locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Upoznajte omiljeni trend sezone: enterijer u boho stilu!

Objavljeno: 2022-07-12 13:54:37
Kategorija: Blog

 

Boho je jedan od najpopularnijih trendova ukrašavanja poslednjih godina. Uspešno se uvukao u unutrašnjost kuća, osvajajući srca vlasnika. Estetika boho stila odiše izuzetnom lakoćom, vezom sa prirodom i bojom zemlje. Cenimo ga zbog njegove jednostavnosti i udobnosti, ali i zbog nesmetane slobode u sklapanju i kombinovanju dezena, materijala i stilova. Ne zove se bez razloga boho, stil slobodne duše, i ističe se kao uzor najzanimljivijeg stilizovanja enterijera. Postoji nešto magično u boho enterijerima što privlači i inspiriše.

Kako urediti stan u boho okruženju? Šta u njemu ne bi trebalo da nedostaje, a šta svakako ne bi trebalo da se pojavi u njemu? I na kraju, kako vešto koristiti boho stil u uređenju pojedinačnih prostorija u kući? Odgovor na sva ova pitanja naći ćete u tekstu.

 

 

Kratka istorija boho stila

 

Boho stil se često povezuje sa revolucijom koja se dogodila na prelazu iz 60-ih u 70-e. Malo ljudi je svesno činjenice da koreni stila sežu mnogo dublje, početkom devetnaestog veka. Boemima se tada nazivala grupa francuskih umetnika – pisaca, slikara, muzičara i glumaca, čiji se način života nije uklapao ni u jedan od okvira i konvencija tog vremena. Umetnička putovanja, kreativni susreti, otvaranja galerija i izložbe ispunili su svaki slobodan trenutak boemske umetnosti. Vrlo kratke, bučne gozbe koje se održavaju u pesimističkoj atmosferi savršeno opisuju ekstremnu, dvostruku prirodu boho stila - gde se tamno kombinuje sa radosnim i svetlom, umetničko i kreativno sa bezbrižnošću, a originalno i lično sa orijentalnim. Boho stil je šarena i nepredvidiva mešavina koja savršeno pronalazi put u enterijere.

Tokom vekova, klasični boho stil se menjao i razvijao, preuzimajući motive drugih stilova koji su dominirali u određenom trenutku stilova. Stoga se u ovom trenu može govoriti o različitim vrstama boho stila – od marokanskog i narodnog do skandi boho stila.

 

 

Glavne karakteristike boho stila

 

Jedna od glavnih karakteristika boho stila je sloboda kombinovanja boja i dezena koji na prvi pogled nikako ne pristaju.

Boho stil, pun sjaja, prkosi konvencijama i pravilima u dizajnu enterijera i - poput boema devetnaestog veka - postavlja svoje puteve. Iako je u ovom stilu teško pronaći čvrsta pravila, treba pomenuti nekoliko ponavljajućih motiva boho stila u enterijerima. Koja obuhvata:

·         Prirodne boje, koje se odnose na boje zemlje,

·         Brojni ukrasi od drveta, žice, jute ili bakra,

·         Bogatstvo etničkih šara, ornamenata i ukrasa,

·         Prirodni materijali, odnosno drvo, grmlje.

 

 

Boho stil u dizajnu enterijera

 

Unutrašnjost u boho stilu oduševljava i inspiriše. Vredi znati kako uvesti boho stil u izabrani prostor. Predstavljamo primere uređenja različitih enterijera u boho stilu.

 

 

Dnevna soba u boho stilu

 

Boho enterijeri privlače i hipnotišu. I tako treba da bude dnevna soba u boho stilu. Unutrašnja dekoracija u boho stilu treba da bude dizajnirana i ležerna u isto vreme. Dnevna soba može biti ispunjena narodnim obrascima i prirodnim bojama. Naravno, ne može nedostajati ni zidnih ukrasa u vidu fotografija ili postera u drvenim ramovima ili ogledala u pletenom okviru. Makrame dekoracije, cveće i ćilimi će ovde funkcionisati odlično. Biljke su obavezne! Boho dnevna soba može da bude u jednostavnim bojama ili da sadrži jače, šarene akcente.

