locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Predlažemo šta ne bi trebalo da nedostaje u dečijem igralištu u bašti!

Objavljeno: 2022-07-12 09:25:45
Kategorija: Blog

 

Kada je leto i lepo vreme u jeku, deca su željna igre i zabave, pa istrčavaju u dvorišta da se igraju na svežem vazduhu. Ali igranje u praznoj bašti biće mnogo manje uzbudljivo. Stoga, vredi se pobrinuti za odgovarajuće igralište za decu u sopstvenom dvorištu – atraktivan i dobro uređen prostor obezbediće deci mesto za igru, a roditelji će sa decom sa zadovoljstvom provoditi slobodno vreme. Lepo uređeno dvorište i bašta biće bezbedni i pogodni za decu.

 

Dobro opremljeno igralište u dvorištu

 

Igralište za decu je prostor koji treba kreirati pre svega kako bi zadovoljilo potrebe najmlađih ukućana. Zbog toga će savršeno funkcionisati igrališta koja pružaju mesto za igru (za jedno ili grupu dece) i mesto za odmor. Važno je i pravilno planirati igralište tako da svi elementi budu logično raspoređeni i da se igralište uklapa u okolinu kuće.

 

Kojim elementima vredi opremiti prostor u dvorištu za decu?

 

Igralište u dvorištu za decu je mesto gde treba postaviti dečije igračke. Baštenske igračke za najmlađe pružiće deci prijatnu zabavu, a biće savršene i za druženje sa ostatkom porodice. Mogu se i postaviti kupljena gotova drvena igrališta za decu, kao i igrališta izrađena sopstvenim ruku.

 

Baštenske igračke za najmlađe ukućane

 

U svakoj bašti biće mesta za igračke za decu. Dobro je opremiti veliku baštu sa baštenskim kućicama za decu, koje pored same kuće često imaju dodatne ljuljaške, tobogane ili zidove za penjanje. Za manje bašte nudimo odgovarajuće, manje verzije dečjih kućica.

Zanimljivost u organizaciji bašte svakako će biti postavljanje velikih elemenata - drvenih kućica ili igrališta. Manje verzije - male kuće ili šatori neće trebati puno prostora, ali zauzvrat morate dobro isplanirati prostor za druge elemente male baštenske arhitekture. Ako ste zabrinuti da nećete moći sami da se nosite sa projektom, možete angažovati dizajnera.

 

 

Baštenske ljuljaške - kraljice igrališta

 

Niko ne može i neće zaboraviti na najlepšu i omiljenu igračku - da su baštenske ljuljaške uvek kraljice bilo kog igrališta opšte je poznato! Ljuljaška će usrećiti svako dete, pa razmislite o tome da je postavite u svom dvorištu.

Samostalna izgradnja ljuljaške stavlja veliku odgovornost na roditelje, pa je dobro kupiti gotove konstrukcije koje se nude u prodavnicama. Zahvaljujući tome, i deca i njihovi roditelji neće brinuti o svojoj bezbednosti, a gotove ljuljaške će pružiti puno zabave. Čak i u maloj bašti vredi pronaći mesto za malu ljuljašku. U ovako opremljenom igralištu deca će se najbolje zabaviti!

 

Bazeni za letnje vrućine

 

Tokom letnjih vrućina, ništa nije pogodnije za zabavu od rashlađivanja u vodi. Iz tog razloga, u poslednjih nekoliko sezona, baštenski bazeni su postali izuzetno popularni. Dečje verzije su male, šarene i obično na naduvavanje. Omogućiće najmlađima da uživaju, zabave se i rashlade tokom leta.

Kupanje i igranje u bazenu zahtevaju više intimnosti, pa je dobro obezbediti prostor. Vodite računa o pokrivačima, visokim ogradama i biljkama. Baštu je dobro sa jedne ili dve strane okružiti prirodnom zaštitom – drvored će biti praktično rešenje, koje ne samo da će zaklanjati pogled prolaznicima i komšijama, već i pružati prijatnu hladovinu tokom letnjih vrućina.

 

Peščane kutije za zabavu

 

Najzanimljiviji element igrališta su svakako prostor sa peskom. U bašti možete postaviti kutije za pesak u obliku kade koja se može zaključati ili napraviti betonsku ili drvenu kutiju za pesak.

Vredi se odlučiti za model koji se može zaključati. Zahvaljujući tome, mačke i psi se neće vršiti u pesku, tako da će igra ostati bezbedna za decu. Ako mislite da postoji potreba za pokrivanjem prostora sa peskom, dobro je odlučiti se za visoku živu ogradu ili prirodnu barijeru od biljaka.

 

 

Prednosti igrališta u dvorištu

 

Igralište u dvorištu je mesto dečje aktivnosti i veselja. Dobro je da se to planira već sa projektom izgradnje kuće i bašte. Bašta napravljena u skladu sa komentarima profesionalnih dizajnera pružiće prijatan prostor za sve. Prilikom projektovanja čitave bašte, vredi pažljivo postupati u skladu sa prethodno usvojenim zoniranjem prostora.

Bašta prilagođena deci treba da bude mesto koje će najmlađe lako izvući iz soba, dalje od kompjuterskih i TV ekrana. Takvo mesto će obezbediti prostor za svakodnevnu fizičku aktivnost. U bašti, pored igračaka, možete postaviti i druge elemente, na primer, mali fragment povrtnjaka.

 

Pravilno dizajniranu celinu čine - supstrat i biljke

 

Na dvorišnom igralištu ne mogu nedostajati igračaka za decu, ali je podjednako važno da celina bude pravilno dizajnirana. Logično raspoređeni elementi, pravi supstrat i biljke stvoriće nešto posebno. Takav prostor je estetski prijatan i istovremeno izuzetno praktičan.

Dobro je voditi računa o bezbednoj podlozi. Zeleni travnjak je mekan i savršeno štiti od povreda prilikom pada. Neophodno je odabrati travnate mešavine koje će biti otporne na gaženje i intenzivnu upotrebu. Vodite računa o travnjaku, izbegavajte situaciju da na njemu rastu korov i cveće, jer će privući pčele koje mogu biti opasne za decu.

Pored trave, dobar supstrat može biti i veoma sitnozrni pesak. Ako su deca starija i pažljivija, možete koristiti tvrđu podlogu – na primer od slobodno raspoređenih dasaka za terasu. Možete urediti igralište ne samo u bašti, već možete izdvojiti terasu za mali prostor za igru, ali zapamtite da na takvom mestu ne postavljate ljuljaške ili tramboline.

Kada dizajnirate baštu sa prostorom za decu, izbegavajte biljke koje su otrovne. Takođe je dobro odreći se velikog broja biljaka koje oprašuju insekti, posebno pčele, jer deca neće obraćati pažnju na njih tokom igre.

Važno je sve pravilno isplanirati. Prva faza projektovanja će svakako biti plan za postavljanje pojedinih elemenata. I treba voditi računa o posebnostima parcele, uključujući i teren na kome postavljate igralište.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!