locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Zašto su minimalistički enterijeri toliko popularni?

Objavljeno: 2022-06-24 09:03:12
Kategorija: Blog

 

Danas se mnogo zna o minimalističkom stilu, a ipak ga je teško uvesti u domove i stanove. Zašto? Minimalizam u enterijeru zahteva da se oslobodite svega što vam nije potrebno, što mnogi vole - ukrasa, boja i ukrasa. Minimalistički enterijeri nisu samo jednostavnost nameštaja i dodataka. To je mnogo više od toga – način razmišljanja, življenja i delovanja.

Veruje se da je inspiracija za minimalizam bila zen filozofija. Japanski monasi su dizajnirali svoje sobe da meditiraju u miru i žive u skladu sa glavnim principima zena. Pošto minimalizam nije samo stil u dizajnu enterijera, već i način života, on je i dalje veoma popularan i često prodire u svakodnevni život.

 

Ne plašite se minimalističkog enterijera!

 

Pitate se da li je minimalizam previše neprijateljski, hladan i strog za ukrašavanje stana? Moderni prostori u ovom stilu mogu biti zaista funkcionalni, lepi i pružiti ugodnu i toplu atmosferu. Kako urediti dnevni boravak, kuhinju, kupatilo ili hodnik u minimalističkom stilu koji je pravi hit dizajna enterijera. Pronađite inspiraciju u našim savetima!

 

U minimalizmu postoji harmonija - minimalistički enterijer koji impresionira

 

Minimalistički stil, veoma precizno definiše pravila koja treba poštovati prilikom uređenja enterijera. Svetle boje – najčešće bele, ujednačene površine, prirodno svetlo, veliki slobodan prostor, minimalistički nameštaj i galanterija, prostori bez nepotrebnih ukrasa i ornamenata, su zapravo osnova dekoracije ovog stila. Svi elementi opreme koji se koriste prilikom dekoracije ostavljaju utisak reda i harmonije.

Harmonija u enterijeru nastaje kada se svi elementi međusobno dopunjuju, kada su korisni, funkcionalni i, pre svega, ne preplavljeni elegancijom. Glavni princip stila je "manje je bolje". Dakle, ako želite da svoj dom ukrasite modernim minimalističkim stilom - držite se ovog mota.

 

 

Prostor ispunjen jednostavnim oblicima

 

Minimalistički nameštaj treba harmonično kombinovati sa ostalim elementima dekoracije - ne samo da je jednostavnog oblika, već i elegantan, ukusan i bez suvišnih izloženih predmeta Kakav nameštaj će najbolje odgovarati takvom enterijeru? U pitanju su jednostavni, ujednačeni oblici i boje, nenametljivi i da se uklapaju u pozadinu. Nameštaj bez ukrasnih elemenata kao što su ukrasna dugmad ili ručke, noge za nameštaj i rezbareni elementi. Odlična osnova za jednostavne elemente dekoracije, i u ovom slučaju će biti beli zidovi i prozori bez teških zavesa.

Iako minimalističke sobe mogu izgledati strogo, mogu biti zaista udobne.

 

Šta znamo o minimalističkom stilu?

 

Minimalistički dizajn zasnovan je na jednostavnim i pravilnim, geometrijskim oblicima. Frontovi nameštaja su bez ukrasa, rezbarenja i ukrasnih ručki. Sveprisutna jednostavnost, svetle boje, veliki prozori koji propuštaju prirodno svetlo u prostoriju, čine unutrašnjost većom i prostranijom.

Minimalistički dizajn enterijera definisan je nedostatkom ukrasa i dodataka. Najbolje je da zamislite - sve što koristite manje od jednom nedeljno ne mora da bude vidljivo. Stavite ga u jednu fioku, ormar, komodu... Fokusirajte se samo na ono što vam je potrebno. Ovo je dobra polazna tačka za promene u unutrašnjosti.

 

Detalji u minimalističkim enterijerima
 

Da li minimalistički aranžmani moraju biti potpuno lišeni ukrasa? Ne nužno, ali zadržite umerenost i fokusirajte se na minimalističke dekorativne elemente. Možete naglasiti jedan element koji će unutrašnjosti dati karakter i naglasiti stil. Zanimljivo rešenje su jednostavne geometrijske slike ili figurice. Međutim, njihov broj svedite na minimum.

Minimalizam je izuzetno zahtevan stil, ali dobro organizovan stvara neobične prostore. Fokusirajte se na uniformnost, ali i na konzistenciju boje. Dobro je što su pojedine prostorije međusobno povezane i isprepletene.

Ako želite da kombinujete minimalizam sa tradicionalnom dekoracijom, možete koristiti ekspresivne grafike na zidovima ili ukrasne i korisne predmete poput satova, kao i poslužavnike za voće. Takođe možete eksperimentisati sa suptilnim promenama teksture na uniformnim površinama.

 

 

Svetle boje - prvi korak ka minimalističkom enterijeru

 

Na šta prvo pomisliti kada govorimo o minimalizmu u dizajnu enterijera? Svetle boje i dobro osvetljene sobe. Jednostavne, pastelne boje imaju mnoge prednosti. Na zidovima, podovima i nameštaju ojačaće osećaj prostora, reda i modernosti u enterijeru, odisaće mirom i harmonijom. Jednostavni minimalistički prostori su idealno rešenje za ljude koji cene red i raspored, ne samo u enterijeru, već iu životnom stilu.

Soba u kojoj dominira bela, bež ili meka siva biće glavni element minimalizma. Ispunjen jednostavnim nameštajem, delikatnim dodacima i jakom svetlošću, oduševiće svojom jednostavnošću i učiniće da celina, iako ekonomična i jednostavna, postane atmosferska, udobna i funkcionalna.

Minimalistički enterijeri ne vole preterivanje i glamur. Boje ne bi trebalo da budu dominantne, ali se mogu koristiti za razbijanje tradicionalne minimalističke šeme boja. Ne brinite da će previše bele ili bež boje učiniti da prostor izgleda dosadno, asketsko ili previše formalno. Kombinacija boja, uz nekoliko dodataka, razbijanje celine u obliku i teksturi može da stvori originalnu stilizaciju, vernu klasičnom minimalizmu.

 

Minimalističke sobe - prednosti i mane

 

Glavna prednost minimalističkog dizajna enterijera je lakoća održavanja čistoće. Nedostatak sitnica, ukrasa i dodataka pozitivno utiče na količinu prikupljene prašine. Zatvoreni skladišni prostori će vam pomoći da lako održite red. Osim toga, nedostatak mnogih komada tekstilnih dodataka, kao što su tepisi, jastuci ili teške zavese, činiće prijatan ambijent za osobe sklone alergijama.

Minimalistički dizajn enterijera pozitivno utiče na ukućane i goste, smiruje i opušta.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!