Dnevni boravak u boho stilu treba da ima udoban dnevni nameštaj tapaciran prirodnim materijalima, jastucima sa šarama i prekrivačima. Klasični drveni nameštaj savršeno se uklapa u boho aranžmane. Zapamtite da što je drvo prirodnije i nesavršenije sa vidljivim zrncima, čvorovima i malim pukotinama, to je efekat zanimljiviji.

Vredno je postaviti nameštaj ukrašen mesinganim ili bakarnim akcentima. Fotelje, taburei i male sofe od ratana biće hit. Takav nameštaj je neverovatno udoban, lagan i elegantan.

 

 

Kuhinja i trpezarija u boho stilu

 

Veoma zanimljiva, kada je u pitanju boho estetika, je predstavljena trpezarija. Klasika ovog tipa enterijera je veliki drveni sto, pored kojeg su udobne stolice sa pletenim sedištima. Iznad stola treba da bude pletena lampa, a u vazi osušena pampas trava ili ukrasno lišće, na primer monstera.

Kuhinja, u kojoj vlada boho, mora imati ležeran karakter i lagani stil. Teško je napraviti "neuspeh" tokom dekoracije, jer dizajn enterijera u boho stilu nema krute norme i granice. Ponekad se čini da se ništa ne uklapa u takav enterijer. Međutim, očigledno je da nakon nekog vremena možete videti ovu izuzetnu doslednost. Za kuhinju u ovom stilu savršeno se uklapa beli nameštaj završen radnom pločom od prirodnog drveta. Najbolji ukras takve boho kuhinje biće patchwork pločice, koje će stvoriti šarenu tapiseriju između nameštaja.

 

 

Spavaća soba u boho stilu

 

Unutrašnjost spavaće sobe u boho stilu odiše mirom i čak promoviše blaženo opuštanje. Prigušene boje i prirodni materijali podstiču opuštanje i danju i noću. Među elementima opreme i dekoracija u boho spavaćoj sobi ne može se propustiti hvatač snova, koji prema indijskim verovanjima, okačen na prozor ili vrata, neće pustiti noćne more u unutrašnjost. Prilikom izbora biljaka za boho spavaću sobu, vredi obratiti posebnu pažnju na one koje prečišćavaju vazduh, kao što su spatifilum ili fikus.

Udobna spavaća soba treba da bude opremljena velikim krevetom od prirodnih materijala kao što je drvo, ukrašen jastucima i prekrivačem sa etno šarama. Udoban noćni ormarić za vaše omiljene knjige i elegantna noćna lampa sa pletenim abažurom.

 

 

Kupatilo u boho stilu

 

Kupatilo u prijatnom etno stilu je mesto stvoreno za opuštanje. Sveprisutni prirodni materijali, prijatan miris mirisnih sveća, biljaka i pamučni peškiri prijatni na dodir su najvažniji elementi opreme u ovoj prostoriji.

Prostor je organizovan drvenim nameštajem i pletenim korpama za sitnice i prljavo rublje. Ako imate mašinu za pranje veša u kupatilu, obavezno je sakrijte, pa čak i iza bambusove roletne. Boho kupatilo treba da bude toplo i udobno, ali i funkcionalno - idealno za opuštanje.

 

 

Rezime - unesite boho stil u svoja četiri zida!

 

Ležerni i nonšalantni boho stil je nepokolebljiv trend ne samo u modi, već i u dizajnu enterijera. Nepretenciozne kombinacije boja, kombinacija modernog i vintage, kao i prijatnih, prirodnih boja i materijala i etno dekoracija - boho u enterijeru izgleda šarmantano i uvek donosi dobro raspoloženje u domu.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!