locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Večni arhitektonski hit - enterijeri u stilu potkrovlja

Objavljeno: 2022-07-21 14:46:27
Kategorija: Blog

 

Unutrašnjost u stilu potkrovlja stekla je ogromnu popularnost poslednjih godina. Stil potkrovlja impresionira svojom jednostavnošću, velikom funkcionalnošću i praktičnošću korišćenja svakog od elemenata. Dekoracija zahteva odgovarajući enterijer, ali uz odgovarajuće tretmane, stil potkrovlja možete uvesti praktično bilo gde. Stil je savršen za opremanje stana, ali se sve češće koristi u porodičnim kućama. Proverite sa nama kako izgleda ovaj stil, kako njime ukrasiti unutrašnjost i zašto ga vredi izabrati.

 

 

Kratka istorija stila potkrovlja

 

Stil potkrovlja nastao je 1950-ih u njujorškom naselju Soho u Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom velike krize, mnoge kompanije su propale, ostavljajući za sobom skladišta i fabrike. Te porušene zgrade su po jeftinoj ceni iznajmljivane od mladih umetnika koji su tražili ne samo stan, već i mesto za učenje. Visoki plafoni, ogromni prozori i prostor postali su prve odrednice dekoracije u stilu potkrovlja.

Stil potkrovlja, zahvaljujući mladim umetnicima, prvo je počeo da se povezuje sa umetničkom boemijom. Tek kasnije počinje da se ceni raznolikost, funkcionalnost i praktičnost takvih enterijera, a potkrovlje je tada postalo sinonim za sirovi luksuz.

 

 

Glavne karakteristike stila potkrovlja

 

Sirovi stil potkrovlja je kombinacija otvorenog prostora, minimalizma i nameštaja sa jednostavnim linijama. Strogi dekor i stroga atmosfera karakteristične su za ovaj stil, često je naglašen otvorenim prostorom i vidljivim strukturnim elementima. Cevi, ventilacioni kanali, cigla, beton ili grubo drvo karakteristične su za ovaj stil, a vidljive instalacije ne iznenađuju. Industrijski stil je voljen zbog svoje sirovosti i neposrednosti.

Trenutni završetak je prilično hladna paleta boja. Zidovi su ofarbani u sive nijanse kako bi se dao utisak prostranosti. Često se koristi arhitektonski beton.

Nameštaj koji čini opremu takvih prostora je sirov i jednostavan po svom obliku. Najčešće se izrađuje od drveta i metala. Ako je napravljen od daske za nameštaj, ima boju i šaru prirodnog drveta. I tamne i svetle nijanse se koriste podjednako.

 

 

Kako urediti enterijer u industrijskom stilu?

 

Različite sobe sve više uređuju se u stilu potkrovlja, kako u privatnim kućama tako i u stanovima. Lepota prirodnih materijala, sirovost enterijera i velika funkcionalnost čine da stil potkrovlja ima sve više i više obožavatelja.

Idealni prostori za uređenje enterijera u stilu potkrovlja su stanovi višespratnice u postindustrijskim zgradama. Visoki plafoni i ogromni prozori stvaraju idealan prostor za uređenje u stilu potkrovlja. Industrijski stil se može urediti u drugim uslovima, ali tada možda neće izgledati tako impresivno.

Otvoreni prostor je često podeljen pregradama. Karakteristična su i klizna vrata, koja nisu samo praktična i udobna, već vam omogućavaju da uštedite prostor u enterijeru.

 

 

Stil potkrovlja u dnevnoj sobi

 

Stil potkrovlja voli otvorene prostore, tako da su minimalizam, jednostavnost i izbegavanje gomilanja nepotrebnih elemenata važni u dizajnu enterijera u stilu potkrovlja. Tako treba da budu dnevne sobe u stilu potkrovlja.

Prirodni materijali su posebno cenjeni. Dobro je ako su vidljivi elementi konstrukcije: cevi, zidovi od cigle ili sirovi beton na zidovima. Ovi detalji se mogu dobiti tako što ćete napraviti posebnu završnu obradu, koristiti dekorativne cigle ili betonske ploče. Enterijer u stilu potkrovlja je očigledan nered i nedostatak završne obrade.

