratu i leđima je preduslov za uspešan i zdrav početak dana. Mnogi zanemare činjenicu pomenutu na početku, pa kupovinu dušeka posmatraju kao trošak. Promenite ugao gledanja, jer kupovina odgovarajućeg dušeka je investicija u kvalitetan san, a samim tim i zdraviji život.

Ukoliko odaberete odgovarajući dušek, izbeći ćete brojne posledice zbog nedostatka sna popust stresa, smanjene koncentracije, umora i bolova. Svakom čoveku je potrebna različita količina sna. Spavanje je aktivna faza za telo, u kome ono dobija neophodnu energiju, kako bi se obezbedilo fizičko i metalno zdravlje. Naučite da izaberete dušek adekvatan vašim navikama spavanja.

Navike spavanja

 

Pre kupovine dušeka treba da preispitate svoje obrasce spavanja. Razmislite u kom položaju najčešće spavate, da li vam više odgovaraju mekše ili tvrđe podloge, da li patite od alergija? Ukoliko kupujete bračni krevet, koja dimenzija bi bila najbolja opcija.
Emmezeta nudi veliki izbor dušeka, pa ćete gotovo sigurno pronaći neki za vas.

Postoje tri oblika spavanja: na boku, na leđima i na stomaku. Prema istraživanjima, najveći broj ljudi, čak 57% spava na strani, na leđima 17%, na stomaku njih 11%, dok ostali menjaju položaje tokom noći. Svaki oblik ima svoje prednosti i nedostatke, ali dva dominantna načina spavanja – na leđima i na boku, smatraju se najzdravijim.

 

Spavanje na boku

 

Spavanje na boku je najčešći oblik spavanja i ima svoje prednosti, kao što je olakšana cirkulacija u krvi. To je posebno bitno za trudnice, kojima se ovaj način spavanja i preporučuje, i to na levoj strani. Kod ovog oblika spavanja smanjuje se mogućnost hrkanja tokom sna. Osobe koje spavaju na ovaj način, udobnost pronalaze u mekšim ili umereno mekanim dušecima. Mekši dušek u poređenju sa tvrđim ne predstavlja proizvod koji će kraće da traje zbog svoje mekoće. Jezgro dušeka je čvrsto, kao i kod tvrđih dušeka, ali je razlika u završnom sloju obloge koja je dosta mekša. Idealan jastuk za osobe koja spavaju na ovaj način je viši jastuk, koja popunjava prazninu iznad ramena, tako da glava i vrat budu u neutralnom položaju.

 

Spavanje na stomaku

 

Spavanje na stomaku se smatra da je najnezdravija pozicija za spavanje, zbog lošijeg položaja kičme i vrata, kao i pritiska na zglobove i kolena. Kod ovog načina spavanja, savet je da jastuk bude tanji a dušek srednje normalne mekoće. Takav dušek će podupreti telo na najbolji mogući način, ali mu ujedno pružiti osećaj udobnosti.

 

Spavanje na leđima

 

17% ljudi preferira ovaj oblik spavanja, za koji kažu da je najzdraviji. Spavanje na leđima olakšava glavi, vratu i kičmi da zadrži svoj prirodan položaj. Ne vrši pritisak na lice, pa nema pojave bora, koje mogu da nastanu pritiskom lica na jastuk. Kao negativan efekat spavanja na leđima je da može doći do hrkanja. Osobe koje spavaju na ovaj način bi trebalo da biraju srednje tvrde ili tvrde dušeke, koji pružaju optimalnu podršku telu.

Saveti pri izboru

 

Krenimo od podnica. Izaberite fleksibilnu podlogu koja daje dušeku mogućnost da prirodno podupire telo tokom spavanja i poboljšava udobnost.
Izdvojite vreme prilikom kupovine dušeka. Lezite u poziciju u kojoj inače spavate. Ukoliko imate partnera, testirajte dušek zajedno, kako biste bili sigurni da imate dovoljno mesta i da je oboma udobno.
Netačna je činjenica da previše tvrd dušek znači i bolji dušek. Previše tvrd dušek ne podupire telo ravnomerno, već samo najteže delove tela, dok previše mekan dušek se uleže i ne dopušta kičmi da održi svoju prirodnu liniju. Pronađite odgovarajuću tvrdoću dušeka koji odgovara vašim navikama tokom spavanja.
Postoji različiti tipovi dušeka, kao što su dušeci sa žičanim jezgrom, dušeci od meke poliuretanske pene, dušeci od memorijske pene i od hladno livene pene.
Koliko će vam dušek trajati, zavisi od kvaliteta materijala od kojeg je izrađen. Zavisi od građe jezgra, tj. unutrašnjeg dela, kao i materijala kojim je dušek obložen.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!