Elementi opreme treba da budu strogi kao i završni sloj. Garnitura za sedenje treba da ima prigušene boje i veoma jednostavan oblik, koriste se sofe, ugaone garniture i fotelje. Dodatna oprema biće regali, komode i vitrine u stilu potkrovlja. Unutrašnjost u stilu potkrovlja voli jednostavne oblike, tako da nameštaj nema previše ukrasa i dekorativnih elemenata - naprotiv, vrlo je jednostavan. Obično je napravljen od drveta i metala.

Jednostavni oblici opreme i sirovost završne obrade ublaženi su dodacima. U dnevnoj sobi je postavljen meki tekstil, što čini unutrašnjost u stilu potkrovlja udobnim i prijatnim. Najčešće, ćebad se postavlja u prigušenim bojama poput sive ili bež.

 

 

Kuhinja i trpezarija u industrijskom stilu

 

Kuhinje u stilu potkrovlja su mesta gde preovlađuju jednostavni oblici. Vidljiva je ogromna funkcionalnost svakog od elemenata. Ormari su napravljeni od drveta ili panela sličnih prirodnom drvetu, dodatni elementi su napravljeni od metala. U modernim verzijama stila potkrovlja, nameštaj je napravljen u nijansama crne, sive ili bele.

Stil potkrovlja su takođe metalne stolice i metalne barske stolice pored radne površine kuhinje. Zahvaljujući tome, stan će izgledati sirovo, pa je vredno zagrejati prostor uz pomoć dodataka. Drvene stolice i stolovi sa metalnim nogama savršeno će se uklopiti u trpezarije.

Kuhinja u stilu potkrovlja prvenstveno se sastoji od dodataka. Zbog činjenice da je karakteristika stila potkrovlja funkcionalnost i praktičnost upotrebe, često se postavljaju vešalice, police i kuke na koje je okačena kuhinjska oprema.

 

 

Spavaća soba u potkrovlju

 

Stil potkrovlja se takođe pronašao i u spavaćoj sobi, tako da gotovo svaka soba može biti uređena u ovom stilu. Šta karakteriše stil potkrovlja u spavaćoj sobi? Završna obrada je slična onoj u drugim prostorijama: sirovina i vidljivi elementi konstrukcije zgrade su izuzetno važni.

Krevet se često zamenjuje konstrukcijom od paleta, na koju se postavlja udoban, debeo dušek. Kreveti od paleta podsećaju na sirovost i postindustrijsku genezu stila potkrovlja. Aranžman je upotpunjen nameštajem, koji je u takvom enterijeru napravljen od drveta i metala. Osvetljenje je u vidu viseće lampe i lampe pored kreveta ili lampi na žicama u vidu svetala.

 

 

Kupatilo u stilu potkrovlja

 

Takođe možete ukrasiti kupatila u stilu potkrovlja. Osnova na sivoj boji i doslednosti u aranžmanu. Loft voli predmete koji izgledaju kao da ih je nagrizao zub vremena, pa je dobro postaviti metalne lavaboe, crne slavine i okove, metalne korpe za veš. Važna su velika ogledala bez okvira koja treba okačiti iznad umivaonika. Osvetljenje treba da se sastoji od elemenata koji podsećaju na fabričke reflektore ili lampe - koristite viseće lampe i zidne lampe.

 

 

Rezime – uvedite stil potkrovlja u svoj enterijer

 

Stil potkrovlja oduševljava i daje enterijeru neverovatan karakter. Unutrašnjost postaje jedinstvena, veoma funkcionalna i udobna za upotrebu. Stil potkrovlja voli prostranost, tako da je teško napraviti dobar aranžman na mestu koje nije veliko. U manjim prostorima, međutim, možete koristiti mekano potkrovlje - takvi aranžmani neće u potpunosti odražavati duh industrijskog stila, ali će izgledati jednako divno.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!